Abone Ol

ABD: Salıncak Eyaletlerden İlk Gelen Sonuçlar Trump’ı Güldürüyor

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı New York'tan billdiriyor: ABD seçiminin kazananını belirleyecek olan salıncak eyaletlerden ilk sonuçlar...

ABD: Salıncak Eyaletlerden İlk Gelen Sonuçlar Trump’ı Güldürüyor

Medyafaresi.com / Ayşın Savatlı / New York

ABD seçiminin kazananını belirleyecek olan salıncak eyaletlerden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Bu eyaletler içinde 29 delege sayısı ile en önemlilerinden sayılan Florida’da Donald Trump rahat bir üstünlük içinde. Oyların %93’ünün sayımının yapıldığı eyalette Trump yaklaşık 400 bin oy ile önde görünüyor.

20 delegesi olan diğer önemli bir eyalet Pennsylvania’da oylar açıldıkça ibre şimdilik Trump’a dönüyor. Eyalette oyların açılma oranı %16 iken Biden 75 bin oy fark ile öndeyken, açılan oy oranı %21 olduğunda Trump’ın 70 bin oy öne geçtiğini görüyoruz. Pennsylvania’da mektupla kullanılan oyların fazla olduğunu ve bu oyların sayımına diğer birçok eyaletten farklı olarak seçim günü başlanıldı. Henüz açılan oylarda mektupla kullanılan oyların oranı düşük kalıyor. Dolayısıyla Pennsylvania için değerlendirme yapmak erken.

Kuzey Carolina’da oyların %86’sı açıldı ve taraflar birbirine çok yakın. Biden sadece 2 bin oyla önde

18 delegeli Ohio’da oyların %70’i açıldı ve Trump 130 bin farkla önde. Ohio, 1964’den beri kim başkanlığı kazanmışsa onun kazandığı eyalet olduğu için sembolik olarak da önem taşıyor.

Wisconsin’da Trump 40 bin oyla önde. Henüz oyların %70’inin sayılmadığı eyalet için tahmin yapmak erken gözüküyor.

Minnesota’da oyların ¼’ü açıldı ve Biden 300 bin oyla liderliği elinde tutuyor.

4 delegesi olan New Hampshire’da da Biden 20 bin oy ile önde. Oyların şimdilik %22’si sayılcı.

Oyların %37’sinin açıldığı Michigan’da 250 bin oy ile Trump önde, ancak erken kullanılan oyların henüz çok az kısmı sayıldı ve bu oylarla üstünlük Biden’a geçebilir. Michigan demokratlar için anahtar eyaletlerden biri.

Gecenin başında Assosiated Press ve New York Times gibi yayın organları Virginia eyaletinde Biden’ın galibiyetini açıkladığı halde, nihai sonuç farklı olacak gibi gözüküyor. 13 delegeli eyaleti 2016’da Hillary Clinton yaklaşık 170 bin oy farkla kazanmıştı. Oyların arısından fazlasının açıldığı eyalette Trump 180 bin oy farkla lider görünüyor. Bu eyaleti Trump’a kaptırırlarsa, demokratların  kazanma şansı azalabilir.

Uzun zamandır cumhuriyetçi olan ve 38 delege sayısı ile California’dan sonra en çok delegeye sahip olan Teksas’ta oyların %77’si açıldı. 10 milyondan fazla oy kullanılan eyalette Trump şu an 215 bin oy ile önde götürüyor.

Georgia’da Trump’ın rahat bir başarı elde ettiği anlaşılıyor. Yarıdan fazla oyun sayımının tamamlandığı eyalette Trump şu an rakibi Biden’dan 350 bin oy fazla almış görünüyor.