Abone Ol

ABD gazetesinden şok iddia: Obama Erdoğan'a söyledi!

"Türkiye, Rakka'ya ya YPG'li koalisyonla girer ya da dışarıda kalır"

ABD gazetesinden şok iddia: Obama Erdoğan'a söyledi!

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post gazetesi, ABD Başkan Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı son telefon görüşmesinde, Rakka operasyonuna Suriye'deki YPG'nin de katılmasına karar verildiğini söylediğini iddia etti.

Gazetenin ABD yönetimi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, YPG'nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin operasyonun Rakka'nın kuşatılmasını içeren ilk aşamasında kullanılması yönünde nihai karar alındı ve ABD Kürtleri kontrol etmeye çalışacağını taahhüt ederken, Ankara'ya da Türkiye'nin koalisyon güçlerinin desteklediği operasyona katılması gerektiği ya da dışarıda kalacağı mesajı verildi.

Erdoğan, geçen hafta içerisinde yaptığı açıklamada, Obama ile görüşmesinde, "PYD-YPG gibi örgütlere ihtiyacımız yok. 'Gelin sizlerle beraber Rakka'dan DEAŞ'ı atalım' dedik" diye konuşmuştu. Erdoğan bugün yaptığı açıklamada da, Rakka operasyonuna ilişkin olarak Türkiye'nin karşısına PYD ve YPG'nin yerleştirilmek istendiğini belirterek, "Türkiye'nin karşısında yeni bir terör devleti oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin böyle bir devlete izni olmayacaktır" dedi.

ABD, bir süredir Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kendisinin başkent olarak gördüğü Suriye'nin doğusundaki Rakka kentinin geri alınması için düzenlenecek operasyonun planlamasını yapıyor. Planlamanın önündeki en büyük sıkıntılardan birini ABD'nin Suriye'de işbirliği yaptığı PYD ile YPG'yi, Türkiye'nin PKK'nın uzantısı 'terör örgütleri' olarak görmesi oluşturuyor.