Abone Ol

Atatürk 1922'de çocuklara nasıl seslenmişti?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlandığı bugün Atatürk'ün çocuklara özel yaptığı 1922'deki o konuşma yayınlandı.

Atatürk 1922'de çocuklara nasıl seslenmişti?

Küçük hanımlar, küçük beyler!
Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız!
Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz.
Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.
Sizlerden çok şeyler bekliyoruz; kızlar, çocuklar!
(Atatürk 1922’de Bursa’da kendisini karşılayan çocuklara böyle seslendi.)

KUTLU OLSUN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün törenlerle kutlanacak. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği büyük bayram için Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı Kurtuluş Savaşı fotoğrafları yayınladı. Meclis’te 23 Nisan Özel Oturumu yapılacak.

ATATÜRK Araştırma Merkezi Başkanlığı (ATAM), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 93’üncü yılı nedeniyle az bilinen Kurtuluş Savaşı fotoğrafları yayınladı. ATAM, arşivlerde yer alan, aralarında daha önce pek bilinmeyen karelerin de bulunduğu Kurtuluş Savaşı’na ait fotoğrafları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle AA ile paylaştı. Özel tekniklerle korunan ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılan fotoğraflarda adı, yaşı bilinmeyen kınalı kuzu Mehmetler, Hasanlar da var, küçücük yaşta “çocuk olmadan” anne olan Ayşeler, Fatmalar yer alıyor.

LİDERLER MECLİS’TE

Parti kürsülerinden ağır sözlerle tartışan siyasi liderler, çözüm sürecinde ilk kez TBMM Genel Kurulu’nda karşı karşıya geliyorlar. Meclis’te grup toplantılarında farklı salonlarda yaşanan tartışma, 23 Nisan Özel Oturumu’nda bugün Genel Kurul’a taşınıyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Tören Salonu’nda kutlamaları kabul etmesinin ardından Genel Kurul’da özel oturum yapılacak. Gündem 23 Nisan olmasına karşın liderlerin güncel tartışmalara değinmesi ve çözüm sürecine ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.

TSK-BDP SALONDA

Çiçek’in TBMM Tören Salonu’nda vereceği resepsiyonda ise 2007’den beri ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi ile BDP yöneticileri aynı salonda buluşacak. Çiçek, daha önce 2011 ve 2012’de yasama yılının açılış resepsiyonlarını şehit haberleri üzerine iptal etmişti. Çiçek, geçen yıl 23 Nisan resepsiyonunun ise Ak Parti döneminde ilk kez eşli düzenlenmesini sağlamıştı. Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanları, 2007’den itibaren BDP milletvekilleriyle aynı çatı altında bulunmamak için TBMM Genel Kurulu’ndaki özel oturumlara ve resepsiyonlara katılmıyordu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile kuvvet komutanları, BDP’lilerin bulunduğu özel oturumları geçen yıl 23 Nisan ve 1 Ekim’de
izlemiş, geçen yıl 23 Nisan resepsiyonuna da katılmışlardı. Ancak geçen yıl BDP’lilerin tutuklu milletvekilleri nedeniyle resepsiyonu ve kabul
törenini boykot etmesi sonucu BDP’liler ile komutanlar resepsiyonda karşılaşmadı. HÜRRİYET