Abone Ol

Almanya Bizi Kıskanıyor: Almanlar Asgari Ücretle 1055 Litre Benzin Alıyor, Türkler 284 Litre Alıyor

Benzin fiyatları tüm dünyada yükseliş seyrederken asgari ücretle oranladığında gelişmiş ülkelere kıyasla en pahalı benzini Türk vatandaşları kullanıyor. Benzinin litresi Türkiye'de yaklaşık 0.79 dolar düzeyinde satılıyor.

Almanlar Asgari Ücretle 1055 Litre, Türkler 284 Litre Benzin Alabiliyor

ABD'de benzinin litresi 0.99 dolar, Almanya'da ise 1.85 dolar düzeyinde bulunuyor. Japonya'da benzinin litresi ise yaklaşık 1.43 dolar.

Verilere göre, döviz kurlarının tarihi zirvelere yükselmesi nedeniyle dolar bazında bakıldığında Türkiye’de benzin Avrupa’ya göre çok daha pahalı bir şekilde satılır durumda olduğu gözler önüne seriliyor.

Almanya Bizi Kıskanıyor: Almanlar Asgari Ücretle 1055 Litre Benzin Alıyor, Türkler 284 Litre Alıyor - Resim: 1

ALMAN 16 DEPO ALABİLİRKEN TÜRK 4 DEPO BENZİN ALABİLİYOR

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, Benzin fiyatlarının seviyesini gelir seviyesi ile oranladığımızda ise ortaya tamamen farklı bir tablo çıkıyor. Türkiye'de asgari ücret, TL'nin erimesi ile 225 dolar seviyesine kadar geriledi. Bir asgari ücretlinin aylık maaşı ile kaç litre benzin alabildiği hesaplandığında Türkiye Avrupa ülkelerini geride bırakmanın yanı sıra Bulgaristan, Polonya, Yunanistan gibi ülkelerin de çok gerisinde yer alıyor.

65 litre bezin alan bir otomobil dikkate alındığında Türkiye'de bir asgari ücretli bir ay boyunca çalıştığı taktirde depoyu 4.3 kez doldurabiliyor. Oysa bir Alman vatandaşı asgari ücretle 16.2 kez aracın deposunu doldurabiliyor.

TÜRKİYE ANCAK GABON VE ÇAD'I GEÇEBİLDİ

Asgari ücret alan bir ABD vatandaşı, geliri ile ayda 1.264 litre benzin alabilirken, bu rakam bir Alman için 1.055, Polonyalı için 528, Yunan için 469, Türkiye'deki asgari ücretli için ise sadece 284 litre. Hesaplamalara göre, Türkiye, asgari ücretlinin bir aylık maaşı ile alabildiği benzin miktarında ancak Gabon, Çad gibi aynı kategoride olmadığı ülkeleri geçebilir duruma düşmüş bulunuyor.

OTOGAZ FİYATLARI DA EL YAKIYOR

Döviz kurlarında yaşanan şok dalgalanmalar ile hemen her gün akaryakıt fiyatları değişiyor. İstanbul'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 9.67 liradan satılırken, Ağrı'da 9.93 lirayı buluyor. Türkiye'de asgari ücret ise 2.825 lira olarak uygulanıyor. Vatandaşların ucuz olduğu için tercih ettiği otogazın litre fiyatı ise İstanbul'da 8.25 lira seviyesinde bulunuyor.