Abone Ol

ABD Rusya-Ukrayna Savaşını Engellemek İçin Çin'le Görüşmüş

Amerika’nın Rusya – Ukrayna savaşının başlamasını engellemek için Kasım 2021'de Çin ile görüştüğü ortaya çıktı

ABD Rusya-Ukrayna Savaşını Engellemek İçin Çin'le Görüşmüş

Amerikalı yetkililer, savaşın başladığı güne dek ellerindeki istihbarat raporlarını Çin ile paylaştığı ve Çin’in de bu raporları doğrudan Rusya’ya gönderdiği iddia edildi.
New York Times’ın haberine göre, Joe Biden hükümeti 2021 Kasım’dan beri Çin yetkilileri ile temas halinde. Amerikalı makamlar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini öne sürerek Çin’den bunu durdurmasını talep etti. Amerikalılar, ellerindeki istihbarat raporlarını Çin’e gönderdi. Onlar da bu raporları Rusya ile paylaştı.

YAPTIRIMLA TEHDİT ETTİLER

Amerikalı yetkililer, Çin diplomatik heyetiyle ilk kez Kasım 2021’de buluştu. Amerikalı yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde birçok yaptırım uygulanacağını Çinli diplomatlara iletti.

Amerikan makamları, Rusya ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin bu yaptırımlardan etkileneceğini ve ekonomik savaşın neticede Çin ekonomisine darbe vuracağını ifade etti.

Çinli yetkililer, bu tehditleri ciddiye almadı.

NATO’YA AİT ÖZEL İSTİHBARAT BİLGİLERİNİ ÇİN’LE PAYLAŞTILAR

New York Times’ın haberine göre, CIA direktörü William J. Burns 2 Kasım 2021’de Moskova’ya uçtu Rus istihbaratıyla görüştü. CIA direktörü William Burns, Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, Rusya’nın planlarından haberdar olduklarını iletti.

Bu görüşmeden sonra Amerikan istihbaratı, Rusya’nın Ukrayna sınırlarında yapmaya başladığı askeri yığınak ve Rus ordusunun savaş planları hakkında detaylı bir istihbarat raporu hazırladı.

Hazırlanan rapor, NATO devletleri ile paylaşıldı.

Amerikalı heyetler, bu istihbarat raporlarını görüşmeler gerçekleştirdikleri Çin diplomatları ve üst düzey bürokratlarıyla paylaştı. Çinli yetkililer ise bu NATO’ya özel çok gizli istihbarat raporlarının hepsini olduğu gibi Rusya’ya gönderdi.