Abone Ol

AKP zengini Ahmet Ahlatçı Koç ve Sabancı'yı nasıl solladı?

Bloomberg, Çorum’daki altın rafinerisiyle tek başına Türkiye’nin ihracatının yüzde 3’ünü yapan Ahlatçı Şirketler Grubu’nun Başkanı Ahmet Ahlatçı’nın hikayesini yazdı:

AKP zengini Ahmet Ahlatçı Koç ve Sabancı'yı nasıl solladı?

"Ahmet Ahlatçı, rafinerinin ana şirketi olan Ahlatçı Holding'i kırk yıl önce tek bir kuyumcu dükkânı olarak kurdu.

Holding, bugün altı sektörde 43 şirketle Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri haline geldi. Koç ve Sabancı gibi aileleri geride bıraktı.

(…) Ahlatçı'nın büyümesinin arkasındaki güç, Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki ekonomi yaklaşımıyla enflasyon yükselip, TL değer kaybettikçe daha fazla rağbet gören altın.

Ahlatçı'nın piyasadaki ağırlığı, Erdoğan'ın piyasa müdahalelerinden ürken yabancı para kaçtıkça diğer yerel aracı kurumlarla birlikte arttı.

Ahlatçı, Borsa İstanbul'da günlük 100 milyon dolarlık işlem yapan bir menkul kıymetler firması ve aracı kurumun sahibi. Şimdi de bir banka alıyor...

 Serbestiyet'in çevirisinin bir bölümü şöyle:

Ahlatçı’nın yükselişi, iktidarını üçüncü on yıla taşıyan bir liderin sadakat ve fırsat hikâyesi. Ahlatçı’nın yükselişi Erdoğan’ınkini yansıtıyor. Cumhurbaşkanı’na yurtdışı gezilerinde eşlik eden Ahlatçı, Erdoğan’ın desteğinin temelini oluşturan Türkiye’nin muhafazakar bölgelerinden geliyor.

Bölgeden gelen sanayiciler ekonomiyi canlandırdı ve hastaneler ve otoyollar gibi önemli altyapılar geliştirdi. Brüksel’deki German Marshall Fund’da kıdemli bir araştırmacı olan Kadri Taştan, “Bu projeler sıradan bir vatandaş için son derece görünür” diyor. “Ama aynı zamanda başarı öyküleri yaratırken – altyapı oluştururken, yollar inşa ederken – yakın arkadaşlarınızı, çevrenizi de zenginleştiriyorsunuz.”