Abone Ol

ABD ile Çin rasında Casus Balon Krizi

ABD ile Çin arasındaki 'casus balon' krizi büyüyor. ABD Dışişleri Bakanı önümüzdeki hafta yapacağı Pekin ziyaretini iptal ederken, söz konusu balonun kendilerine ait olduğunu kabul eden Çin'e göre ise krizin nedeni beklenmeyen hava şartları.

ABD ile Çin rasında Casus Balon Krizi

ABD ile Çin arasındaki 'casus balon' krizi büyüyor. ABD Dışişleri Bakanı önümüzdeki hafta yapacağı Pekin ziyaretini iptal ederken, söz konusu balonun kendilerine ait olduğunu kabul eden Çin'e göre ise krizin nedeni beklenmeyen hava şartları. Tüm dünyanın merakla takip ettiği 'balon' krizi devam ederken, ABD üzerindeki balon savaş uçakları tarafından düşürüldü. ABD Başkanı Biden "Talimatı ben verdim" derken; Çin'den ise "Misilleme yapma hakkımız var" açıklaması geldi.

 ABD ile Çin arasındaki 'casus balon' krizi büyüyor. ABD Dışişleri Bakanı önümüzdeki hafta yapacağı Pekin ziyaretini iptal ederken, Pentagon teyakkuza geçti. Montana eyaleti üzerinde görüntülenen istihbarat balonu Amerikan Savunma Bakanlığı'nı alarm durumuna geçirmişti. Balonun nükleer tesisler hakkında bilgi topladığı öne sürülürken, önemli kritik noktalarda gizleme çalışması yapıldı.

 PEKİN: BALON BİZE AİT!
Beyaz Saray "Egemenliğimizin yanında uluslararası hukukun da açık ihlalidir" derken, Pekin ise söz konusu balonun kendilerine ait olduğunu kabul etti ve rüzgara işaret etti. Yapılan açıklamada "Beklenmedik rüzgarlar nedeniyle rotasından çıktı" ifadelerine yer verildi.

 ABD SAVAŞ UÇAKLARI TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ
Gökyüzünde ilerleyen balon dün Güney Carolina sahillerinde ABD savaş uçakları tarafından düşürüldü.

 

ABD Başkanı Joe Biden konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Biden, “Balonun düşürülme talimatını Çarşamba günü verdim ve bir an önce düşürülmesini istedim fakat enkazın insanlara zarar vermemesini istedim” dedi. Pentagon yönetimi ise balonun düşürülmesi için en uygun zamanında, balon Atlas Okyanusu üzerinde ve ABD’nin sınırları içerisindeyken düşürülmesinin uygun olduğunu düşünerek harekete geçti.

 

ISIYA DUYARLI FÜZE KULLANILDI
ABD Savunma Bakanlığı da balonun düşürülme operasyonunun detaylarını paylaştı. Virginia’daki Langley Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkan bir F-22’nin balonu düşürdüğü belirtildi.