Abone Ol

Son dakika: Amerika'nın yeni başkanı Joe Biden oldu

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı yazdı: Amerika'nın yeni başkanı Joe Biden

Son dakika: Amerika'nın yeni başkanı Joe Biden oldu

Medyafaresi.com / Ayşın Akyarlı Savatlı / New York

Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. Başkanı Joe Biden oldu. Günlerdir, kıyasıya bir yarış halinde geçen seçimleri, 20 delegesi olan Pennsylvania eyaletini kazanması ile başarılı ile sona erdiren Joe Biden zaferini ilan etti.

Arizona, Nevada, Georgia, Kuzey Carolina, Alaska gibi eyaletlerde sayım devam ederken, 253 delegeyi hali hazırda garantilemiş olan Joe Biden, Pennsylvania'da üstünlüğü elfe etmesi ile birlikte 273 delege sayısına ulaşarak, 270 sınırını geçmiş, başkanlığı kazanmış oldu.

78 yaşındaki Biden Amerika'nın en yaşlı başkanı olurken, 45. başkan Donald Trump çeyrek yüzyıldan fazladır aktif bir başkan olarak ikinci döneminde başkanlığı kazanamayan ilk başkan olarak tarihe geçti.

20 Kasım 1927'de Pennsylvania'da hayata gelen Biden, Delaware Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi'nden mezun oldu. Ardından Syracuse Ünivesitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim alıp avukat oldu. 1973'den 2009'a kadar Delaware senatörü olarak görev yaptı. 20 Ocak 2008'de Barack Obama yönetiminin ABD Başkan yardımcısı olarak hizmet vermeye devam etti. ABD başkan yardımcılığı görevini 20 Ocak 2017'de Mike Pence'e devretti. 18 Ağustos 2020'de 2020 Demokratik Parti Ulusal Kongresi'nde Demokrat Parti başkan adayı olarak aday gösterildi.

Hayatı trajedilerle dolu geçmiş ABD'nin seçilimiş başkanı Biden 1972 yılında eşi ve kızını trafik kazasından kaybetti. 2015'de oğlu Beau Biden beyin kanserinden vefat etti. Birsüre önce çeşitli skandal iddiaları ile gündeme getirilen Hunter Biden, Joe Biden'ın hayattaki tek evladı.

Seçilmiş başkan Joe Biden, 20 Ocak 2021'deki yemin ve başkanlık teslim görevinin ardından Beyaz Saray'a geçecek ve başkanlık hizmetini ifaya başlayacak.

46. ABD Başkanı Joe Biden'ın yardımcısı olarak görev yapacak California Senatörü Kamala Harris, ilk siyahi başkan yardımcısı olarak tarihe geçmiş oldu.

45. ABD Başkanına yakınlığı ile bilinen Amerikan Fox Kanalı, Biden'ın yeni başkan olduğu haberlerini paylaşan son uluslararası kanal oldu. İlk açıklamaya paylaşan CNN International haber kanalında programcı Van Jones, "Siyah Hayatlar Önemlidir" hareketine gönderme yaparak "Erdemli ve ahlaklı olmak önemlidir. Karakterli ve iyi bir insan olmak önemlidir. Artık bu ülkede bir baba olmak daha kolay oldu. Değerler önemlidir. Bunu görüyoruz" diyerek zafer mutluluğu yaşarken göz yaşlarına hakim olamadı.

Joe Biden'ın başkanlığının ilanı ile başkent Washigton DC, New York, Los Angeles gibi büyük şehirler dahil ABD'nin birçok yerinde onbinlerce Biden taraftarı sokaklarda kutlamalar düzenlemeye başladılar.

Joe Biden, "Tüm Amerika'lıların başkanı olacağım." dedi. Joe Biden, 75 milyona yaklaşan oyu ile ABD tarihinde bugüne kadar en çok oyu alan başkan olarak rekor kırdı.