Abone Ol

Türkiye Afrin'e vali atayacak, güvenliği polis sağlayacak

Afrin Kurtuluş Kongresi Sözcüsü Hasan Şindi, Türkiye’nin atayacağı bir vali yardımcısının, Afrin’de vali gibi hareket edeceğini ve bu ismin Hatay valiliğiyle koordinasyon içinde olacağını söyledi. Şindi ayrıca, “Güvenliği sadece polis sağlayacak. Asker gücü olmayacak” dedi

Türkiye Afrin'e vali atayacak, güvenliği polis sağlayacak

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO’nun 20 Ocak’ta başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda 18 Mart günü Afrin’in kent merkezinde kontrol sağlanmıştı. Kentte sembolik öneme sahip meydandaki Kawa heykeli iş makinesiyle yıkılırken, yönetim merkezi binasına da Türkiye bayrağı asılmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23 Mart’ta yaptığı konuşmada, Afrin’de yapılacaklarla ilgili “Birkaç gün içerisinde başta vali olmak üzere yerel yönetime ilişkin diğer atamalar yapılacak” demişti.

Türkiye’nin Afrin kent merkezinde kontrolün sağlandığını duyurduğu gün, Gaziantep’te de Afrin’in geleceğine dair bir kongre düzenlenmişti. Afrin’in önde gelen isimlerinin katıldığı açıklanan Afrin Kurtuluş Kongresi, beş yedek üyeyle birlikte 35 kişilik bir meclis seçti.

‘Koordinasyon Gaziantep’ten yürütülüyor’
Deutsche Welle’den Cengiz Özbek’e konuşan Şindi, Afrin’in yeniden inşası ve kentte düzenin tesis edilmesi için çalışacak olan meclis üyeleri içinde 24 Kürt, sekiz Arap, bir Alevi, bir Ezidi ve bir Türkmen olduğunu belirtti.

Seçilen isimlerin listesini valilik ve dışişleri bakanlığına verdiklerini söyleyen sözcü, durumun bir hafta ya da 10 gün içinde netleşeceğini, ardından da yerel meclisin üyelerinin Afrin’e gideceğini ifade etti.

Bu süre zarfında Afrin’deki irtibatlar sayesinde içeriden rapor aldıklarını belirten Şindi, “Biz de Türkiye hükümeti ve Suriyeli muhaliflerle beraber oturuyoruz. İlgili makamlarla, valiyle konuşuyoruz” diyerek şu an için koordinasyonu Gaziantep’ten yürüttüklerini söyledi.

‘Asker gücü olmayacak’

Şindi’nin verdiği bilgiye göre Afrin’in yönetiminde koordinasyon görevini ise Hatay valiliği üstlenecek. Türkiye’nin atayacağı bir vali yardımcısı Afrin’de vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacak.

Şindi şöyle devam etti: “Afrin için bir vali belirlenecek. Ama bu valinin kim olacağını bilmiyoruz. Hâlâ tam net değil. Ama Türkiye’den biri olacak ve hükümet belirleyecek. Kaymakam da olacak. Yine Türkiye’den. Afrin, Antakya’ya ait olacak. Hatay valisiyle Afrin valisi koordinasyon içinde olacak.”

Şu an kent merkezinde görev yapmak üzere 450 kişilik bir polis gücünün oluşturulduğunu aktaran ve söz konusu polis gücünün ÖSO mensupları ve Afrinlilerden oluştuğunu belirten Şindi, “Güvenliği sadece polis sağlayacak. Asker gücü olmayacak” dedi.

Sözcü, kurulan polis gücünün birkaç gün içinde faaliyete geçeceğini, ardından ÖSO’nun Afrin kent merkezinden çıkacağını ifade etti.

450 kişilik polis ekibinin ilk aşamada kurulan bir güç olduğunu söyleyen Şindi, nihai hedefin, Afrin Kurtuluş Kongresi’nde yayımlanan sonuç bildirgesinde de belirtildiği gibi, ‘hiçbir partiye mensup olmayan Afrin halkından’ oluşan yerel emniyet güçlerinin kurulması olduğunu sözlerine ekledi.