Abone Ol

AKP'nin İstanbul planı: Sandık sandık itiraz

AKP’de, İstanbul’da 290 bin geçersiz oy çıkmasının mümkün olmadığı, Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki 27 bin 889 oyluk farkın itirazlarla kapatılabileceği inancı hakim.

AKP'nin İstanbul planı: Sandık sandık itiraz

T24'te yer alan habere göre AKP Genel Merkezi ve İstanbul İl Başkanlığı’nda dün geç saatlerden itibaren İstanbul’daki seçim sonuçlarına itiraz hazırlıklarına başlandığı, oy sayımı tamamlanan sandıklara yerinden yapılan itirazların da sonuçların geç iletilmesinde etkili olduğu öğrenildi.

AKP’de, İstanbul’da 290 bin geçersiz oy çıkmasının mümkün olmadığı, Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki 27 bin 889 oyluk farkın itirazlarla kapatılabileceği inancı hakim.

Alınan bilgilere göre, İstanbul seçiminde, CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun saatler ilerledikçe AKP adayı Binali Yıldırım’a yetişmesi ve partilere ulaşan bilgilere göre öne geçmesinin ardından çarpıcı gelişmeler yaşandı.

Başkanlıktan ilçelere talimat

AKP İstanbul İl Başkanlığı ve seçim koordinasyon merkezinden, ilçelerdeki görevlilere, sandık tutanaklarına yeniden bakılması ve tartışmalı gözüken tutanaklara itiraz edilmesi talimatı verildi.

Aynı saatlerde AKP Genel Merkezi’nde yapılan toplantılarda da 290 bini aşkın geçersiz oyun İstanbul için çok yüksek olduğu, itirazlarla aradaki farkın kapanacağı ve Yıldırım’ın öne geçebileceği değerlendirmeleri yapıldı.

Bu strateji doğrultusunda AKP, geçersiz sayılan tüm oyların yeniden incelenmesini talep edecek. Tutanakları da inceleyerek geçersiz sayılmayan ancak yanlış olduğunu değerlendirdiği sandıklarda inceleme yaparak ilçe ve il seçim kuruluna itiraz hakkını kullanacak.

Kesin olmayan sonuçlara göre, İstanbul’da 291 bine yakın geçersiz oy kullanıldı. AKP, bu oyların önemli bölümünün kendi seçmen tabanına ait olduğunu düşünüyor. İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki 27 bin 889 oyluk farkın da kapatılabileceğini değerlendiriyor.

Ankara ümitsiz

AKP’de dün geceyarısı, Ankara için de benzer değerlendirmeler yapıldı. Ancak Ankara’daki geçersiz oy sayısının 97 bin 500’e yakın olması, CHP adayı Mansur Yavaş’la,  AKP adayı Mehmet Özhaseki arasındaki farkın ise 125 bin civarında bulunması nedeniyle sonuç alınmasının zor olduğu yorumlandı. Buna karşılık, Ankara’da da sadece geçersiz oyların değil, tutanakların tamamının gözden geçirilerek, yanlış işlendiği düşünülen tutanaklara itiraz edilmesi kararlaştırıldı.

(T24 - Gökçer Tahincioğlu)