Abone Ol

Yeni ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Türkiye Sözde Müttefik

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Akyarlı Savatlı yazıyor.. ABD'nin Dışişleri Bakanı Blinken'dan Türkiye'ye müttefik gibi davranmama suçlaması geldi.

Yeni ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Türkiye Sözde Müttefik

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York 

20 Ocak’ta göreve başlayacak ABD seçilmiş başkanı Joe Biden’ın Dışişleri Bakan Adayı Antony Blinken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesindeki, Dışişleri bakanlığı onay görüşmelerinde, Türkiye’ye yönelik tepki çekecek açıklamalarda bulundu.

Blinken, Türkiye’nin müttefik gibi davranmadığını; Türkiye'ye S-400 Rus Hava Savunma Sistemleri konusunda yeni yaptırımların getirilmesi konusunun Washington’da tekrar görüşülmesi gerekebileceğini söyledi.

Blinken, “Stratejik ortağımızın - “Sözde Stratejik Ortağımızın” – bizim en büyük stratejik rakibimiz Rusya ile aynı safada yer alması kabul edilemez.” dedi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yönelik alınan yaptırım kararlarının etkilerinin incelenip, gerekirse yaptırımların genişletilmesi ile ilgili tekrar düşünülebileceğini belirtti.

Türkiye’nin birçok açıdan müttefik gibi davranmadığının farkında olduklarını ve bu durumun kendileri için zorlayıcı olduğunu anlattı.

CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında geçtiğimiz ay Türkiye aleyhine verilen yaptırım kararı, ABD’nin ilk kez bir NATO üyesi ülkeye yaptırım uyguluyor olması bakımından da dikkat çekici karşılanmıştı.