Abone Ol

Altay: MİT AK Parti'nin değil devletin kurumu olmalı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MİT’in yeni binasının açılış töreninde Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in bulunmasına tepki gösterdi.

Altay: MİT AK Parti'nin değil devletin kurumu olmalı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MİT’in yeni binasının açılış töreninde Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in bulunmasına tepki göstererek, “MİT, AK Parti’nin değil, parti devletinin değil devletin kurumu olmalı, öyle pozisyon almalıdır. Ama görüyoruz ki tersi bir süreç işliyor. MİT binasının açılışı için tüm partilere davetiye gönderildi mi? Gönderilmediyse AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in o törende ne işi var?” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın açıklaması şöyle:

“MİT, adında milli olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en üst konumda ve özel nitelikte bir kurumdur. Herkese eşit, siyasetten ve günlük politikadan uzak, ülkenin milli güvenliğini her şeyin üstünde tutan bir anlayışı barındırması gereken kurumun, tam tersi bir yaklaşımla, bir siyasi partinin her tür düzeydeki yöneticileri, eski vekilleri, eski bakanlarıyla en önemli gününde böyle bir görüntü vermesi, tarafsızlığına ve milliliğine büyük zarar vermiştir.

MİT’in başındaki Hakan Fidan’ın 2015 milletvekili genel seçimlerinde istifa ederek, AK Parti’den milletvekili adaylığı için başvurması, dönemin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Sır küpüm. Olumlu bakmıyorum’ sözleri üzerine tekrar geri dönmesi, kurumla ilgili ciddi bir güven erozyonuna neden olmuştur.

Sonrasında yaşananlar da göstermiştir ki, MİT, bir kişiye ve bir partiye hizmeti öncelemiş, parti devletinin bir kurumu niteliğine bürünmüştür. Dün verilen fotoğraf da bu tabloyu tescilleyen örneklerden biri olarak kayıtlara geçmiştir. Yalnızca AK Parti’nin bakanları, milletvekilleri, eski bakanlarıyla yapılan bir tören, parti devleti inşa sürecinde yeni bir fütursuzluktan öte bir şey değildir.

Törenin ev sahibine ve Cumhurbaşkanı’na sormak gerekir. Adında milli olan kurumun törenine, milletin temsilcisi olan TBMM’de yer alan siyasi partilere bir davet gitmiş midir? Gitmediyse AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in törende ne işi vardır?
Tek adam yönetimi, ne yazık ki ülkenin tüm kurumlarını tahrip ediyor, kurum kültürlerini yok ediyor. Eğitimden sağlığa, adaletten dış politikaya tüm alanlarda yaşanan çöküş ve çürümenin de kaynağı işte bu tek adam zihniyetinin devletin kurumsal yapısındaki tahribatıdır.

Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı’nın parti yöneticileriyle gerçekleştirilmesi, daha 3-4 gün önce İstanbul’daki ‘Güvenlik Zirvesi’nde yine parti sözcüsünün bulundurulması, MİT’in açılış töreni AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın, devleti ‘AK Parti devleti’ yapma çabasının örnekleri değilse nedir?

Türkiye Cumhuriyeti, kurumları ve kurallarıyla güçlü bir devlet olarak yoluna devam edebilecektir. Herkesin bunun farkına varması ve bu bilinçle hareket etmesi gerekmektedir. Sayın Erdoğan’ın da MİT Başkanı’nın da öncelikli görevi, kurumlarının saygınlığını ve güvenilirliğine gölge düşürmemektir. MİT, AK Parti’nin değil, devletin kurumu gibi davranmalıdır.”