Abone Ol

Adnan Hoca bahanesiyle internet medyasına büyük sansür geliyor

TBMM’ye önceki gün sevk edilen torba tasarıda, RTÜK’e “internetten yapılan yayınlar” için de lisan verme ve iptal etme yetkisinin tanındığı ortaya çıktı.

Adnan Hoca bahanesiyle internet medyasına büyük sansür geliyor

RTÜK, düzenlemenin yasalaşması durumunda internetten yayın yapan kanalların lisans başvurusunu değerlendirecek ve tıpkı televizyonlar gibi “uygunsuz içerik” halinde lisansı iptal edebilecek.

Kulislerde düzenlemenin “Adnan Hoca” olarak bilinen Adnan Oktar’ın tartışma yaratan yayınları için önlem amaçlı olarak hazırlandığı iddia ediliyor.

Ancak, Odatv’ye konuyu değerlendiren CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “A9 kılıfıyla sansür uygulaması getirilmek istenmektedir” açıklamasında bulundu.

“VERGİ VE BENZERİ MALİ YÜKÜMLÜLÜKLERDEN KAÇINMAKTADIRLAR”

Meclis’e sevk edilen Torba Kanun’un 73. maddesinde lisanslı yayın kuruluşlarının, internet sitelerinden yayın yapabilmek için RTÜK’ten ayrıca lisans almak zorunda olacağı, lisans almayan ya da lisansı iptal edilen kuruluşların yayınlarının sulh ceza hâkimliği tarafından engellenebilmesi düzenleniyor. Buna göre sulh ceza hâkimi, RTÜK’ün talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak.

Bu karara karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilecek. Milliyet'in haberine göre; tasarının gerekçesinde; internet üzerinden radyo ve televizyon yayınlarını sunan kuruluşların üst kurul tarafından herhangi bir şekilde lisanslandırılmadığı belirtilerek, “Dolayısıyla söz konusu kuruluşlar yayın içerik denetiminden kaçındıkları gibi, gerek yurtiçinden çoğunlukla da yurtdışından söz konusu yayınlar nedeniyle elde ettikleri gelirleri nedeniyle vergi ve benzeri mali yükümlülüklerden kaçınmaktadırlar. Belirtilen gerekçelerle sabit ve mobil internet altyapıları üzerinden sunulan radyo ve televizyon içeriklerinin de denetlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır” denildi.

“HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE DE DARBE VURUR”

Düzenleme ile Youtube, scope gibi platformlar üzerinden yapılan yayınlar engellenebilecek.

CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı Odatv'ye yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

“RTÜK'ten lisanslı A9 kanalından yayınlanmış gibi gösterilen Adnan Oktar programı nedeniyle kurula çok sayıda şikayet geldi.

İlgili dairemizin talimatımız üzerine yaptığı taramada lisanslı kanaldan böyle bir programın yayınlanmadığı anlaşıldı. Kamuoyunun tepkisini çeken program televizyonda yayınlanmamasına karşın A9 logosu konularak internet üzerinden bu kayıt paylaşılınca sanki televizyonda yayınlanmış gibi algılandı.

Bu programın içeriği de toplumda oluşturulmaya çalışılan algı da yöntem de baştan sona sorunlu. Ancak bu gerekçe yapılarak torba kanunla getirilmeye çalışılan düzenleme de en az bu yöntem kadar yanlış ve özgür yayıncılık yapmaya çalışan bağımsız internet programları ile kanallar açısından da tehlikelidir.

A9 kılıfıyla sansür uygulaması getirilmek istenmektedir. İnternet üzerinden iletim denildiği an YouTube başta olmak üzere tüm sosyal medya ve iletişim mecralarını kapsar nitelikte sansür, erişimi engelleme sonucu yaratacak bir yaklaşımdır bu.

Düzenlemenin bu haliyle yasalaşması Anayasada tanımlanmış iletişim, haberleşme özgürlüğüne de darbe vurur.”

(Odatv)