Abone Ol

Aşiret lideri Hamit İzol: Özerklik Kürtlerin değil BDP'nin talebi!

Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden İzol aşireti liderlerinden Hamit İzol, Teke Tek'te Fatih Altaylı'ya konuştu.

Aşiret lideri Hamit İzol: Özerklik Kürtlerin değil BDP'nin talebi!

Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden İzol aşireti liderlerinden Hamit İzol, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın konuğu oldu. Aşiret reisliği sisteminin kalmadığını ve kendini ağa olarak nitelemediğini söyleyen Hamit İzol, Altaylı'ya aşiretlik sistemini ve son gelişmeleri değerlendirdi. İzol, demokratik özerkliğin Kürt halkının değil, BDP'nin talebi olduğunu dile getirdi.

TekeTek'te Fatih Altaylı'nın konuğu olan Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden İzol aşireti liderlerinden Hamit İzol, CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'dan oy alması gerektiğine inandığını söylerken, "Bugün bu Kürt meselesi çözülecekse, bu ülkede kardeşlik dostluk oluşacaksa CHP'ye de ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu. Sağ kökenli bir aşirette kendisini sol kökenli olarak tanımlayan İzol, "CHP'nin çok güçlü olarak, iktidar olmasa da iktidar alternatifi olması lazım. Bugün Kemal Kılıçdaroğlu'na bölgenin bakış açısı çok anlamlı. Çok beklenti var. Eğer benim ülkemin içindeki barış rüzgarları esecekse, özür dileyeceksek ben o oteli vermeye razıyım. Ama öbür taraftaki adam da sırf milletvekili olmak için 'bana ne' derse, bu ülkenin ekmeği ona haram olsun" dedi. Hamit İzol, Altaylı'nın "Siz bu kadar sağa dönük bir aşiret yapısı olarak kendinize CHP'de şans tanıyor musunuz?" sorusuna ise, "CHP ile AK Parti arasında fazla bir söylem farkı yok. Bugünkü yönetmide her şey çok değişecek. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu ülkenin umudu olacağına inanıyorum. Türban meselesinde de, türban meselesinde de Türkiye'nin CHP'ye ihtiyacı vardır" cevabını verdi.

DEMOKRATİK ÖZERKLİK BDP'NİN TALEBİ

Fatih Altaylı'nın, "BDP'nin bölgede yeni bir gerilim yaratma durumu var, demokratik özerklik diyorlar, iki dil, iki bayrak diyorlar..." diyerek demokratik özerklik konusunda Kürt halkının ne düşündüğünü sorması üzerine İzol, bunun Kürt halkının değil BDP'nin talebi olduğunu dile getirdi. İzol, "Biz demokratik bir ülkeyiz, demokrasi yolunda ilerleyen bir ülkeyiz. Zaten demokratikleştiğimiz zaman hiçbir şeye gerek yok. Bence bazı şeylerin tartışılması lazım. Tartışmanın ayıp ya da günah olmaması lazım. Kürt halkının baktığınızda zaten yüzde 20'si konuşuyor, yüzde 80'i konuşmuşor. Yüzde 80'i sinmiş.Demokratik özerklik BDP'nin talebidir, eğer böyle bir şey söylenecekse Kürt aydınları söylesin" diye konuştu.

KÜRT'E HAKARET EDENİN KÜRT OLMA OLASILIĞI VAR

Türkiye'nin çok enterasan bir ülke olduğunu dile getiren İzol, "İncelediğiniz zaman boşu boşuna didişiyoruz. Kürt'e haraket edenin Türk olma olasılığı, Türk'e hakaret edenin Türk olma olasılığı yüksek. Benim soluma vurursan Kürt yanım vardır, sağıma vurursan Alevi yanım vardır, yani biz Türkiye'yiz. Kimseyi birbirine kışkırtmanın anlamı yok" dedi. İzol, CHP ile birlikte MHP'nin de değiştiğini dile getirerek, "Sayın Bahçeli de ülkemiz için bir şanstır. En azından şiddet MHP'yi değiştirdi. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.

GEÇMİŞTE AŞİRET SİSTEMİNDE HATALAR VARDI

Altaylı'nın "Feodal yapının aslında PKK'yı doğurduğu hep söylenir... Bir yandan da aşiretinin refahı için insanları okutan ağalar da var... Sonuç olarak baktığımız zaman bozuk bir düzen değil mi?" şeklindeki sorusuna İzol, "Devlet nasıl yönetiliyor, aşiret de öyle yönetiliyor. Yasaların dışında kendi iç düzeni var. diğelim kan davası var, kan bedeli ödeniyor kan davası olmasın diye. Şimdiki durumda bana göre aşiret reisi yok. Diyelim ki bir partide milletvekili vardır. Ama öyle kesin bir bağlılığı yoktur. Geçmişte aşiret sisteminde de hatalar vardı. Dağa çıkışta onun da etkisi olmuştu" şeklinde cevap verirken, artık aşiret sisteminin yavaş yavaş silindiğini dile getirdi.