Abone Ol

AKP'li vekil Erdoğan'dan talimat alıyoruz dedi ortalık karıştı

CHP ve HDP'den 3 ismin vekilliği düşürüldü, Meclis karıştı. AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, muhalefetin eleştirilerine, ”Biz Cumhurbaşkanımızdan ve Genel Başkanımızdan seve seve talimat alırız.” yanıtını verdi.

AKP'li vekil Erdoğan'dan talimat alıyoruz deyince..

TBMM Genel Kurulunda, CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları hakkında mahkemelerce verilen, kesinleşmiş cezalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkerelerinin okunmasının ardından üç siyasetçinin milletvekilliği düştü.

Medyafaresi.com ( Ankara)

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin apar  topar düşürülmesi nedeniyle çıkan  gerilim hattında AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, muhalefetin talimat eleştirilerine, ”Biz, Cumhurbaşkanımızdan ve Genel Başkanımızdan seve seve talimat alırız. Bundan şeref duyuyoruz” yanıtı verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Anayasa 84 ve İç Tüzük 136'ya göre kesinleşmiş mahkeme kararını okuttuğunu belirten Can, dokunulmazlıkların kaldırılmasını savunan  CHP’lilere bu söylemi hatırlatarak, “Siz o zaman şov yapıyordunuz, "Dokunulmazlıklar kaldırılsın." diyordunuz, efeleniyordunuz efeleniyordunuz” diye konuştu.

Genel kurul konuşmaları şöyle:

RAMAZAN CAN (Devamla) - Değerli arkadaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa 84 ve İç Tüzük 136'ya göre kesinleşmiş mahkeme kararını, burada, Meclis Başkanvekili okumuştur, bilgiye sunmuştur, tebliğ etmiştir. Dolayısıyla, bunun dayanağı nedir?

(AK PARTİ sıralarından alkışlar; CHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar)

Bunun dayanağı Anayasa değişikliğidir. Anayasa değişikliğinde dokunulmazlıkların kaldırılmasında o zaman efelenenlerin, o zaman efelenenlerin şimdi söz hakkı yoktur onların.

(AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Diğer taraftan, Meclis Başkan Vekili görevini yapmıştır.

(CHP ve HDP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Meclis Başkan Vekili görevini yapmıştır ama kâtip üye şov yapmıştır.

(AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; CHP ve HDP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

SALİHA SERA KADIGİL SÜTLÜ (İstanbul) - Sabahtan beri burada şov yapan sizsiniz. Saray talimatıyla iş yapan sizsiniz.

RAMAZAN CAN (Devamla) - Burada denildi ki "Siz, Genel Başkandan talimat alıyorsunuz." denildi. Biz, Cumhurbaşkanımızdan ve Genel Başkanımızdan seve seve talimat alırız. Bundan şeref duyuyoruz.

(AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; CHP ve HDP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Peki, siz talimat almıyor musunuz? Hem de tıpış tıpış!

EBRÜ GÜNAY (Mardin) - Saraya git sen, saraya; sarayda konuş. Burası halkın meclisi.

RAMAZAN CAN (Devamla) - Diyor ki "15 milletvekili buraya verdim geç, 20 milletvekili buraya verdim geç." Bırakın geçin bunları.

(AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; CHP ve HDP sıralarından gürültüler, sürekli sıra kapaklarına vurmalar)

Çok değerli milletvekilleri, şunu tartışabiliriz: Milletvekilliğini düşürme yetkisi yargıda olmamalı, yargıda dokunulmazlıkların kaldırılmasını hep beraber tartışabiliriz. Yargıya bu yetki niye verildi diyebiliriz ama siz o zaman şov yapıyordunuz, "Dokunulmazlıklar kaldırılsın." diyordunuz, efeleniyordunuz efeleniyordunuz.

(AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar; CHP ve HDP sıralarından gürültüler, sürekli sıra kapaklarına vurmalar)

Türkiye Büyük Millet Meclisi, hiçbir milletvekilliğinin düşürülmesini istemez. Hiçbir milletvekilinin böyle bir beyanı yoktur ama yargı kararlarını yerine getirmekte yasama, yürütme, yargı denkleminde bir görevdir.

RAMAZAN CAN (Devamla) - Bugün Başkan görevini yapmıştır. Bu usul tartışmasında Meclis Başkan Vekilimiz görevini yapmıştır, gereğini yapmıştır. Görevini yapmasaydı, görevini ihlal etmiş olacaktı. Burada hiçbir milletvekilinin bu karardan, daha doğrusu mahkemenin vermiş olduğu karardan, memnuniyet duyduğunu asla düşünmüyoruz ama verilmiş kesinleşmiş bir mahkeme kararı varken Türkiye Büyük Millet Meclisi rutini yapmıştır.

EBRÜ GÜNAY (Mardin) - Saraya git, saraya!

RAMAZAN CAN (Devamla) - Rutin nedir? 84'e göre burada bilgiye sunmadır, tebliğ etmektir. Bizim yaptığımız başka bir görev yoktur.