Abone Ol

ABD enflasyonu belli oluyor: İki uzman hem ons altın hem de gram altın tahminini açıkladı

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta konuşan Fed Başkanı Powell’ın ardından rekor seviyelere yükseldi. Buradan destek bulan gram altın fiyatı da 2300 liranın üzerini görerek tarihi zirvesini yeniledi. Bu gelişmelerle Kapalıçarşı'da gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını fiyatı en çok merak edilen konular arasına girdi.

ABD enflasyonu belli oluyor: İki uzman hem ons altın hem de gram altın tahminini açıkladı

Hem ons altın hem de gram altın fiyatı yükseliş trendine girmiş hatta geçtiğimiz haftadan bu yana hemen her gün rekor kırmıştı. Bu gelişmelerle canlı altın fiyatları 12 Mart 2024 Salı günü de başta gram ve çeyrek altın fiyatları ile sorgulanıyor. Piyasadaki hareketlilik devam ederken Ekonomist Filiz Eryılmaz ve Piyasa Uzmanı İslam Memiş çok kritik yorumlarda bulundular. Saat 16.30’a dikkat!

Altın fiyatları rekor kırarken tüm dikkatler bugün ABD’ye çevrildi. Geçen hafta ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Powell para politikasının çok erken veya çok fazla gevşemesinin enflasyondaki ilerlemeyi tersine çevirebileceğini ve enflasyonu hedefe döndürmek için daha da sıkı politika gerekebileceğini söyledi.

Fed, süreci temkinli duruş ile devam ettirmeye çalışırken bugün 16.30’da çok kritik olan Şubat ayı ABD enflasyon verisi açıklanacak. Bu kapsamda ülkede enflasyonun yüzde 3.1 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Uzmanlar beklenti altında kalabilecek ve ekonomik soğumaya işaret eden verilerin devamı halinde Fed’in istediği manevra alanına sahip olabileceğini dile getiriyor. Ayrıca veri sonrasında para ve değerli metal piyasasında hareketliliğin daha da artabileceği ifade ediliyor.
GRAM ALTIN BUGÜN NE KADAR, KAÇ TL?

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamlarının değerli metallerde son dönemde yaşanan yükselişi teyit etmesi kazanımların korunmasını sağlıyor. Bu kapsamda bugün ons altın fiyatı 2190 doların üzerine kadar yükseldi. Şu sıralar ise 2.184 dolardan işlem görüyor.

Yurt içine bakıldığında 32 liranın üzerinde bulunan dolar/TL kurunu görüyoruz. Hem ons altın hem de dolardaki yükseliş ise gram altın fiyatı için geçtiğimiz haftadan bu yana peş peşe tarihi zirveleri getirdi. Bugün altının gram fiyatı 2.378 lira seviyelerinde bulunuyor. Çeyrek altın 4.137 TL ve Cumhuriyet altını 17.434 TL’den değerleniyor.


ALTIN FİYATLARI İÇİN KRİTİK OLAN O SEVİYEYİ AÇIKLADI)

Ekonomist Filiz Eryılmaz bugün veri sonrası yaşanabilecek senaryoları ve altın tahminini açıkladı. “Altın tarafında çok güçlü yükseliş olduğu için TÜFE olur da beklenti üzerinde gelir, katılığı ima ederse altın tarafında 2150 hatta 2100 dolarlara doğru bir geri çekilme olabilir” ifadelerini kullanan uzman isim şunları kaydetti:


“Bu alım fırsatı oluşturabilir. Bundan sonra 2.200’de dengelenme çabası içinde olan bir altın olur. İkinci çeyreğin ortalarına kadar en kötü ihtimalle yatay seyreden bir altın olur. 2200 direnci çok önemli. Buranın kırılması 2400 doların yeni hedef haline gelmesine sebep olabilir.”
İSLAM MEMİŞ’TEN GRAM ALTIN TAHMİNİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise şu yorumu yaptı: “Ons altında 70-80 dolar civarında bir kâr satışı, yani 2100 dolar seviyesine kadar bir gevşeme bekliyorum. Bu da gram altının kısmen geri çekilmesine neden olabilir. Ancak düşüşler kalıcı olmayacaktır.


Altın fiyatlarında kısa vadeli bu kâr satışı ile birlikte yeni rekorlar görmeye devam edeceğiz. Özellikle hedef 3000 TL seviyesi, 3000 liranın üzeri de görülecek ama bu yıl altın fiyatları için beklentimiz şu yöndeydi.


‘Altın 2024’te altın çağını yaşayacak’ iddiamız vardı. Daha 2024’ün ilk çeyreğindeyiz ve bu iddiamız gerçekleşiyor. Gram altın her yıl olduğu gibi yatırımcısına en çok kazandıran emtia olma özelliğine sahip” dedi.