Abone Ol

AKP'li Belediyeden Kadın Çalışanlara Kılık Kıyafet Düzenlemesi

Bursa'nın Osmangazi Belediyesi'nde yayınlanan genelge ile kadın personelin etek boyunun dizi aşması, yırtmaçlı olması, kolsuz ve yakası çok açık kıyafet giymesi yasaklandı. Erkek personele ise tıraş zorunluluğu getirildi.

AKP'li Belediyeden Kadın Çalışanlara Kılık Kıyafet Düzenlemesi

Bir milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 5. ilçesi olan Bursa'nın Osmangazi ilçesinin belediye yönetimi, personeli için kılık kıyafet genelgesi yayınladı. AK Parti'li Mustafa Dündar'ın yönettiği ilçenin belediye personeli için yayınlanan genelgede, 12 Eylül cuntasının Bakanlar Kurulu'nun 16 Temmuz 1982'de aldığı karara atıf yapıldı.

Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre Osmangazi Belediyesi, 7 Ocak'ta tüm personeline gönderdiği genelgeyle, 10 Ocak tarihinden itibaren, tüm personelin 12 Eylül 1980'deki darbeyi yapan Milli Güvenlik Konseyi'nin 16 Temmuz 1982 tarihli kararıyla çıkartılan 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik' hükümlerine uygun bir şekilde giyinmesini istedi.

Kamuda başörtüsü yasağı 2013'te kalktı

28 Şubat sürecinde başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesine dayanak olarak gösterilen yönetmelikteki tartışma yaratan maddede, 1 Ekim 2013'te o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'yle değişiklik yapıldı. Değiştirilen maddeyle birlikte kamu kurumlarında çalışan başörtülü kadınlara, başörtüsünü çıkartma zorunluluğu kaldırıldı.

Cunta yönetmeliğine dayanan genelgeyle başörtülü personel açısından dezavantajlı bir durum oluşmadı. Ancak, kadın personelin kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolon giymesi, etek boyunun dizden yukarı ve yırtmaçlı olması ile sandalet giymesi yasaklandı.

Genelgede erkek personele ise ütülü elbise, gömleksiz ve kravatsız dolaşmama, boyalı ayakkabı, saç ve günlük sakal tıraşı zorunluluğu getirilirken, bıyık boyunun da dudak hizasını geçmemesi gerektiğine vurgu yapıldı.