Abone Ol

Alaatin Aktaş Halkın Parasıyla Nasıl Soygun Yapıldığını Anlattı

Dünya Gazetesi’nden Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında "Merkez Bankası bankalara yüzde 15 faizle kaynak kullandırıyor. Bankalar da bu parayı götürüp Hazine’ye yüzde 22.70 faizle borç veriyor." diye anlattı.

Alaatin Aktaş Halkın Parasıyla Nasıl Soygun Yapıldığını Anlattı

Dünya Gazetesi’nden Alaattin Aktaş dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Aktaş, Merkez Bankası’nın bankaları yüzde 15 faizle fonladığını belirterek, “Zaten Merkez Bankası'nın politika faizinin düşürülmesindeki amaç da bu; bankalar ucuz kaynak kullanacak ve tabii ki bankalar da bu ucuzluğu kullandırdıkları kredilere yansıtacak.” diye yazdı.

Olması gerekeni bu olduğunu ama işlerin biraz karıştığını anlatan Aktaş, “Önce şunu kabul etmek gerek. Merkez Bankası’ndan yüzde 15 faizle kaynak kullanan, mevduata ödediği faizi de Merkez Bankası faizindeki gerilemeye paralel olarak aşağı çeken bankaların kredi faizlerini ne yönde belirleyecekleri tabii ki kendi inisiyatifl erinde.” diye belirtti.

SİSTEM TIKIR TIKIR ÇALIŞIYOR

Bir banka düşünün diyen Aktaş, “Size yüzde 15 faizle kredi kullandırıyor. Kısa vadeli ama vade dolunca gidip yeni kredi alabiliyorsunuz, bankada sonsuz krediniz var. Aynı bankanın bir başka şubesi ise getirdiğiniz mevduata yüzde 22.70 faiz veriyor. Bu banka Ankara’da. Ulus’taki şube yüzde 15 faizle kredi açıyor, Eskişehir yolundaki şube ise mevduatınıza yüzde 22.70 faiz uyguluyor."  diye yazdı.  Aktaş, Ulus’taki şube’nin Merkez Bankası olduğunu Eskişehir yolundaki şube ise Hazine olduğunu aktardı.

Yazar Aktaş, Merkez Bankası’nın bankalara yüzde 15 faizle kaynak kullandırdığını Bankaların da bu parayı götürüp Hazine’ye önceki günkü ihalede olduğu gibi yüzde 22.70 faizle borç verdiğini anlattı.

"MEKANİZMA ŞAHANE"

Merkez Bankası’nın bankalara kullandırdığı tutarla Hazine’nin borçlanma tutarı aynı olmadığını anlatan Aktaş, “Ama Merkez Bankası hem swapın TL bacağının faizini, hem TL cinsi fonlamadaki faizi yüzde 15 düzeyinde uyguluyor, önemli olan bu.” dedi.

Merkez Bankası’ndan alınan paranın tümünün Hazine’ye borç verilmesi gibi bir durum söz konusu olmadığını anlatan Aktaş, “Ama mekanizma şahane!” diye yazdı.

“POLİTİKA FAİZİNİ DÜŞÜRMEYE DEVAM EDECEK”

Merkez Bankası politika faizini düşürmeye devam edeceğini anlatan Aktaş, “Cumhurbaşkanı Erdoğan fikir değiştirmediği sürece politika faizi bu ay da aşağı çekilecek. Faiz muhtemelen yüzde 14’e indirilecek.” diye yazdı.

FARK DAHA DA AÇILACAK

Bunun sonucunda da Merkez Bankası’nın fonlama maliye aşağı giderken Hazine’nin borçlanma faizinin artacağını anlatan Aktaş, “İki oran arasında 7.70 puan düzeyinde oluşan fark daha da açılacak.” diye belirtti.