Abone Ol

Aldatılan kadınlar intikam peşinde! Yargıtay kararı örnek oldu!

Evli erkekle birlikte olan kadının, 'aldatılan kadın'a tazminat ödemesi ile ilgili Yargıtay kararı örnek oldu. İzmir'de bir kadın "öteki kadın"a tazminat davası açtı.

Aldatılan kadınlar intikam peşinde! Yargıtay kararı örnek oldu!

Yargıtay Genel Kurulu'nun 'öteki kadın'ın aldatılan kadına tazminat ödemesi yönündeki kararının ardından, 'mağdur' eşler davalar açmaya başladı. Davacı kadınlardan biri de İzmir'de yaşayan Gülsüm R. oldu.

Gülsüm R. üç yıl önce marangoz Erdoğan R. ile evlendi. Bir süre sonra ikinci eşi Erdoğan R.'nin kendisini aldattığını öğrendi. Aile Mahkemesi'ne başvurdu.Eşinden 500 lira aylık tedbir nafakası, 20 bin lirası manevi 30 bin lira tazminat istedi. Mahkeme, kocanın ağır kusurlu olduğunu belirtip çifti boşadı. Kadına 175 lira aylık tedbir nafakası, 5 bin lira maddi, 3 bin lira manevi toplam 8 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Erdoğan R.'nin, avukatı kararı temyiz etti.

Eşinden boşanmakla yetinmeyen Gülsüm R., bu kez avukatı aracılığıyla yuvasını yıktığını savunduğu 'öteki kadın' Gülhan G.'ye karşı 10 bin lira manevi tazminat istemiyle Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Gülsüm R., dava dilekçesinde 'öteki kadın'ı suçladı:

"Eşimle üç yıl önce ikinci evliliğimi yaptım. Kendisiyle mutlu bir yaşantımız vardı. Ta ki bu kadın aramıza girene kadar. Gülhan G.'nin eşimle aramıza girmesiyle evde soğukluk baş gösterdi. Eşim eve gelmez oldu. Kendisi evli olduğunu bildiği halde eşimle ilişki yaşamıştır. Eşim, evle ilgilenmediği gibi, bütün paraları davalıya yedirmeye başladı. Parası yetmediği için bankalardan kredi çekti. Ödemeyince eve haciz gelmesin diye çalışmaya başladım. Borçları kapattım."

Siz nesi oluyorsunuz?

Gülsüm R. olayı nasıl öğrendiğini de anlattı:
"Bir gün eşimin işyerine gittiğimde kepenk kapısı kapalıydı. Uyuyor diye kapıyı uzun süre çaldım. Açan olmadı. Bu sırada komşular dışarı çıktı. Bana 'Siz nesi oluyorsunuz' diye sordular. Ben de eşi olduğunu söyledim. Bana eşinin içeride olduğunu, devamlı gelip giden başka bir kadının olduğunu ve o kadını eşi zannettiklerin belirttiler. Dünyam karardı. Eşim kapıyı açıp beni tersledi. Tekrar konuşmak için gittiğimde işyerindeki çekmecede duran fotoğraf makinesi dikkatimi çekti. İçine baktığımda eşimin Gülhan G. ile samimi ve çıplak fotoğraların olduğunu gördüm. Fotoğraftaki kadını bulup eşimi bırakmasını söyledim. Evli olduğunu bildiğini, bırakmayacağını söyledi. Davalı ahlaka aykırı bir davranışta bulunup mutluluğumuzu yıktı. Yuvamı yıkan kişiden tazminat istiyorum." Dava önümüzdeki günlerde görülecek.

'Evlilikte sadakat kanun gereğidir'

'Öteki kadın' tazminatı, İzmir'de eşi tarafından aldatılan, ardından iki kadın arasında kalan eşinin intiharıyla yalnız kalan kadının açtığı davayla gündeme gelmişti. Yargıtay Genel Kurulu, davada şu kararı vermişti:

"Türk Medeni Kanunu'nun 185'inci maddesinde yer alan 'Evlenmeyle eşler arasındaki evlilik birliği kurulmuş olur. Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar' biçimindeki düzenleme gereğince, evli bir kimsenin evlilik dışı birlikteliği, diğer eşin sosyal kişilik değerlerine saldırı niteliğindedir. Bu eyleme, evliliği bilerek katılan kişi de diğer eşin uğradığı zarardan sorumludur. Davalı, davacının eşi ile evli olduğunu bilerek, duygusal ve cinsel ilişkiye girdiğine göre, Borçlar Kanunu'nun 49'uncu maddesi gereğince manevi tazminatla sorumlu tutulmalıdır."