Abone Ol

Alaeddin Kaya enkaz mı bıraktı? Star Gazetesi'nde neler oluyor?

Star Gazetesinde kıse dönem patronluk yapan Alaeddin Kaya'nın yönetimi bırakarak gitmesinden sonra ilginç gelişmeler yaşanıyor. Çalışanlara imzalatılmak istenen sözleşmeler yüzünden milyarlık cezaların yolda!

Alaeddin Kaya enkaz mı bıraktı? Star Gazetesi'nde neler oluyor?

İŞTE STAR CEPHESİNDEN SON BİLGİLER

Enkaz devraldığını söyleyen Alaattin Kaya aslında enkaz bırakarak mı gitti?
Yeni yayın döneminde, yeniden yapılanmaya hız veren star gazetesinden kötü bir haber var... Milyarlarca lira ceza yolda...


  Star Gazetesi geçtiğimiz Mart ayında TMSF'nin yaptığı ihaleyle çalışanların tazminatlarıyla birlikte toplam 12 Milyon dolara Kıbrıs'lı İşadamı Ali Özmen Safa'ya satılmıştı. Safa, satıştan kısa bir sonra gazeteyi eski Zaman Gazetesi sahibi Alaattin Kaya'ya devretmişti. Kaya'nın gelişiyle yeni bir dönem başlayan star'da çalışanlar heyacanlı ve umutlu bir bekleyişle gelişmeleri takip ediyordu.

"Enkaz devraldık"
  Çalışanlarıyla bir kaç toplantı yapan Alaattin Kaya,"Gazeteyi umdukları gibi almadıklarını ayda yaklaşık 1 trilyon zarar ettiğini, adeta enkaz devraldıklarını" açıklayarak çalışanlardan sabır istedi. Bu duruma çalışanlardan bir kaç kişi sert tepki göstererek; "Siz bu gazeteyi hangi şartlarda aldığınızı bilmiyor musunuz?" sorularıyla karşılaşan ve cevap veremeyerek kendine göre çatlak sesleri, çıkışlarını verip kesmeyi amaçladı ve kesti de... Biri yazıişleri müdürü, biri gece yazıişleri müdürü olmak üzere toplam 5 kişinin işine son verdi.

Bu operasyondan sonra Alaattin Kaya zarar ettiği iddia edilen gazetenin gelir giderin denklenmesi için çalışmalara başlattı. Önce tüm birimlerde tasarruflara gidilerek harcamalarda olağanüstü kısıtlamalara başladı. Bununla da kalmayan Kaya, damadı Bora Erdem ve İnsan Kaynakları Müdürü Aytekin Yüksel'le birlikte saatlerce toplantı yaparak, kendilerine göre karlı ancak çalışanlar için zarar verici bir projeyi uygulamaya koydu.

Amaç şuydu; 20 aydır zam alamayan çalışan ya projeye boyun eğecek zam alacak, ya da kabul etmezse zamsız çalışmaya devam edecekti. Projenin özünde şu vardı. Zam almak istiyorsan önününe konulan sözleşmeyi imzalayacaksın. Sözleşmede aldığın net ücretin bordro da aynen gözükmeyecek, hatta çok düşük gözükecek bir bakıma SSK'ya ödenen vergi azalmış olarak gazetenin kar hanesine geçecekti. Açıkça olmasa da çalışana "Kardeşim ben vergi kaçırıcam sana da biraz vericem. Sesini çıkarma" deniliyordu.

İnsan Kaynakları Müdürü Aytekin Yüksel günlerce çalışanları ikna etmeye çalışarak sözleşmeleri imzalatıyordu. Öncelikle yazıişleri yönetim kadrosunun maaşlarına diğer birimlere göre daha yüksek bir teklif götürüldü. Bu teklifi reddetmeyen yazıişleri yönetiminin maaşları artırılarak, kale içten fethedilmişti. Diğer birimlerin işi daha kolay olacaktı. Görüşmeler sürüyor ikna çalışmaları devam ediyordu. Öyle bir görüntü vardı ki, sözleşmeyi imzalayan her personelden sonra Aytekin Yüksel'in, zafer elde etmiş edasıyla gözleri gülüyordu.

Çalışanlar aylardır zam alamamanın, ve iyi yönetilemenin sıkıntısını yaşayarak bir bakıma günü kurtarmak adına sözleşmeyi kabul etmek zorunda kaldılar. Ancak hala bu sözleşmenin hukuki olmadığı ve vergi kaçırma suçu işlendiğini iddia eden sözleşmeyi imzalamayan çalışanlarda haklarını sonuna kadar arayacaklarını söylüyorlardı.

Milyarca ceza gelebilir
  Bu yaşananların bu kadar ayyuka çıkmasından sonra İstanbul SSK İl Müdürlüğüne bir çok şikayet dilekçeleri ve ihbar telefonları edildiği öğrenildi. Bir diğer edinilen bilgiye göre SSK'nın bir yetkilisi konunun ciddi olarak araştırıldığı ve gerekli incelemelerin en kısa zamanda yapılacağı belirtildi. Gerekli soruşturmadan sonra gazeteye milyarlarca lira ceza kesilmesi gündeme geldi.

Bu konunun gündeme gelmesinden sonra Kaya'nın bıraktığı bu enkazı temizlemek için yeni yönetim ara förmüller düşünmeye başladı. Öncelikle bu tür çalışmanın şirkete vereceği zararı bilmeyen, uyarmayan ve hatta uygulamaya koyan İnsan Kaynakları Müdürü Aytekin Yüksel'in üzerine yeni İnsan Kaynakları Koordinatörü geldi. Yeni koordinatörün yasal olmayan bu sözleşmeleri iptal edeceği, çalışanların geçmişteki tüm haklarının korunucağı, kafaları karıştırmayan ve yasalara uygun bir sözleşme hazırlığı içinde olduğu öğrenildi.

Aydın Doğan'nın gazeteleri de aynı hatadan dönmüştü
  Bundan bir süre önce Aydın Doğan'nın gazetelerinde çalışanlarının bordroları düşük gösteriliyordu. Ancak bu duruma itiraz eden çalışanlar mahkemeye başvurarak hem haklarını tam olarak alıyorlardı, hemde şirketlere yüklü miktarlarda ceza verilmesini sağlıyorlardı. Bu durumun astarı yüzünden pahalı olacağını anlayan şirket yöneticileri mahkeme olaylarından sonra, çalışanlar ne alıyorsa aynen bordroya yansıtmaya başladılar.

TMSF neden sessiz?
  TMSF Başkanı Ahmet Ertürk gazetenin satışı konusu geldiğinde, gazete satılmasının ve çalışanların issiz kalmaması için çaba sarfettiklerini söyleyese durum hiçte öyle değil. Bundan bir süre önce TMSF yönetiminde olan ve sonra satılan şirketlerde onlarca kişi işsiz kalmıştı.

Hala star gazetesinin satış şeklini kamuoyundan gizleyen, sözleşmede özel maddelerin olup olmadığını söyleyemeyen Ertürk çalışanların üzerine oynanan bu oyundan habersiz olması mümkün değil. Bu şikayetlerin kendisine ulaşmasına rağmen, açıklama yapmayı bile gereğini duymayan, asıl önemlisi gazetenin gerçek sahibini açıklayamayan Ertürk sessizliğe bürünmeye devam ediyor.