Abone Ol

Amerikan Senatosunda Kazanan Kim Oldu?

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı yazıyor: Amerikan Senatosunda hangi partinin kontrolü sağlayacağını belirleyecek olan Georgia eyaleti senato seçimlerinde heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında kıyasıya yarış sürüyor.

Amerikan Senatosunda Kazanan Kim Oldu?

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York

ABD’nin Georgia Eyaleti, senato seçimlerinin ikinci turu için bugün sandık başındaydı. Georgia’nın seçimi ABD senatosunda hangi partinin üstünlük kuracağını da göstereceği için bütün ülke bu seçime kilitlendi.

Her eyaletin nüfuslarından bağımsız olarak ikişer koltuğu bulunan 100 üyeli Senatoda, şu an için Demokratların 48, Cumhuriyetçilerin ise 50 koltuğu bulunuyor. Demokratların Senatoda çoğunluğu elde edebilmeleri için Georgia'daki iki koltuğu birden kazanmaları gerekirken, Cumhuriyetçilere tek bir koltuk yetiyor.

Senatoda iki parti arasında eşitlik olması halinde ABD’nin Seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in anayasa tarafından kabul edilen üstün oyu sayesinde Demokratlar üstünlüğü elde etmiş sayılacaklar.

3 Kasım ABD Başkanlık seçimlerinde Georgia’da Joe Biden 2.473.633, Donald Trump 2.461.854 oy almıştı. 3 Kasım Senato seçimlerindeyse, adaylardan cumhuriyetçi Perdue %49.73, rakibi demokrat Ossoff ise %47.95 oy oranına ulaşmıştı.

Georgia eyalet yasaları uyarınca senatör adaylarından biri ilk seçimde %50’nin üzerinde oy alamazsa, seçimlerin tekrarlanması gerekiyordu ve ilk tur seçimlerde %50’ye ulaşan bir aday olmadığı için, Georgia’da senato seçiminin tekrarı gerekmişti.

6 Ocak 2021’de gerçekleştirilen ikinci tur senato seçimleri,  Georgia’yı temsilen görev yapacak iki senatörün isminin belirleneceği yarış bıçak sırtında sürdü. Cumhuriyetçi adaylar Loeffler ve Perdeu ile Demokrat adaylar Warnock ve Ossoff arasında kıyasıya bir yarış yaşandı. Oy sayımının başlamasından itibaren gece boyunca açılan oylar Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında gidip geldi.

Gece yarısı itibariyle açılan oy oranı %98’e ulaştığı andaki sonuçlara göre, Demokrat aday Warnock 2.220.300, Cumhuriyetçi Loeffler 2.173.749 oy aldı. Warnock %50.5, Loeffler %49.5 oy oranına ulaştı. Yarışta Demokrat Warnock 46.551 oy fazlası ile önde götürüyor.

Diğer taraftan Cumhuriyetçi Perdeu ile Demokrat Ossoff arasındaki yarışta Ossoff 2.201.741, Perdue 2.192.214 oy almış durumda. İki aday arasında binde iki fark olan oy sayımında, Ossoff son oylarla birlikte öne geçmiş oldu. Demokrat Ossoff, 9.527 oy fazlası ile şu an itibari ile önde gidiyor. Özellikle Demokratların ilçesi sayılan DeKalb bölgesinden gelen son sayımlarla Demokratlar yarışta öne geçmiş oldular.

Okyanus aşırı yerlerden oy kullananlar Georgialılar ve ordu mensupları, oylarını postaya 6 Ocak Salı itibariyle vermişlerse, önümüzdeki üç iş günü içinde kullandıkları oy pusulaları seçim merkezlerine ulaşacak olursa, bu oylar da sayılacak ve oy toplamına dahil edilecek. Bu oyların oranının ne olduğu ve sonucu değiştirip değiştirmeyeceği ile ilgili resmi bir açıklama yapılmış olmasa da söz konusu oyların toplamının 3 bin civarında olabileceği tahmin ediliyor.

Sayım sonucu adaylar arasındaki farkın binde beşten az olması halinde sonuçların açıklanmasından itibaren iki iş günü içinde yeniden sayım talep edilebiliyor.

Georgia seçimlerinin tamamlanması ile ABD Senatosu’nda da hangi partinin çoğunluk olacağı anlaşılmış olacak. Barack Obama’nın 2. Dönem başkanlığında Beyaz Saray’a sahip olan Demokratlar Senato’ya sahip olamamışlardı. 2014’ten beri Cumhuriyetçiler Senato’yu kontrol ediyor.

Georgia’da Senato İçin Yarışanlar Kimler?

Cumhuriyetçi Parti’nin adayları halihazırda senatörlük görevlerini yürütmekte olan David Perdue ile Kelly Loeffler. Demokratların adayları ise Jon Ossoff ile Raphael Warnock.

Perdue, Donald Trump’ın yakın arkadaşı olan 71 yaşında bir iş adamı. Reebok ve Dollar General gibi dünyaca ünlü şirketlerin eski CEO’su olan Perdue hakkında koronavirüs pandemisinin başlarında spekülatif hisse alımı yaptığı iddiaları ile FBI incelemesi başlatılmış; ancak hakkında dava açılmamıştı. Rakibi Ossoff Perdue’yı usulsüzlükle suçlamıştı. Demokrat aday Ossoff, 33 yaşında bir belgesel yapımcısı. Seçim kampanyası boyunca özellikle sosyal medyayı çok etkin kullandı. Seçimi kazanması halinde Senato’nun en genç üyesi olarak göreve başlayacak.

Cumhuriyetçilerin diğer adayı Kelly Loeffler, aşırı muhafazakarlığı ve “Black Lives Matter” (Siyah Hayatlar Önemlidir) hareketine karşıtlığı ile tanınıyor. En zengin senatörlerden olan Loeffler’ın eşi New York Borsası’nın sahibi International Exchange’in başkanlığını yürütüyor. Loeffler hakkında da koronavirüs ile ilgili senatoda verilen brifingler sonrası elden çıkardığı hisse senetleri hakkında soruşturma başlatılmış; ancak sonradan kapatılmıştı. Rakibi Demokrat Warnock 51 yaşında, Atlanta Ebenezer Baptist Kilisesi’nde görev yapan bir pastör. Kazanması halinde Georgia’yı temsil edecek ilk siyahi senatör olacak.

Cumhuriyetçi Senatör adayı David Perdue ile Demokrat Senatör adayı Jon Ossoff arasındaki yarışta reklam ve tanıtım giderlerine 890 milyon doların üzerinde kampanya harcaması yapılarak Senato yarışında tarihi bir rekor kırılmış oldu.