Abone Ol

Aleviler'den yeni bir televizyon kanalı daha!!! Umut Tv!

Umut Tv çalışmaları "Bireysel değil, çok ortaklı ve toplumsal Alevi televizyonu kuruluyor!" çağrısıyla 25 Haziran 2006 tarihinde Brüksel'de AABK 2. Genel Kurulu'nda yapılan bir toplantıda start aldı.

Aleviler'den yeni bir televizyon kanalı daha!!! Umut Tv!

AABK 7 ay önce kurulan Su Tv ile yollarını ayırdıktan sonra kendilerine ait yeni bir televizyon kanalı kuracaklarını açıkladı. Düzgün Tv ve Su Tv'nin özel kanallar olduğu belirtilen açıklamada, Avrupa Alevi Konfederasyonu, "Umut Tv" adına bir girişimde bulundukları ifade etti.

18 Haziran 2006 tarihinde Su Tv'de yapılan bir toplantıda Necdet Saraç, Ozan Ceyhun, Ali Çağan ve ekibi, Su Tv Genel Müdürü Hayrullah Akkaya ile tartışarak beraberliğe nokta koydu. Tartışmanın sonuçlarına ilişkin herhangi bir açıklama taraflardan gelmedi. Ancak anlaşmazlığın televizyonun denetimi konusunda çıktığı belirtiliyor.

Televizyonun özelleştirilmesine karşı çıkan Necdet Saraç ve ekibi, Su Tv'nin Alevi kurumların denetimi altında olmasını isterken, Hayrullah Akkaya da, Su Tv'nin kendisine ait olduğunu ve ''herhangi bir örgütün denetimine girmesine müsaade etmeyeceğini'' belirtti.

Su Tv'deki tartışmanın ardından 25 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir toplantı yapan Avrupa Alevi Konfederasyonu'na bağlı Alevi Federasyonu başkanları, yeni bir televizyon kurma girişimlerine başlamak için ortak karar aldı.

AYRILIK TARTIŞMALARI

Yaşanan tartışmalara ilişkin açıklamada bulunan Su Tv eski Yayın Yönetmeni Necdet Saraç, "Su Tv, çıkış itibari ile toplumsal bir televizyondu, yayın politikası da bunu ifade ediyordu. Gelinen aşamada Su Tv'nin bireysel olduğu ve patron televizyonu olması gerektiği bize dayatılınca bizde bu dayatmayı reddettik ve ayrıldık'' dedi.

Su Tv'nin yayın çizgisi ve logosunun kendilerine ait olduğunu söyleyen Saraç, buna uygun yeni bir televizyon kanalı girişiminin 'Umut Tv' adıyla Haydar Aygören başkanlığında bir ekip tarafından başlatıldığını duyurdu.

Su Tv'nin yüzde 10'luk hissesinin de kendisine ait olduğunu dile getiren Saraç, "Aleviyolu" internet sitesinde çıkan Su Tv'nin Roj Tv çizgisine girdiği ve Kürtlere yakın bir televizyon kanalı olduğu için ayrıldıklarına dair haberin tamamen asılsız olduğunun altını çizdi.

Su Tv Genel Müdürü Hayrullah Akkaya ise, Alevi Federasyonunun, 'Su Tv'yi örgüt televizyonu haline getirmeye çalıştığını savunarak, ''Kuruluşumuzdan itibaren bağımsız bir çizgi ile yola çıktık. Biz örgüt televizyonu değil, Avrupa'nın ve Türkiye'nin aydınlık yüzü olmayı esas aldık" diye konuştu.

Su Tv'nin kurulurken, 'Kimliklerin buluştuğu bir televizyon' olduğunu söyleyen Akkaya, ''prensiplerine'' bundan sonra da devam edeceklerini belirterek, ''Biz kişileri değil prensipleri tartışıyoruz" ifadesini kullandı.

UMUT TV YOLDA

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun desteğinde ''çok ortaklı ve toplumsal bir televizyon'' için başlatılan "Umut Tv Girişimi'' adına açıklamada bulunan Haydar Aygören, "Kuruluş sürecinde maddi ve manevi olarak desteklediğimiz, yayın çizgisini oluşturduğumuz Su Tv, gelinen aşamada tümüyle bireysel bir girişime dönüşmüştür'' dedi.

Bu nedenle Su Tv'den desteklerini çektiğini belirten Aygören, ''Umut Tv Girişimi'ni Alevi hareketinin doğrudan desteğinde çok ortaklı ve toplumsal bir proje olarak en kısa sürede hayata geçirmek için kolları sıvadıklarını'' dile getirdi. Aygören, ''Demokrasi ve laiklikten yana tercih yapan herkesi Umut Tv Girişimi'ni desteklemeye'' çağırdı.

Umut Tv çalışmaları "Bireysel değil, çok ortaklı ve toplumsal Alevi televizyonu kuruluyor!" çağrısıyla 25 Haziran 2006 tarihinde Brüksel'de AABK 2. Genel Kurulu'nda yapılan bir toplantıda start aldı. Toplantıda Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre ve Norveç'ten oluşan 9 Avrupa Alevi Federasyonu'nun doğrudan desteği ile 30'a yakın işveren ile Alevi hareketinin mevcut programatik çizgisine uygun, toplumsal ve çok ortaklı yeni bir televizyon kurulması kararı alındı.

Şirket'in kuruluş sermayesi 2 milyon Euro olarak hedefleniyor. Çok ortaklı anonim şirketin amaçlandığı televizyonun tek bir hissesinin değeri 500 Euro olacak. Şirketin kuruluş prosedürü Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanacak.

haber 10