Abone Ol

ABD'de Esad'ı devirmek için Fidan'lı Kırmızı Oda zirvesi!

Başbakan Erdoğan ile Obama arasındaki 2.5 saatlik ilk görüşmenin 1.5 saatinde Suriye konuşuldu.

ABD'de Esad'ı devirmek için Fidan'lı Kırmızı Oda zirvesi!

Esad’ı devirmek için atılacak adımlar, MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın da yer aldığı ‘Kırmızı Oda’daki akşam yemeğinde de 3 saati aşan süreyle tartışıldı

Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye heyeti ile Başkan Obama liderliğindeki heyetin görüşmelerinin detayları biraz daha belirginleşiyor. Türk diplomatik kaynakların aktardıklarına göre, Perşembe sabahı Beyaz Saray’da yapılan 2.5 saatlik heyetler arası görüşmenin 1.5 saatinde Suriye dosyası konuşuldu. Bunun yansıra Irak, Afganistan, Asya ve Bangladeş de gündeme geldi. Başkan Obama akşam saatlerinde Erdoğan’ı yeniden Beyaz Saray’da ağırladı. Beyaz Saray’daki ‘’Kırmızı Oda’’da yenilen akşam yemeği 2 saat olarak planlanmışken, 3 saat 10 dakika olarak gerçekleşti.

‘Günün fotoğrafı’

Obama’nın fotoğrafçısı Pete Souza tarafından basına dağıtılan akşamın fotoğrafında, iki liderin jestleri oldukça dikkat çekiciydi. Bu kare Beyaz Saray’ın resmi sitesinde ‘Günün Fotoğrafı’ olarak yer aldı. Yemekten yansıyan karelerde Türk tarafında Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Fidan’ın; ABD tarafında ise Obama’nın yanı sıra Dışişleri Bakanı Kerry ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Danilon’un bulunduğu görüldü. Hakan Fidan’ın sık sık notlar tuttuğu gözlerden kaçmadı.

‘No Fly Zone’ yok

Erdoğan’ın temaslarını Vatan’a değerlendiren Türk diplomatik kaynaklar, ABD ve Rusya tarafından Suriye krizine çözüm bulunması için bu ayın sonunda organize edilen Cenevre Konferansı’nın önümüzdeki dönemde Suriye için bir sonraki adım olarak görüldüğü konusunda hemfikir kalındığını söyledi. Yine aynı kaynakların değerlendirmeleri ışığında, Amerikan tarafının, Türkiye’nin istediği güvenli bölge veya uçuşa yasak bölge (No Fly Zone) kurulması noktalarında şimdilik herhangi bir adım atmadığı görülüyor. Dün Türk Savunma Bakanı İsmet Özel de Amerikan Savunma Bakanlığı’na giderek, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede de Suriye konusu Pentagon’da masaya yatırıldı.

Masadaki 5 temel konudan biri Kıbrıs

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesini değerlendiren KKTC Başbakanı İrsen Küçük, “Erdoğan’ın çantasındaki 5 temel konudan 1 tanesi Kıbrıs’tır” dedi. İrsen Küçük, Türkiye’nin sıfır sorun yaklaşımı ile içte ve dışta tüm sorunlarını çözmek için çalışırken, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununu çözümsüz bırakamayacağını da işaret etti.


Erdoğan için bıçak ayarı

Obama ile Erdoğan’ın ‘Kırmızı Oda’daki 3 saat 15 dakikalık akşam yemeğinde servis hassasiyeti göze çarptı. Masadaki diğer isimlerin aksine Erdoğan’ın servisinde bıçak solda yer aldı.

Kırmızı Oda’daki akşam yemeğinde ilk olarak Akdeniz salatası servis edildi, ardından bulgur üzeri marine edilmiş tavuk ikramı yapıldı. Yemeğin sonunda ise tatlı bir sürpriz vardı. Önce özel olarak getirtilen Türk helvası, ardından da dondurmanın üzerinde İzmit pişmaniyesi sunuldu. Masalardaki menü kağıdında da bizzat “Turkish Helva” yazarak, servise atıfta bulunuldu.

VATAN’ın manşetini ABD’li iş adamlarına anlattı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerikan Ticaret Odası’nda yaptığı konuşma sırasında ABD’li işadamlarına Türkiye’ye yatırım çağrısı yaparken geçtiğimiz günlerde sonuçlanan İstanbul’a Üçüncü Havalimanı ihalesini anlattı: Kısa bir süre önce İstanbul Havalimanı’nın ihalesi yapıldı, bu havalimanı da çok çok farklı bir rakamla neticelendi. 100 milyon/yıl kapasiteli bu havalimanı da yine 22 milyar 152 milyon avro ile neticelendi. 5 Türk firması, kendilerine dışarıdan bakışta medyanın taktığı sıfat ‘Çılgın Türkler’dir. Zaman zaman aramızdan böyle ‘Çılgın Türkler’ çıkar bizim, onlar bir yerde kaderi değiştirirler. İnanıyorum ki atılan bu adımlarla farkı gelişmeler var.

Ermeni lobisi fırsatı kaçırmadı!

Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisini fırsat bilen Ermeni diasporası, Kongre’deki Ermeni lobi gruplarına sıcak milletvekilleri aracılığıyla bir kez daha ABD Temsilciler Meclisi’ne 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren bir tasarı sundu. “Ermeni Soykırımı Gerçeği ve Adalet” başlıklı tasarıya Cumhuriyetçi milletvekilleri Michael Grimm ve David Valadao ile Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone imzacı oldu. Tasarı, ABD Başkanı Barack Obama’ya Ermeni iddialarını tanıma çağrısı yapıyor.

Times’tan ilginç yorum

İngiliz The Times gazetesi Erdoğan’ın ABD’deki üslubunu konu aldığı haberinde “Normalde lafını esirgememekle tanınan Erdoğan, Washington’da çok sakindi. Ama Türk gazeteciler kendisinin günün ilerleyen saatlerinde bir kez daha açık sözlü olmaya başlayacağına inanıyor” yorumunu yaptı.

Erdoğan’ın Suriye konusundaki açık sözlülüğüne bir örnek veren Times, Suriye cumhurbaşkanı Esad’a ait birliklerin Banyas’ta onlarca vatandaşı öldürdüğü iddiasına karşılık Başbakan’ın uluslararası toplumu kast ederek “Bunun hesabını nasıl vereceksiniz?” dediğini hatırlattı.

İlhan Tanır / Vatan