Abone Ol

Atatürk 93 Yıl önce bugün Time dergisinin kapağındaydı

ABD’de yayımlanan Time dergisi 24 Mart 1923 tarihli baskısında Mustafa Kemal Atatürk’e kapağında yer vermişti. Yani 93 yıl önce bugün...

93 Yıl önceki Time'ın Atatürk kapağı

O baskıda Time dergisi Atatürk’ten övgü dolu sözlerle bahsetti: “Mustafa Kemal Paşa; ‘Türk nerede kendisinin efendisidir?’ deyimine, her zamanki ‘cehennemde’ yanıtının yerine, ‘Türkiye’de yanıtını vererek bu sözün aksini ispat etti. O hiç şüphesiz modern tarihin en büyük isimlerinden biridir. Ve şimdi Türkiye’nin kazandıklarına sahip çıkmaya azimli olarak Batı’nın gizli güçlerine karşı duruyor.”

Atatürk 93 Yıl önce bugün Time dergisinin kapağındaydı - Resim: 1

İkinci Kez Kapak Oldu

1927 yılında ise Time dergisi Atatürk'ü ikinci defa kapağına taşıdı. Ulu önder, genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin henüz dördüncü yılında yakaladığı muhteşem büyüme ile yer aldı. Balkanlar ve Ortadoğu'da büyük bir güç olarak ortaya çıkan Türkiye, Atatürk ilke ve inkılapları ile yeniden dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Türkiye'nin demokrat ve cumhuriyetçi adımlar atması tüm dünyayı şaşırtıyordu.

Atatürk 93 Yıl önce bugün Time dergisinin kapağındaydı - Resim: 2

9 Türk Kapak Oldu

Time dergisi bugüne kadar 9 Türkü kapağına taşıdı. Time, en son 28 Kasım 2011 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan’a yer verdi. Derginin Avrupa, Asya ve Güney Pasifik baskılarında "Erdoğan’ın Anı” başlığıyla kapak yapıldı. İsmet İnönü, Şükrü Saracoğlu, Adnan Menderes, Mehmet Öz, Mehmet Ali Ağca, Mine Karakaş, Naim Süleymanoğlu, Kenan Evren Time dergisinin kapağında yer alan isimler arasında.