Abone Ol

Apple mı, Google mı? İşte en çok kazanan şirketler!

Teknoloji dünyasında en çok kazanan şirketler belli oldu...

Apple mı, Google mı? İşte en çok kazanan şirketler!

Teknoloji dünyasında çok büyük bir rekabetin yaşandığı bir yıl geride kaldı. Dünyanın elektronik ve internet devleri, piyasa hacminin ve teknolojik gelilşmelerin büyük ileleme gösterdiği 2012’de gelirlerini artırmak için çeşitli stratejiler denediler.

Elektronik ürün üreticileri, arama motorları, online peradence şirketleri ve sosyal ağlar arasısında oluşan mali rakamlar, başarının belli bir sektöre özgü olmadığını, tersine stratejinin öne çıktığını gösterdi. Küresel araştırma şirketi Statista, teknoloji devlerinin 2012’de elde ettiği net gelir, gelir artışı ve hisse performanslarını inceledi. Genel değerlendirmede birinciliğe sürpriz bir şirket otururken, birçok şirket de hayal kırıklığı yaşadı.

1-Apple: Apple, her ne kadar az sayıda ürün sunsa da, kendisine bağımlı müşterileri ve uygulama zenginliğiyle 2012’nin en çok net gelir elde eden şirketi oldu. iPad ve iPhone satışları ve uygulama satışları, şirkete 28.7 milyar dolar net gelir sağladı.

2-Samsung: Beyaz eşyadan akıllı kameralara kadar ürün yelpazesi çok geniş olan Samsung, Apple’a karşı verdiği patent savaşlarına rağmen güç kaybetmedi ve en büyük rakibinin peşini bırakmadı. Güney Koreli şirket, 2012’de 14.6 milyar dolar net gelir elde etti.

3-Microsoft: Yazılım devi Microsoft, 2012’de sadece yazılım üreten bir şirket unvanını değiştirdi ve tablet piyasasına da girdi. 2012’nin en önemli ürünlerinden biri olan Windows 8 ile bilgisayar dünyasına damgasını vuran Microsoft, 9 milyar dolar net gelir elde etti.

4-Google: Arama motoru devi, bulut bilişimde sunduğu hizmetleri önemli ölçüde artırdığı 2012’de en yakın takipçisi Yahoo’ya fark attı ve 7.9 milyar dolar net gelir sağladı.

5-Yahoo: Yaz döneminde CEO değişikliğine giden Yahoo!, Microsoft ile olan işbirliğinin sarsılmaya başlaması ve Google’ın arayı açmasıyla zor günler geçirse de, sahip olduğu pazar payını fazla kaybetmedi. Şirket, 2012’de 3.7 milyar dolar net gelir elde etti.

6-eBay: Online perakende devi, en büyük rakibi Amazon gibi tablet bilgisayar piyasına girmedi, ve bildiği yolda devam etti. Bu strateji, 2012’de 1.9 milyar dolar net gelir kazanmasını sağlasa da, gelecek ne gösterir bilinmez.

7-Groupon: Şehir Fırsatı adıyla bildiğimiz Groupon, en çok kazanan şirketlerden biri olsa da henüz önünde çok yol var gibi. Şirketin 2012 net geliri 14 milyon dolar.

8-LinkedIn: Dünyanın en büyük porfesyonel sosyal ağı olan LinkedIn, Türkiye başta olmak üzere 2012’de üye sayısını ciddi biçimde artırdı. Türkiye’deki üye sayısı yüzde 97 artan şirket, internetteki konumunu güçlendirdi ve 10 milyon dolar net gelir elde etti.

9-Facebook: Büyük hisse sahiplerinin zengin olma hayalleriyle aşırı değerlendirdiği hisselerle halka arz edilen Facebook, Mayıs ayındaki işlemin ardından bir kabus dönemine girdi ve ABD tarihinin halka arz sonrası en hızlı hisse kaybı yaşayan şirketi oldu. Şirket yine de, mobil reklam stratejine odaklanarak toparlanmayı başardı. Çok büyük olabilecek net gelir kaybı, -11 milyon dolarda kaldı.

10-Amazon: Amazon, asıl işinden sıyrılarak hizmet alanını genişleten şirketlerden bir diğer oldu. Kindle Fire ile tablet bilgisayar piyasında üçüncülüğe çıkan, yeni tedarik zinciri ve işletme maliyetleriyle beklendiği gibi zarar etti ve net geliri -137 milyon dolar oldu. Ancak yeni şirket yapısı gelecekte zıt bir tablo sunabilir.

ntvmsnbc