Abone Ol

Ankara Katliamı davasında sürpriz karar

10 Ekim katliamına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 5 günlük duruşma maratonu sona erdi.

Ankara Katliamı davasında sürpriz karar

Müşteki beyanlarının tamamlanmasının ardından sanıklar savunmalarını yaptı. Sanık savunmalarının ardından Savcı İsmail Şafak, olayda ihmali bulunan kamu görevlileri ve patlamadan sonra müştekilere gaz sıkıldığı iddialarıyla ilgili dikkat çekici bir talepte bulundu.

İHMAL İDDİALARI ARAŞTIRILSIN

Savcı Şafak mütalaasında “Sağlık hizmetlerinin zamanında gelmemesi, biber gazının sıkılması nedeniyle yaralılara müdahale edilememiş, bir kısım sanıkların Gaziantep’ten Ankara’ya gelirken aracın durdurulup sanığın üzerinde uyuşturucu çıkmasına rağmen işlem yapılmaması, ayrıca Mülkiye müfettişlerin düzenlenmiş olduğu raporda kamu görevlilerinin sorumluluğunun bulunduğunun tespit edilmesi, ayrıca müştekilerin bir kısmının beyanları da dikkate alındığında bir kısım müştekinin biber gazı nedeniyle ölümüne husule gelmiş olması nedeniyle, hayatını kaybedenlere ait adli tıp raporlarının, halen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu’na 101 kişinin ölümü, 400’e yakın kişinin yaralanması kamu görevlilerin ihmal, kusur, kast gibi sorumluluklarının araştırılması amacıyla ilgili evraklarının ilgili birime gönderilmesi talep olunur” dedi. Savcı Şafak, ayrıca soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin çok fazla olması sebebiyle bir sonraki celse değerlendirilmesi konusunda da süre talebinde bulundu.

POLİSLERE SUÇ DUYURUSU TALEBİ

Savcı Şafak 8 Şubat günü yapılan duruşmada yaşanılan arbedede 747 ve 447 yaka numaralı polis memuru 20225 ve 732 kask numaralı polis memurlarının müştekilere ‘siz teröristsiniz’ diyerek hakaret etmesi nedeniyle polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını da istedi. Savcı ayrıca ifade verirken kamu görevlilerine hakarette bulunduğu tespit edilen 11 müşteki hakkında  suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

İHMAL, KUSUR, GAZ İDDİASI SORUŞTURULACAK

Mahkemede “mağdur müşteki vekillerinin kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulması talebiyle ilgili olarak Cumhuriyet savcısının talebi ve vekillerinin beyanlarını” dikkate alarak duruşmada alınan beyanların ilgili savcılık dosyasına gönderilmesine hükmetti. Mahkeme kamu görevlilerine hakarette bulunduğu tespit edilen müştekiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmasına, Gaziantep’teki operasyonlarda kendini patlatan Yunus Durmaz, Halil İbrahim Durgun ve Mehmet Kadir Cebel ile ilgili olarak düzenlenen operasyonun görüntülerinin istenilmesine de karar verildi.