Abone Ol

Akkuyu Nükleer’de Devre Dışı Kalan IC İçtaş Yetkilisi: Ruslar İş Vermiyor, Kemik Atıyorlar

Fatih Altaylı, bugünkü yazısında ismini paylaşmadığı bir üst düzey IC İçtaş yetkilisinin açıklamalarına yer verdi

Akkuyu Nükleer’de Devre Dışı Kalan IC İçtaş Yetkilisi: Ruslar İş Vermiyor, Kemik Atıyorlar

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde (NGS) projenin büyük ortağı Rus devlet enerji şirketi Rosatom’un sözleşmesini fesih ettiği müteahhit firma Titan2-IC İçtaş’ın üst düzey bir ismi, “Herkes görecek ki ortada iddia edildiği gibi şeyler yok, mesele bilgi transferi” dedi. Rusların bilginin Türklerin eline geçmesini istemediğini söyleyen yetkili, “Ruslar, Türklere iş vermiyor, kemik atıyorlar” dedi.

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan ve tartışma konusu olan anlaşma fesihine ilişkin konuşan bulunan yetkilinin açıklamaları şöyle:

“İC olarak bazılarının zannettiği gibi Akkuyu’da sadece beton ve demir işi yapmıyorduk. Türkiye’de nükleer tesis inşaatında iş yapabilme lisansına sahip tek şirketiz. Yani nükleer santral inşaatının teknik taraflarında da işlerimiz vardı. Bu santralin inşasında yer almak İC’ye bir Türk şirketi olarak çok önemli bir fırsat sunuyordu. Nükleer santral inşa edebilme know how’ı.

Bunu yaparken de biz Türkiye’de bu teknoloji gelişsin diye çaba gösteriyorduk. Yani Türk sanayii nükleer tesis üretiminde kullanılabilecek parçaları üretebilsin. Mesela boru döşenecek. Bunlar özel borular ama Türkiye’de bunu yapabilecek, bu teknolojiyi geliştirebilecek şirketler var. Biz bu bilginin Türk şirketlerine aktarılmasını ve bu tür teknik/ mekanik üretimlerin Türkiyeli firmalar tarağından yapılmasını sağlamaya çalışıyorduk.”

"Türkiye topraklarında yapılmış bir Rus santrali olsun istiyorlar"

(Fatih Altaylı: Peki bu işler baştan sözleşmeye koyulmamış mıydı, Türkiye’ye belirli oranda teknoloji transferi yapılması şartı yok muydu sözleşmelerde?)

“Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız Bey’in gayretleri ile sözleşmede Türk şirketlerle ilgili maddeler koyulmuştu ama Ruslar Türklere iş vermiyor, kemik atıyorlar. Biz know how artsın. Yarın bir santral daha yapılacağı zaman Türkiye bunu kendi imkanları ile yapabilsin istiyoruz. Ruslar ise bu bilgi Türkiye’nin eline geçmesin istiyor. Biz bunun borusunu da, kontrol ünitesini de, elektroniğini de Türkiye üretsin istiyoruz. Ruslar bunu Türkiye’den saklıyor. Türkiye topraklarında yapılmış bir Rus santrali olsun istiyorlar.”

“Fol yok yumurta yokken fesihe giden bir süreç”

(Fatih Altaylı: Ruslar Türk şirketleri tarafından dolandırıldıklarını iddia ediyorlar. Kendi medyaları da uluslararası medyaya verdikleri bilgilerle yazılanlar hep bu yönde.)

“Biz bu işi yaparken tek başımıza değiliz. Ortağımız var. O da Rus TİTAN şirketi. Rusların iddiaları doğru ise yani ortada bir usulsüzlük, bir dolandırma var ise o zaman TİTAN, yani kendi şirketleri de bunun parçası. Ama bizimle sözleşme feshediliyor. Ortağımızla sözleşme yenileniyor. Biz bir hata yaptıysak, biz bu suç işlediysek ortağımız TİTAN bunun dışında kalabilir mi! İşi birlikte yapıyoruz. Ama bizimle sözleşmeyi feshediyorlar. TİTAN’la yeni şirket kurup yola devam ediyorlar. Ne bir uyarı ne önceden bir bilgi. Hani bir itişme olur, bir sorun olur. Hiçbiri yok. Bir anda 15 gün içinde fesihe giden bir süreç. Fol yok yumurta yokken.”