Abone Ol

AKP'li Böhürler'in Anadili evde konuşalım paylaşımına tepkiler

AKP milletvekili Ayşe Böhürler’in “Kimsenin evinde konuştuğu anadiline karışmak gibi bir hakkımız yok ama..." diyerek devam ettiği paylaşımına çok sayıda tepki geldi: 'Böhürler'in yaptığı çarpıtma, kriminalizasyon', 'Çekingen bir Devlet Bahçeli'...

AKP'li Böhürler'in Anadili evde konuşalım paylaşımına tepkiler

21 Şubat Dünya Anadili Günü'nde Meclis'te DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş'in Kürtçe konuşurken MHP'li vekil Cemal Adan tarafından mikrofonunun kapatılması yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

AKP Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, "Kimsenin evinde konuştuğu anadiline karışmak gibi bir hakkımız yok ama..." diye başladığı cümleyi "Niyeti milleti ve devleti felç etmek olan işgüzarlara da alan bırakamayacağız" diyerek DEM Parti özelinde Kürtleri ve Kürtçeyi hedef aldı.

MESUT YEĞEN: BÖHÜRLERİN AÇIKLAMASI KRİMİNALİZASYON

 Akademisyen sosyolog Mesut Yeğen, Böhürler'in açıklamasını çarpıtma ve kriminalizasyon olarak değerlendirdi.

Anadili talebinde olanların "resmi dil olmasın" gibi bir talebi olmadığını belirten Yeğen X hesabında şunları yazdı:

"ayşe böhürler'in açıklamasına dair notlarım:
1. insanların evinde konuştuğu dile karışılamayacağını kabullenmesindeki alicenaplık gerçekten etkileyici.

GALLER ÖRNEĞİ

2. türkiye'de anadilinde (kürtçe) eğitim ve hizmet talep edenlerin resmi dilimiz olmasın talebi yok. böhürler'in yaptığı çarpıtma, kriminalizasyon.

3. ingiltere'yi ingiltere yapan ingilizce ama galce galler bölgesinin ikinci resmi dili. resmi metinler hem ingilizce hem galce üretiliyor."


RUHAVİOĞLU: ÇEKİNGEN BİR DEVLET BAHÇELİ

Kür Çalışmaları Merkezi Müdürü Reha Ruhavioğlu, Ayşe Böhürler'in açıklamasını alıntılayarak şu notu paylaştı:

"kaderde ayşe böhürler’in çekingen bir devlet bahçeli’ye dönüşmesini görmek de varmış."


'GÖNÜLLÜ ASİMİLE OLALIM Kİ ANCA BİRLİK OLURUZ DEĞİL Mİ?

Böhürler'in bu paylaşımını alıntılayan eski AKP milletvekili Abdurrahman Kurt ise AKP'li Ayşe Böhürler'e Kuran'dan ayetler hatırlatarak tepki şu tepkiyi gösterdi:

“Komik olmuş be :)) Evimizde konuşalım ama çarşıda pazarda hastanede konuşmayalım yani gönüllü asimile olalım ki anca birlik oluruz değil mi???

Rum 23

Hucurat 13

Tekrar okuyayım belki ben yanlış anlamışım. O zaman işgüzarlık yapmayız böylece:)”


IRK VE DİLLERLE İLGİLİ AYETLERİ HATIRLATTI

Kuranda yer alan Hucurat suresi'nin 13. ayetinde mealen "Tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık" ifadeleri yer alıyor.

Rum suresi 23. ayetinde ise mealen "Gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın ve renklerinizin değişik olması yine O'nun varlığının delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için dersler vardır” ifadeleri yer alıyor.

BÖHÜRLER'İN PAYLAŞIMI

Böhürler'in sosyal medyada pek çok tepki çeken paylaşımının tamamı ise şöyle:

"Bugün Dünya Anadil Günü.

Hepimizin evinde ailesinden duyarak büyüdüğü bir anadil var. Anadolu tarih boyunca bu yönden çeşitliliği ile zengin bir mozaik olmuş, bugün de bu zenginlik ile iftihar ediyoruz.

Ancak bir milletin bir araya gelmesi ve bir ortak payda yaratmasının en temel parçalarından biri de dildir. Fransızca olmadan Fransa, İngilizce olmadan İngiltere düşünülemez. İş hayatından, eğitim hayatına, sosyal yaşamdan kamu idaresine ortak paydamız Türkçe’ye sıkı sıkıya sarılmak durumundayız.

Kimsenin evinde konuştuğu anadiline karışmak gibi bir hakkımız yok ama ortak resmi dilimiz olmadan milletin ve devletin varolabileceğini iddia eden, niyeti milleti ve devleti felç etmek olan işgüzarlara da alan bırakamayacağız.

Anadil günümüz kutlu olsun."