Abone Ol

Amerika’da Hayat Durdu: Gözler Super Bowl Şampiyonasında

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Akyarlı Savatlı: Dünyanın en çok izlenilen spor karşılaşması Amerikan Futbol Ligi şampiyonluk maçı için nefesler tutuldu.

Amerika’da Hayat Durdu: Gözler Super Bowl Şampiyonasında

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York 

Dünyanın en çok izlenilen organizasyonu olan Super Bowl için Amerika’da nefesler tutuldu. Amerikan Futbol Liginin (NFL) şampiyonluk maçı bu yıl 55. Yıldönümünü kutluyor. Bu yıl karşı karşıya gelecek takımlar Ulusal Futbol Konferansı (NFC) şampiyonu Kansas City Chiefs ile Amerikan Futbol Konferansı (AFC) şampiyonu Tampa Bay Buccaneers olacak.

Karşılaşma, Florida eyaletinin Tampa Şehrindeki Raymond James Stadı’nda oynanacak. Böylece, Super Bowl tarihinde ilk kez bir maç, rakip taraflardan birinin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Koronavirüs önlemleri kapsamında 65 bin 618 izleyici kapasiteli stadın sadece 14 bin 500 kişilik kısmı seyirciler için ayrılacak. Ayrıca NFL tarafından davet edilen yaklaşık 7 bin 500 kişilik sağlık çalışanı da stadyumda yerlerini alacaklar. Tarihte ilk kez bir kadın hakem, Sarah Thomas, maçta düdük çalacak.

Kansas City’nin 25 yaşındaki yıldız oyuncusu Patrick Mahomes ile rakibi, dünyanın en ünlü Amerikan Futbolcularından olan ve ünlü model Giselle Bündchen ile evli Tampa Bay’in 43 yaşındaki oyuncusu Tom Brady en dikkat çeken ikili olacak gibi görülüyor.

Özellikle Demokrat Parti destekçileri Trump’a verdiği destekler nedeniyle Tom Brady’i eleştiriyorlar. Brady, seçim kampanyası döneminde Donald Trump’ın siyasi hareketi olan “Amerika’yı Yeniden Muhteşem Yap” (MAGA) hareketine ait bir şapkayı takarken basına görüntü vermişti. Özellikle göçmen karşıtı politikaları ile bilinen Trump’ın, eşi de bir göçmen olan Tom Brady tarafından desteklenmesi çokça yadırganmıştı. Trump ile Brady’nin zaman zaman biraraya gelip golf oynadıkları biliniyor.

Geçtiğimiz Cuma Beyaz Saray’daki bir basın toplantısı esnasında kimi desteklediği sorulan Başkan Joe Biden, soruyu yanıtsız bırakmayı tercih etmişti. Ancak Biden, “Genç oyuncunun şanslı olmasını bekliyorum.” diyerek 25 yaşındaki Mahomes’e ve Kansas City’e örtülü desteğini belli etti.

Super Bowl karşılaşmaları sadece bir spor müsabekesi gibi görülmüyor. Daha çok müziği, dansı ve hatta şiiri de içeren bir eğlence karnavalı olarak tanımlanıyor.

Bu akşam, sahnede Kanadalı The Weeknd grubu yer alacak. Ayrıca Joe Biden’ın göreve geliş töreninde de sahne alan Amanda Gorman da bir şiir okuyacak.

Super Bowl, maçın dışında maç aralarında yayınlanan reklamları ile de adından her yıl söz ettiriyor. Sadece 30 saniyelik bir reklam filmi için 5 ila 5 buçuk milyon dolar ödenmesi gerekiyor. Bu akşam izleyeceğimiz maç arasında Amazon’un kişisel asistanı Alexa’nın insana dönüşmesini de göreceğiz. Alexa dünyanın yaşayan en seksi erkeği seçilen Micheal B. Jordan’a dönüşüyor.

İzleyeceğimiz diğer reklamlardan Jeep reklamında Bruce Sprinsteen ve Cadillac reklamında Timothée Chamalet ile Winona Ryder oynayacaklar.

ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (CDC) Direktörü Anthony Fauci koronavirüs pandemisi nedeniyle Amerikan halkına karşılaşmayı evlerinden izleme çağrısında bulunuyor. Ancak bu çağrıya rağmen birçok taraftarın yaklaşık 7 bin dolardan fazla bilet ücretlerini de ödeyerek karşılaşmaya gittikleri biliniyor. Geçtiğimiz sene bilet fiyatları rekor kırarak 8 bin doların üstüne çıkmıştı.

Yaklaşık 4 saat sürecek ve ortalama 200 milyon Amerikalıyı ekranlara kilitleyecek olan maçın Amerikan ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı yapacak. Şükran gününden sonra en çok yiyecek ve içecek tüketilen gün olan Super Bowl günü özellikle perakende sektörünün milyarlarca dolar kazanması bekleniyor.