Abone Ol

Adnan Oktar Davasında Karar Bozuldu, 68 Tahliye

İstinaf mahkemesinin 400 sayfalık kararında, Oktar grubuna yönelik iddialar ve verilen kararlar sıralandıktan sonra her eylem için tek tek değerlendirme yapıldı...

Adnan Oktar Davasında Karar Bozuldu, 68 Tahliye

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (istinaf mahkemesi), kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen, Harun Yahya adıyla çok sayıda kitap yazan Adnan Oktar ve grubu hakkında verilen kararla ilgili itirazı sonuçlandırdı. İstinaf mahkemesi, 215 sanıklı davada aralarında Adnan Oktar’ın da bulunduğu 14 sanık hakkında örgüt yöneticiliği suçundan verilen 9 bin 803 yıl 6'şar aylık cezaları eksik soruşturma ve iddianamede olmayan suçlardan hüküm kurulması, bozma kararı verilen eylemlerle ilgili bütünsel bir yeniden yargılama yapılması gerekmesi gibi gerekçelerle bozdu. Mahkeme, Oktar hakkındaki cinsel saldırı ve çocuğa karşı cinsel istismar suçlamaları için de mağdurların rızası bulunduğu ya da şikayete bağlı suçlarda zamanında şikayette bulunulmaması gibi gerekçelerle bozma kararı verdi. Aralarında Oktar Babuna’nın da olduğu 68 sanık için tahliye kararı veren istinaf mahkemesi, Oktar ve sanıkların şirketlerinin müsaderesine yönelik kararı da kaldırdı.

İstinaf mahkemesinin 400 sayfalık kararında, Oktar grubuna yönelik iddialar ve verilen kararlar sıralandıktan sonra her eylem için tek tek değerlendirme yapıldı.

Mahkeme, Oktar ve örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen isimlerle ilgili olarak örgüt kurma ve yönetme suçundan verilen cezaları, çok sayıda eylemle ilgili bozma kararı verildiği, bu eylemlerle örgüt iddiasının birbirine bağlı olduğu ve bu durumun yeniden yargılamayı gerektirdiği gerekçesiyle bozdu.

CİNSEL SALDIRI SUÇLARINA BOZMA

T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre mahkeme, Oktar hakkındaki cinsel saldırı ve cinsel istismar iddialarını tek tek değerlendirirken, itirafçı olan mağdur kadınlar dahil kadınların büyük bölümünün, iddia edilen eylemleri rızasıyla yaşadığını belirtti. Mahkeme, reşit olmayan çocukların da rızayla bu eylemleri yaşadığını ancak buna rağmen oluşan suçla ilgili olarak süresinde şikayet başvurusu yapılmadığını bildirdi.

EZİYETTEN İŞLEM

İstinaf mahkemesi, buna karşılık, Oktar hakkında eziyet suçundan işlem yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulunmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, aralarında Babuna’nın da olduğu 68 sanık için de tahliye kararı verdi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Oktar'a, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "siyasal veya askeri casusluk", "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme", 7 kez "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", 27 kez "nitelikli cinsel istismar", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "eziyet", "eğitim hakkının engellenmesi", kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi" ve "tehdit" suçlarından toplamda 1075 yıl 3 ay hapis cezası verilmesini kararlaştırmıştı.

Heyet, sanıklardan Tarkan Yavaş'ı "örgüt yöneticisi olmak", "çocuğun cinsel istismarı", "nitelikli cinsel istismar", "gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunmak" ve "resmi belge düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak" suçlarından toplam da 211 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Sanıklardan Oktar Babuna'nın ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "çocuğun cinsel istismarı" ve "nitelikli cinsel istismar" suçlarından 186 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmişti.

Sanık Halil Hilmi Müftüoğlu'na "örgüt kurmak ve yönetmek", "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" ve "cinsel istismar" suçlarından 177 yıl hapse çarptırılmasına karar veren mahkeme, aynı suçlardan Bora Yıldız'ın 303 yıl 9 ay, sanık İbrahim Tuncer'in de "örgüt kurmak ve yönetmek" ve "nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 57 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.

Mahkeme, sanık Fatma Ceyda Ertüzün, Ayşegül Hüma Babuna, Yeliz Sucu, Sinem Hacer Tezyapar, Merve Büyükbayrak, Aylin Atmaca, Alev Babuna ve Ulviye Didem Ürer'e "örgüt yöneticiliği" suçundan ayrı ayrı 9 yıl hapis cezası verilmesini karara bağlamıştı.

ÖRGÜT YÖNETİCİLERİNE 9 BİN 803 YIL 6'ŞAR AY HAPİS

Sanıklar Adnan Oktar, Tarkan Yavaş, Mehmet Noyan Orcan, Bora Yıldız, Halil Hilmi Müftoğlu, İbrahim Tuncer, Ulviye Didem Ürer, Alev Babuna, Aylin Atmaca, Merve Büyükbayrak, Yeliz Sucu, Sinem Hacer Tezyapar, Fatma Ceyda Ertüzün, Ayşegül Hüma Babuna'ya 9 bin 803 yıl 6'şar ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme bu sanıklara ayrıca 400 bin 500'er lira adli para cezası da vermişti.

Mahkeme, 107 sanığın "örgüt üyeliği" suçundan 4 yıl 6'şar ay, 20 sanığın da "örgüte üye olmak", "gerçeğe aykırı mal bildirme", "örgüte yardım etme", "suçluyu kayırma", "ruhsatsız silah taşıma" ve "tehdit" suçlarından 1 yıl 8 aydan 11 yıl 3 aya kadar değişen miktarlarda hapis cezası verilmesine hükmetmişti.

Mahkeme, 80 sanığı ise çeşitli suçlardan 3 yıldan 36 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı.

Odatv.com