Abone Ol

ABD, önce kafasına çuval geçirdi, sonra zengin etti!

Tarih 4 Temmuz 2003. ABD askerleri, Süleymaniye'deki Türk özel birliklerine ait karakolu bastılar. Onu da gözaltına aldılar, başına çuval geçirdiler. Ancak herşey yeni başlıyordu.

ABD, önce kafasına çuval geçirdi, sonra zengin etti!

Türkiye'de büyük bir infiale sebep olan baskında ABD ordusuna bağlı timler Süleymaniye'deki Türk özel birliklerine ait karakolu bastılar. Görevli Türk subay ve astsubayları ile birlikte kim var kim yoksa hepsini gözaltına alıp başlarına çuval geçirdiler, ellerini de kelepçelediler. Irak'ta iş yapan Epik İnşaat'ın CEO'su Deniz Türkkan da o olay sırasında karakola ziyarete gelmiş ve komutanla çay içiyordu.

Onu da gözaltına aldılar, başına çuval geçirdiler. Ancak o olay Türkkan'ın iş hayatında yeni bir dönemi de başlattı. 2004 yılından sonra ABD'lilerden peş peşe ihaleler almaya başladı. Türkkan son olarak ABD'nin Pakistan İslamabad'da yenilenecek büyükelçilik binası inşaat ihalesinde de çok önemli bir bölümün yapım işini üstlendi. Türkkan'ın 2004'ten bu yana ABD'den aldığı ihalelerin toplamı 300 milyon doları buldu

4 Temmuz 2003'te Süleymaniye Baskını'nda ABD ordusunun başına çuval geçirdiği Türk işadamı Deniz Türkkan bu dramatik olayın arkasından ABD ile en çok iş yapan Türk müteahhitlerden biri haline geldi. Türkiye'de büyük tepki çeken ve kamuoyunda çuval geçirme olayı olarak bilinen baskından sonra Türkkan'ın iş hayatı değişti.

ABD Hükümeti peşpeşe verdiği ihalelerle adeta Türkkan'dan özür dilerken, Türkkan'ın 2004'ten sonra bugüne kadar ABD için yaptığı işlerin toplamı 300 milyon doları buldu.

Bu olaydan sonra Deniz Türkkan'ın hissedarı ve tepe yöneticisi olduğu Epik İnşaat, Metiş holding ve ABD merkezli Framaco Int ile ortak şirket kurdu. FEM JV adı verilen şirket peş peşe ihaleler almaya başladı. Epik İnşaat'ın içinde olduğu konsorsiyum son olarak da ABD'nin İslamabad Büyükelçiliği'nin yeniden inşaası ihalesini aldı. Toplamı 1 milyar doları bulan yeniden inşa projesinde konsorsiyumun payı 45 milyon doları buluyor.

2003 öncesinde ABD'den hiç bir resmi iş alamadıklarını doğrulayan Epik İnşaat ve FEM JV CEO'su Deniz Türkkan, "2004 Nisan'ından itibaren ABD ordusu ve hükümetinin projelerinden 300 milyon dolara yakın iş aldık" dedi.

Çuval olayını unuttuk

4 Temmuz 2003'teki olayda 11'i Türk askeri olmak üzere 24 kişi gözaltına alınmıştı. Türkkan, çalışma arkadaşı Turgay Tarhan ile birlikte karakolda bulunuyordu ve bu üzücü olaya şahit oldu. Ancak Türkkan çuval olayını unuttuğunu söylüyor. Türkkan, olayla ilgili olarak "Biz uzun yıllar Kosova'da ve Irak'ta çalıştık. Bundan daha kötü olaylarla da karşılaştık. Sonuç olarak işimizin bir parçası olarak görüyoruz bunu ve ABD ile de bir sorunumuz yok" diye konuştu. Türkkan, son olarak Pakistan'da üstlendikleri projede 45 milyon dolara yakın iş yapacaklarını ancak rakamın yükselebileceğini belirtti.

O gün ne olmuştu?

4 Temmuz 2003 tarihinde Amerikan askerleri Türk Özel Kuvvetleri'nin konuşlandığı Kuzey Irak Süleymaniye'deki karakola baskın yaptı. Karakolda bulunan Türk ordusuna mensup subay ve astsubayların dışında kim var kim yoksa hepsini gözaltına aldılar. Gözaltına alınanlar arasında Irak'ta iş yapan 2 Türk işadamının yanısıra ülkesinde sunuculuk yapan İngiliz vatandaşı Michael Todd da vardı. Gözaltına alınanlar Bağdat'a götürüldü. Daha sonra diplomatik girişimlerle Türk askerleri ve diğer esirler serbest bırakıldı.

Baskına uğrayan karakolun Özel tim komutanı Binbaşı Aydın E., çuval olayından sonra Süleymaniye'de yaşananlarla ilgili olarak "Amerikalıların yaptıklarına akıl erdiremiyorum. Daha önce karargaha ziyarete gelen ABD askerleri bize birden terörist muamelesi yaptı" demişti. Komutan neden baskına karşı koymadıkları eleştirilerine ise şu yanıtı vermişti:

"Bir anda karar vermem gerekiyordu. Askerlerime ya silahları alın ya da silahları atın demem gerekiyordu. Ağzımdan atın yerine ateş açın çıksaydı orası kan gölüne dönerdi. Belki hepimiz ölürdük ama onlardan da 50-60 askeri götürürdük. Ama arkamızdan terörist damgası yiyebilirdik. Bu yüzden en doğru kararı verdiğime inanıyorum. Dost gibi geldiler. Kürtlerin gammazlamasına geldiler"

1999'da kuruldu ama şansı çuval geçirme olayından sonra açıldı

Türkkan'ın başında bulunduğu Epik İnşaat, 1999 yılında kurulmuş bir şirket. Şirketin ilk sahibi de tanıdık bir isim. Kuzey Irak'ta Çukurova Grubu ile birlikte Taq Taq bölgesi başta olmak üzere petrol arayıp çıkaran Genel Enerji'nin ortaklarından Mehmet Sepil. Sepil, uzun yıllar Kuzey Irak'ta iş yaptıktan sonra şirketi Deniz Türkkan ve Haşim Mutlu'ya devrediyor. Epik İnşaat'ın işlerinin açılması için çuval olayı adeta bir milat. 2003'e kadar Irak'ta küçük projeler üstlenen şirket 2004'ten sonra ise ses getirecek büyük bütçeli işlere sahip oluyor. 2003 sonunda ABD New York merkezli Framaco Int ile ortaklık kuran şirket ABD'nin Ortadoğu bölgesinde en çok iş verdiği müteahhitlerden biri haline geliyor. 2004 yılı öncesinde ABD Hükümeti'nden tek bir ihale bile almadıklarını söyleyen Deniz Türkkan "2004 Nisan'ından itibaren ABD Hükümeti ve ordusuna ait 9 büyük projede yer aldık" diyor. Epik İnşaat'ın da konsorsiyum üyesi olduğu FEM JV'nin gerçekleştirdiği projeler arasında ABD'nin Gürcistan ve Sırbistan elçilik binası inşaatları var.

İstinye'den bile daha korunaklı yapılacak

ABD, Pakistan'da dünyanın en yüksek güvenliğe sahip elçilik binalarından birini yapmak için düğmeye bastı. Pakistan'da yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle sık sık kapanan büyükelçilik binası 1 milyar dolara yenilenecek ve adeta kale gibi olacak. ABD Hükümeti böylece neredeyse Beyaz Saray ya da Pentagon merkezi kadar güvenliğe sahip bir bina oluşturacak. Deniz piyadelerini de koruyacak elçilik binasında 153 ayrı oda daha yapılacak. Böylece elçilikte konuşlandırılan askerlerin sayısı da 350'den 1000'e çıkabilecek. ABD'nin İslamabad Büyükçelçiliği, Bin Ladin'e bağlı teröristler tarafından sürekli taciz ateşine tutuluyor. Elçilik binası Mayıs ayından bu yana da kapalı durumda. ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra kritik bulduğu ülkelerdeki büyükelçilik binalarını adeta kale gibi inşa etmeye başlamıştı. İstanbul İstinye'deki ABD elçilik binası da bu konsepte uygun olarak inşa edilmişti.

Vatan