Abone Ol

Aydın Doğan'ın ortağı Necati Kurmel kimdir? İlginç analiz!

Taraf'ta Mehmet Baransu Aydın Doğan'la Gümüşhane'de ortak cevher tesisi açan Necati Kurmel'e dair ilginç ayrıntıları yazdı! Topal elini öper, çantasını taşırdı.

Aydın Doğan'ın ortağı Necati Kurmel kimdir? İlginç analiz!

Kurmel, hep gizemli kalmayı tercih etti

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Gümüşhane'de açılışını yaptığı tesisin ortaklarından biri de Necati Kurmel. Kamuoyu Kurmel ismine yabancı olsa da siyaset, sanat ve iş dünyası Kurmel ailesini yakından tanıyor. 1970'li yıllarda Kurmel ismi kamuoyu tarafından duyulmaya başlandı. Saray Halı'nın sahibi olan Kurmel, Türkiye'nin en zengin ilk 25 işadamı arasında gösteriliyor. Buna rağmen Kurmel, hep gizemli kalmayı, kamuoyunun önüne çıkmamayı tercih ediyor.

Dalan, Kurmel ilişkisi geçmişe dayanıyor

Kurmel, siyasette yıldızı İstanbul Belediye Başkanlığı ile parlayan ve daha sonra merkez sağın başına geçmek için çalışma yapan Bedrettin Dalan'la yakın ilişki içerisinde. Dalan bir dönem Saray Halı'nın yönetim kurulunda da bulundu ve siyasete atılmadan önce Kurmel'in şirketlerinde genel müdürlük yaptı.

Kurmel, Sat Komandolarının kullandığı, İstanbul-Poyrazköy'de çıkartılan cephaneliğin arazisinin eski sahibi. 28 yıl önce 20 milyon liraya aldığı bu araziyi, Dalan'a 17 milyona satan isim. Kurmel-Dalan ilişkisi uzun yıllara dayanıyor ve evleri yan yana.

Topal'ın saygı duyduğu isim

Kurmel'in ismi Susurluk soruşturmasında geçen isimlerle de bir dönem anıldı. Kurmel, öldürülen kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topal'ın en saygı duyduğu isim olarak biliniyor. Topal'ın kendisini gördüğü yerde elini öptüğü, çantasını taşıdığı hep iddia edildi. Topal'ın avukatlığını yapan Ekrem Marakoğlu, "Kırmızı Kadife" adını verdiği kitabında Topal'a kumarhaneler krallığı yolunu açan ismin Kurmel olduğunu açıkladı. Kurmel, sahibi olduğu Manavgat'taki Saray ve Adana'daki Seyhan otellerinin kumarhaneler işletmesini Topal'a verdi. Kurtköy'de bulunan Formula 1 pistiyle birlikte, İstanbul'un en değerli arazilerinden Bolluca Ormanı yüzünden Kurmel, Orman Bakanlığı ve arazilerin eski sahibi olduğu iddia edilen Kemal Derinkök'le davalık oldu. Ballıca Ormanları devlet ormanı iken özel ormana dönüştürülmüş ve trilyonluk rant ortaya çıkarılmıştı. Bu rant, mahkemeye taşındı.

Hüsamettin Özkan'la akraba

Bedrettin Dalan'ın yanı sıra Kurmel'in yakın ilişkide olduğu bir isim de Hüsamettin Özkan. Kamuoyu, özellikle siyaset dünyası Kurmel'i, Özkan'ın dayısı olarak biliyor. Ancak bu doğru bir bilgi değil. Bu yanlış bilgiye rağmen, ikili bu güne kadar konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmadı. Özkan ile Kurmel akraba ancak akrabalık ilişkisi bir evliliğe dayanıyor. Özkan'ın ablası, Necati Kurmel'in ağabeyi Mustafa Kurmel'le evli. Özkan'ın siyaset dünyasındaki gücünün bir bölümü de bu evliliğe dayanıyor. Özkan'ın İstanbul Beykoz Konakları'nda iki villası bulunuyor ve konakların müteahhidi de Necati Kurmel.

Ecevit operasyonunun arkasındaki isim mi?

Kamuoyunun önüne çıkmayı sevmeyen Necati Kurmel'in DSP'nin parçalanmasında da etkili olduğu, Özkan'ı yönlendirdiği hep iddia edildi. DSP'nin parçalanması sürecinde Star gazetesine yaptığı açıklamayla dikkatleri çekmişti. 10 Temmuz 2002'de ağabeyinin kayınbiraderi Hüsamettin Özkan'ın DSP'den istifası sonrası Bülent Ecevit'i suçlayan bir açıklama yaptı: "DSP karı-koca partisi. Özkan'a büyük haksızlık yapıldı. Özkan'ın ayrı bir politik oluşum içinde bulunarak ihanet ettiğine inanmıyorum. Bana göre Özkan'a büyük haksızlık yapıldı. Ayrılıkçılık için değil, hep uyum için çalıştı. Karı-koca partisi olur mu? Ecevitler istediklerini getiriyor, istediklerini götürüyorlar. Ekonomiye, ülkeye zarar veren bu hegemonya artık bitmeli."

Kayseri'de bir çiftlik

Necati Kurmel ismi 2007 yılında bir kez daha kamuoyunun gündemine geldi. Kayseri-Develi, Saray Çiftliği'nde Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir buluşma gerçekleştirildi. Çiftlik Necati Kurmel'e aitti. Yeni Aktüel dergisinden Tuncay Opçin 15 Mart 2009'da, buluşmadan iki yıl sonra çiftlikte yapılan toplantının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. Toplantıya Kurmel, Hüsamettin Özkan, Bedrettin Dalan, Süleyman Demirel ve Aydın Doğan katıldı. Bu görüşmeden kısa süre önce de Kurmel, Devlet Bahçeli ile bir araya gelmişti.

Ural'a sözleşme imzalattı

Hakan Ural'ın eşi Ezgi Can, Necati Kurmel'in kızının çocuğu yani torunu. Can'ın Hakan Ural'la evlilikleri sorun olmuştu. Kurmel ailesi bu evliliğe onay vermiyordu. Teyze Setenay Kurmel aracılığıyla gazetelere yapılan açıklamada aile Ural'la yaşam tarzlarının bağdaşmadığını söylemişti. Ezgi Can evlilik kararında diretince devreye dede Necati Kurmel girdi. Kurmel bir akşam yemeğinde buluştuğu Hakan Ural'a, evlilik boşanma ile sonuçlanırsa, hiçbir maddi talepte bulunmayacağı yönünde sözleşme imzalattı ve evliliğe yeşil ışık yakıldı.