Abone Ol

Abdülkadir Selvi: Seçime 32 gün kala Hayır rüzgarı tersine döndü

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi 16 Nisan'da yapılacak referanduma dair görüşlerini paylaştı.

Selvi: Seçime 32 gün kala Hayır rüzgarı tersine döndü

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, referandum sürecine ilişkin olarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın meydanlara çıkması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Başbakan" gafı ve son olarak Almanya ve Hollanda'daki miting krizlerinin ardından "Hayır" rüzgârının tersine estiğini söyledi. Selvi, "İlk başlarda hayır yönünde esen rüzgârın artık tersine döndüğünü belirtiyor, 'Rüzgâr artık evet yönünde esiyor' diyorlar" ifadesini kullandı.

Abdulkadir Selvi, 15 Şubat tarihli yazısında referanduma giderken ‘evet’ rüzgârının tersine döndüğünü yazmıştı. Selvi “Evet Rüzgarı Tersine Döndü” başlıklı yazısında, ‘hayır’ diyenlerin terör örgütleriyle ilişkilendirilmesi, son akademisyen ihraçları, Varlık Fonu tartışmaları ve Meral Akşener’in Çanakkale’de engellenmesinin ‘evet’ oylarını etkilediğini ve rüzgarın ‘hayır’a döndüğünü ifade etmişti.

Selvi'nin Hürriyet'te "Hayır rüzgârı tersine döndü" başlığıyla yayımlanan (14 Mart 2017) yazısı şöyle:

Referandum için sandık başına gitmeye 32 gün kaldı. Peki kamuoyu araştırmaları neyi gösteriyor? Hollanda’da yaşananlar seçmen eğilimleri üzerinde etkili oldu mu?

Bu sorulara sağlıklı cevap verebilmek için kamuoyu araştırma şirketi yöneticileriyle konuşuyorum. Sıcak bir konu olduğu için önce Hollanda’da yaşananların seçmen davranışları üzerindeki etkisini yansıtmak istiyorum. Hollanda’da yaşananlar çok yeni olması nedeniyle evet ve hayır oyları üzerindeki etkisi ölçülmüş değil. Başta Hollanda olmak üzere Avrupa’da yaşananların seçmen davranışları üzerinde iki etkisinin olacağının üzerinde duruluyor.

1- Avrupa’da sandığa gitme oranını yükseltecek. Ama bu etki sadece Avrupa’da değil, Türkiye’de de seçimlere katılma oranı üzerinde olumlu etki yapacak.

2- 15 Temmuz’dan sonra milliyetçi duygularda bir yükseliş söz konusuydu. Hollanda’da sergilenen Türkiye düşmanlığı, bu duyguların güçlü bir dalgaya dönüşmesine yol açtı. Evet oylarında Avrupa ile sınırlı kalmayacak ölçüde motivasyon sağlaması bekleniyor. ‘Avrupa Avrupa duy sesimizi’ durumu.

yazının devamı için tıklayın