Abone Ol

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde bir kelimeyi değiştirdi, ortalık karıştı!!!

Balıkesir, Bandırma'da düzenlenen 'Teröre Tepki' mitinginde, ADD Bandırma Şubesi Başkanı Melih Çınar'ın Gençliğe Hitabe'de yaptığı değişiklik vatandaşı ayaklandırdı. Peki ne o değişiklikler?

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde bir kelimeyi değiştirdi, ortalık...

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde düzenlenen 'Teröre Tepki' mitinginde, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bandırma Şubesi Başkanı Melih Çınar'ın Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ndeki bazı bölümleri değiştirerek okuması nedeniyle meydanı dolduran kalabalıkla ADD üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

Bandırma'da çeşitli sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar tarafından son günlerde meydana gelen terör olaylarını protesto etmek amacıyla Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenlendi.

SağAnak yağışa rağmen meydanı dolduran 2 bine yakın vatandaş, terör örgütü aleyhine slogan attı. Şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstikal Marşı'nın okunmasının ardından organizasyon komitesi adına kürsüye çıkan ADD Bandırma Şubesi Başkanı Melih Çınar, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okumaya başladı.

Hitabenin bazı bölümlerindeki Osmanlıca sözcükleri değiştiren, Türkçe ve başka kelimeler koyarak okuyan Çınar'a kalabalıktan tepkiler geldi. Melih Çınar'ın hitabeyi orjinal metnine sadık kalarak okumasını isteyen bazı vatandaşlar, Melih Çınar'ı kürsüden indirmek istedi. Kürsüye yürüyerek Çınar'a tepki gösteren vatandaşlarla ADD üyeleri arasında tartışmalar çıktı.

Araya giren polis ekipleri tarafından vatandaşların uzaklaştırılmasıyla, Melih Çınar güçlükle hitabeyi tamamlayabildi. Meydanda farklı siyasi partilere mensup vatandaşlar arasında da tartışmalar yaşandı. Meydanı dolduran kalabalık polisin ikazıyla dağılırken, yaşanan tartışma nedeniyle miting erken sona erdi.

Meydandaki konuşması sırasında vatandaşların tepkisini çeken ADD Başkanı Melih Çınar ise, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ndeki Osmanlıca kelimeleri, gençlerin metni daha iyi anlayabilmesi için Türkçe kelimelerle değiştirdiğini elirterek, "'Bağımsızlığına ve Cumhuriyeti'ne kasteden düşmanlar bütün dünyada benzeri görülmedik bir utku kazanmış olabilirler' demişiz. Biz orada utku kelimesini kullandık. Cebren ve hile ile diyor metinde, şimdiki gençler cebrenden ne anlayacak.

Halbuki cebren yerine biz zorlama dedik. Daha elim ve daha vahim diyor. Biz Türk Dil Kurumu'nun metnine göre burada 'daha korkunç', 'daha acıklı' dedik. Bütü mesele bu. İlle Osmanlıca kelime kullanmamıza şart değil ki. Orada öğrenciler var, ahvalden, şeraitten, başka sözcüklerden ne anlayacak. Biz gençlerimiz güzel Türkçe'yle anlasınlar diye bunu yaptık. Başka bir amacımız yoktu. Gelen tepkilere anlam veremiyorum" dedi.

Mitingin ardından ise Bandırma Ülkü Ocağı üyesi gençler, Sevgi Yolu Caddesi'nde slogan atarak Türk bayraklarıyla yürüdü. Yürüyüş sırasında gençler, 'Hepimiz Mehmet'iz Ermeni değiliz', 'Hepimiz askeriz PKK'ya yeteriz' sloganları attı. Sağnak yağmura rağmen ellerine Türk bayraklarını alan vatandaşlar da yürüyüş yapan gençlere katıldı. Grup, daha sonra polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine dağıldı.