Abone Ol

Akşener: Cumhurbaşkanı adayı olacaktım ama...

Akşener: "Ben Bahçeli’nin yüzde 11.9’u gördüğü anda derhal olağanüstü kurultayı toplayacağını düşünmüştüm."

Akşener: Cumhurbaşkanı adayı olacaktım ama...

MHP Genel Başkan Adayı Meral AkşenerHürriyet yazarı Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. İşte o röportajdan bazı bölümler:

DEVLET Bahçeli, uzun bir süre size karşı çok olumsuz bir tutum aldı. Neden?

MERAL AKŞENER: Bizim sistemde potansiyel olarak yarının rakibi olarak görülen kişilerle ilgili olarak mutlaka tedbir alınır. Benimle ilgili de durum böyle oldu. Benimle ilgili tedbir süreci Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde başladı.

Neden? Ne oldu ki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde?

MERAL AKŞENER: Bütün kamuoyu araştırmaları, Cumhurbaşkanlığı için MHP ile CHP’nin ayrı ayrı aday göstermesi ve benim de MHP adayı olmam durumunda kesinlikle ikinci tura kalabileceğimi gösteriyordu. Eğer böyle bir durum olsaydı yüzde 50.5/yüzde 49.5 gibi bir sonuçla ya benim ya da Sayın Erdoğan’ın seçilebileceği kanaati oluşmuştu. Araştırmalar bunu söylüyordu. İşte bu durum ortaya çıkınca Sayın Bahçeli, “çatı aday” formülünü ortaya attı. Ve Ekmeleddin İhsanoğlu iki partinin ortak adayı oldu.

Peki sonra?

MERAL AKŞENER: İhsanoğlu seçilemedi. Geldik 7 Haziran’a... Bahçeli, beni aday gösterdi. Halkla bütünleşmeyi seven bir taban politikacısı olarak çok ciddi bir çalışma yaptım bölgemde. Diğer aday arkadaşların ve teşkilatların katkılarıyla yüz güldüren, utandırmayacak bir sonuç aldık.

Peki ama sorun nerede çıktı?

MERAL AKŞENER: Basın-yayın kuruluşlarını iyi değerlendirmiş olmam, bir problem yarattı.

Nasıl yani?

MERAL AKŞENER: ‘Niçin bu kadar basın-yayın kuruluşlarında siz göründünüz kardeşim’ dendi.

Sonra?

MERAL AKŞENER: Sonra Sayın Bahçeli, seçim boyunca yapmadığı ziyaretleri yapmaya karar verdi ve birden Hürriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret etti. Orada Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ve arkadaşları, Sayın Bahçeli’ye “Meral Akşener Meclis başkan adayınız olacak mı?” diye sorunca... Bahçeli “Hep Meral Akşener, hep Meral Akşener derseniz... Kendisini çizerim” dedi.

Sonra 1 Kasım geldi. Ve Bahçeli, sizi aday yapmadı ve “Hanımefendi bu dönem biraz dinlenecek” dedi. Neden böyle bir çıkış yapmış olabilir?

MERAL AKŞENER: Onu bilmiyorum. Herhalde benim 7 Haziran seçiminde gösterdiğim performans, kendilerine biraz fazla gelmiş olabilir. Sayın Bahçeli, benim yaşça büyüğümdür. Türk töresinde büyüklerin sözü dinlenir. Ama ben birazcık törenin dışına çıktım. Seçim döneminde çalıştım, partim için gayretim oldu. Üzgünüm, “Hanımefendi dinlenecek” sözünü, birazcık çiğnedim.

Ama şimdi o sözü birazcık değil tamamen çiğniyorsunuz.

MERAL AKŞENER: Evet. Ama 1 Kasım’da aldığımız netice ortada. Yüzde 11.9.

Bu mudur sizi harekete geçiren?

MERAL AKŞENER: Evet, budur. Çünkü bu açık başarısızlıktır. 40 milletvekilini kaybetmiş, 40 milletvekili kalmış bir MHP... HDP’nin yan tarafında tek sıraya sıkışmış bir MHP... Bunun sorumluluğunun alınması lazım. Eğer bir tek kişi çıkıp da “Hanımefendi biraz dinlenecek”,  “Onu ben aday yapmadım”, “Şu kişiyi partiden attım”, “Bu kişiyi atmadım” gibi sözler söylüyorsa bunun sorumluluğunu alacak. Almak zorunda. Yetkileri sonsuz kullanacaksınız ama iş sorumluluğu üstlenmeye gelince kaçacaksınız. Bu olmaz.

Bahçeli beni hayal kırıklığına uğrattı

SİZ, Koray Aydın, Sinan Oğan... Anti-Bahçeli bir cephe mi oluşturuyorsunuz?

MERAL AKŞENER:
Hayır. İşbirliği içinde rekabet yapıyoruz. Savaşa gitmiyoruz, demokratik hakkımızı kullanmak üzere yola çıktık.

Ne hissediyorsunuz Bahçeli’ye karşı?

MERAL AKŞENER: İnsani olarak hiçbir olumsuz duygum yok. Ancak bir konuda hayal kırıklığına uğradım: Ben Bahçeli’nin yüzde 11.9’u gördüğü anda derhal olağanüstü kurultayı toplayacağını düşünmüştüm. Bahçeli’yi kafamda öyle tarif etmiştim. Yanıldım.

Erkek gibi kadın değil, kadın gibi kadınım

MHP için “erkek partisi” deniyor, ardından da ekleniyor: “Meral Akşener iyi hoş ama böyle bir erkek partisi, bir kadın olarak onu genel başkan yapmaz”. Ne diyorsunuz bu yaklaşıma?

MERAL AKŞENER: İdeolojik hareketlerde kadın-erkek eşittir. Çünkü orada cinsiyet üzerinden değil, dava üzerinden tanımlama yapılır. Bizim hareketimizde de tanımlama hiçbir zaman cinsiyet üzerinden olmamış, dava üzerinden olmuştur.

Başka adaylar var partinizde... Koray Aydın, Sinan Oğan gibi... Olağanüstü kurultay için işbirliği yapıyor musunuz bu isimlerle?

MERAL AKŞENER: Hepimizin önceliği aynı: Olağanüstü kurultay. Aynı hukuki metin üzerinden hem Sayın Aydın hem Sayın Oğan hem de ben delegelerimizden imza topluyoruz.

Talimat verip tekmil alarak parti yönetilemez

“MHP’nin sorunu nedir” sorusuna şu yanıtı veriyor Meral Akşener:
-Türkiye’de yüzde 70/yüzde 30 seçmen ayrışması var. MHP hem yüzde 70’den hem de yüzde 30’dan oy alabilecek yegâne parti. MHP bu potansiyelini doğru dürüst değerlendiremiyor.

-Bizde problem şu: Çok dikey bir hiyerarşi var partide... Ta, fi tarihinden kalma “teşkilatlara talimat verilir, tekmil alınır” türü bir dikey hiyerarşi. Oysa ortak aklın öne çıkarıldığı yatay ilişkiye geçmemiz lazım bizim. İstişare mekanizmasını çalıştırarak teşkilatlarımız üzerinden doğru bilgilere ulaşmamız gerekir.

Yazının tamamı için tıklayın...