Abone Ol

CNN sunucusu Cooper: Erdoğan ve Putin göbek atıyor

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı'nın haberine göre, Trump ve Biden arasındaki tartışma programının yankıları sürerken, konu Erdoğan ile Putin'e kadar geldi.

CNN sunucusu Cooper: Erdoğan ve Putin göbek atıyor

Medyafaresi.com / New York / Ayşın Savatlı

Amerikan başkan adaylığı yarışında 60 yıldır geleneksel olarak devam eden canlı açık oturumların, başkan Donald Trump ve rakibi geçmiş dönem başkan yardımcısı Joe Biden arasında dün gerçekleşen ilk ayağının yankıları sürüyor.

Başkan Trump’ın sık sık söz kesip rakibinin konuşma hakkını engellediği oturumda, adaylar kimi zaman birbirlerine hakaret boyutuna varan ifadelerle tartışmanın seviyesini alışık olunmadığı kadar fazla düşürdüler.

Amerikan demokrasi tarihinin yüz karası olarak nitelendirilen televizyon programı sonrası dün CNN International kanalının ana haber bülteninde, programcı Anderson Cooper, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Trump ve Biden arasındaki tartışmayı zevkten kahkahalar atarak ve hatta mutluluk dansları yaparak izlediklerini düşündüğünü söyledi.

Amerikan demokrasisinin düştüğü durum karşısında başta Erdoğan olmak üzere, bazı kişilerin mest olduğuna inandığını anlattı.

Donald Trump’ın aşırı sağ gruplarını ve özellikle “Proud Boys” adıyla tanınan ırkçı beyaz üstünlüğü savunucularını dışlayıp kınamayı reddeden tarzını devam ettirmesi kamuoyunun büyük kısmında endişeyle karşılanıyor.

Bu grupların Trump’a destek verdikleri; hatta başkanlık seçiminde olası bir mağlubiyet ihtimali halinde infial yaratıp sandıkların ve oy kullananların güvenliğini tehlikeye atacakları söyleniyor.

Trump’ın seçimi kazanmazsa seçmen iradesine saygı göstermeyip seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğine dair yarattığı imajın aşırı sağ grupları besleyip güçlendirdiği düşünülüyor.

Program konuğu Obama dönemi Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, “Beyaz Saray’da ırkçı bir liderimiz var. Dünyanın geri kalanının dün yaşananlara ne tepki verdiğini düşünmek zorundayız.

Dostlarımız ve müttefiklerimiz utanç, çaresizlik ve mahcubiyetle kafalarını duvarlara vurmuşlardır. Putin Kremlin’de çığlık çığlığa mutluluk dansları yapmıştır.” diye konuştu.

Çin’in başkenti Pekin’de Devlet televizyonu yayınlarında, Amerikan başkan adayları arasındaki saygısız tartışmayla, Amerikan demokrasisinin güvenilmez ve itibarsızlaşmış hale geldiğinin ortaya konduğunun; Çin komünist devlet rejiminin Amerikan yönetim sisteminden çok daha başarılı olduğunun anlaşıldığı şeklinde ifadelerinin kullanıldığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletlerinin dünyadaki lider konumunun Donald Trump yüzünden sarsıldığına inanılıyor. Cooper, Amerikan demokrasisinin temellerinin sarsılmazlığına olan güvenini yitirmeye başladığını; haberci olarak okyanus aşırı ülkelerde gördüğü kaotik durumların kendi ülkesinde de yaşanabileceğini daha önce hiç düşünmezken şimdi bu tehlikeyi gördüğüne dair endişesini paylaştı.

Başkan adayları arasındaki tartışmayı organize eden kuruluş, adayların ikinci ve üçüncü kez televizyonda bir araya gelecekleri tartışmaların formatında değişikliğe gidilip, her soru için iki dakika olarak belirlenen konuşma sürelerinin kesilmeyeceği bir program olacağını söylüyorlar.

Medyafaresi.com