Abone Ol

Eski AKP'li vekil Lokman Ayva: Diyanet zulüm yapıyor

Medyafaresi.com özel haber- AKP 22. ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili, Türkiye Beyaz Ay Derneği Onursal Başkanı Lokman Ayva, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 'görme engelli’ gerekçesiyle atamasını iptal ettiği kadın hafızın hakları için mücadeleye soyundu.

Eski AKP'li vekil Lokman Ayva: Diyanet zulüm yapıyor

Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com özel haber

AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi, 22 ve 23.yasama dönemi İstanbul Milletvekili, Türkiye Beyaz Ay Derneği Onursal Başkanı Lokman Ayva, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 'görme engelli’ gerekçesiyle atamasını iptal ettiği kadın hafızın hakları için kazan kaldırdı.

“Görme engelliler Kuran Kursu öğretmenliği yapamaz mı? Şu anda birçok hanım ve erkek görme engelli Kuran kursu öğretmeni çalışıyor” diyen Ayva, “Kendi kendime sordum: 'Acaba zulmü yapan din misyonu olan bir kuruluş ise susmalı mıyım?' Pek çok delil gösterebilirim ki susmamalıyım şeklinde karar verdim.

Peki ortada zulüm var mı? Buna okuyan karar versin” açıklaması yapan Lokman Ayva, Ama kalben mutmainim ki Diyanet'in yaptığı bir zulümdür ve zulmü yapan kardeşim de olsa mücadele etmeliyim” dedi.

“Bu yetkililerin görev süresindeki bu kara lekenin aşikar hale getirilmesi lazım ki hem bunlar zulümden vazgeçsinler, hem de bundan sonrakiler aklından bile geçiremesin” diyen Lokman Ayva, kazan kaldırmasına neden olan gelişmeleri medyafaresi.com’a şöyle anlattı:

Diyanet'ten Zulüm

Kendi kendime sordum: 'Acaba zulmü yapan din misyonu olan bir kuruluş ise susmalı mıyım?' Pek çok delil gösterebilirim ki susmamalıyım şeklinde karar verdim. Peki ortada zulüm var mı? Buna okuyan karar versin.

Görme engelli hafize ve imam hatip lisesini bitirmiş bir hanım arkadaşımız hükümetimizin engelliler için organize ettiği sınava girmiş ve kazanmış. Atamasını beklerken 'görme engelli olduğun için Kuran Kursu öğretmenliği yapamazsın.' diye atamasını iptal etmişler. Peki

1. Görme engelliler Kuran Kursu öğretmenliği yapamaz mı? Diyanet'ten delilim: Şu anda birçok hamım ve erkek görme engelli Kuran kursu öğretmeni çalışıyor.

2. İslam'dan delil: Abese Suresidir. Eğer Kuran delili yetmezse Peygamberimizin uygulamasına bakılabilir. Abdullah Ümmü Mektum 'ama’ ve Peygamberimizin müezzinlerindendi ve dinin öğretilmesinde misyon üstlenmişti.

3. Diyanet'tekiler 'hayır' deyince bir bedel ödüyorlar mı? Hayır. Bir tek kör kuruşluk bedel ödemezler.

4. Görme engelli hanımın ödeyeceği bedel nedir? Hayatı boyunca bir daha mesleğini icra edemez.

DİNİ AHKAMA DİYANET UYMADI AMA DÜNYEVİ KANUNLARA UYDU MU ?

5. Dini ahkama Diyanet uymadı ama dünyevi kanunlara uydu mu? Anayasa'nın AK PARTİ döneminde değiştirilmiş olan 10. Maddesindeki eşitlik hükümlerine aykırı. TCK 122 ye aykırı. Eğer kanunlara uygun olmaması diye bir şey olamaz. Zira engelliler için KPSS sınavı olan EKPSS ile atamaları yapılıyor. 657 sayılı Devlet Personel Kanunu da açık olarak işlemin nasıl yapılacağını tarif ediyor.

6. Hanım arkadaşımız bu kararı kabullendi mi? Hayır. Dava açtı. Avukat parası, işlem masrafları nasıl karşılanacak? Zaten sahip olduğu hakkı almak için para bulacak, mücadele edecek. Mağdurenin isminin baş harfleri ş.dt’dir. ister bu harfleri tevafuken şedit diye, isterse şiddet diye okusunlar.

KALBEN MUTMAİNİM Kİ DİYANET'İN YAPTIĞI BİR ZULÜMDÜR

Ama kalben mutmainim ki Diyanet'in yaptığı bir zulümdür ve zulmü yapan kardeşim de olsa mücadele etmeliyim. Bu mağdureyi ne tanırım, ne akrabamdır, ne hemşehrimdir, ne de ortak bir geçmişimiz vardır. Bir vesileyle yazışmalara şahit olup destek olmaya karar verdiğim bir insan.

BU YETKİLİLERİN GÖREV SÜRESİNDEKİ BU KARA LEKENİN AŞİKAR HALE GETİRİLMESİ LAZIM Kİ..

Peki, Diyanet'le bunlar görüşüldü mü? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı arattım. Dönmediler. Özle kalemi 0312 295 74 74 numaralı telefondan aradım ve sert bir şekilde meramımı anlattım. Dönmediler. Aynı numarayı tekrar aradım, bu sefer telefonu bile açamadılar.

Gerek Türkiye, gerekse dünya kamuoyuna mal edip bu mekanizmaların halka, hukuka, idari mekanizmalara hesap verdirmek boynumun borcudur. Bu yetkililerin görev süresindeki bu kara lekenin aşikar hale getirilmesi lazım ki hem bunlar zulümden vazgeçsinler, hem de bundan sonrakiler aklından bile geçiremesin.

Gariban da, engelli de olsa haklıların hakkını aldığını görmek ve göstermek dileklerimle hürmet ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Lokman Ayva kimdir?

TBMM'ye girmiş ilk görme engelli milletvekili. Türkiye'yi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde temsil eden milletvekili ve Avrupa Konseyi'nin de ilk görme engelli üyesi. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı.

Ayva’nın 22. Dönem 3. Yasama Yılında TBMM Genel Kurulu’nda ‘Biz özürlü kardeşleriniz’ diye başlayan konuşmasının bir kısmı şöyle:

LOKMAN AYVA (İstanbul) - Sayın Başkan, aziz milletimin kıymetli vekilleri; sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Biz özürlü kardeşleriniz, vatandaşlarımız olarak şöyle bir benzetme yapmak istiyorum: Bir lokantaya gittiniz, yemek seçiyorsunuz, kebap mı yesem, sulu mu yesem, susuz mu yesem diye. Biz özürlüler, bu lokantanın penceresinden bakan durumundayız; henüz, içeriye girip, masaya oturup, daha seçme durumuna gelmedik.

Şu anda ülkemizin şartlarının da buna elverişli olmadığının elbette farkındayız; yani, transfer harcamalarını artırmanın, memleketimizin daha iyiye gitmesinin önünde engel olduğunu da biliyoruz.

Yani, açıkçası, sokakta kalan zihinsel özürlü kardeşlerim, şu anda, üç kap yemek değil, sadece bir tas çorbaya; 22 derecelik oda sıcaklığında değil, 15 derecelik oda sıcaklığında, yorganın altında kalmaya razı.

Niçin; memleketimiz daha iyiye gitsin diye. Biz, hoşafı kepçeyle falan düşünmüyoruz. Bu vesileyle, verdiğimiz değişiklik önergeleriyle arzu ettiğimiz değişiklikler sadece şudur: O, meşhur lokantanın önünden geçebileceğimiz kaldırımın yapılması anlamına geliyor; rampa yapılıp, bari o lokantanın önünden geçebilelim, belki kokusundan istifade ederiz diye.