Abone Ol

Ali Erbaş İle Din İşleri Yüksek Kurulu Arasındaki Gerilim

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Din İşleri Yüksek Kurulu arasında süregelen gerilimin, Ali Erbaş’ın üç yıl önce verilmesini istediği “sigaranın haram olduğu” yönündeki fetvasının reddedilmesiyle başladığı iddia edildi.

Ali Erbaş İle Din İşleri Yüksek Kurulu Arasındaki Gerilim

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sigaraya yönelik çıkışlarının olduğu süreçte Erbaş, fetva mercii olan kurula, “sigaranın haram olduğu” yönünde fetva verilmesi yönünde baskı yaptı. Kurul bunu reddetti.

Sigaranın “caiz olmadığı”na dair bir fetvanın halihazırda bulunduğunu kaydederek “haram” şeklinde bir fetva veremeyeceklerini vurgulayan kurul, “Dini kaideler belli. Siyasi tartışmadan kurulu uzak tutun” tepkisini gösterdi.

Bunun üzerine Erbaş, sigaranın haram olduğunu duyurdu. Erdoğan da Ekim 2019 yılında Erbaş’ın açıklamasına atıf yaparak “Diyanet İşleri başkanımız da söyledi.”

Kurula karşın Erbaş’ın “haram” çıkışı yapması ve kurulun buna karşı direnmesi, Erbaş ile kurulun arasını açtı.

Kurul ile Erbaş arasındaki ikinci çatışma da 15 Haziran 2020 yılındaki kurula yeni üye seçiminde yaşandı.

Görev süresi biten 12 kişi için yapılan seçimde, Erbaş ve ekibi tarafından belirlenen bir liste çıkarıldı. Seçilmesi istenen isimlerin listesi iletilerek “Başkan bu ekiple çalışmak istiyor.

Sizden üst düzey çaba bekliyor. Bu konu çok önemli” telkininde bulunuldu. Bazı başkanlık personeline “El yazınızdan tespit edilirsiniz” tehdidinde bulunulduğu belirtildi.

KAYNAK: Cumhuriyet