Abone Ol

75 Yaşındaki Gazeteci Cengiz Çandar'ın İlk Oturumda TBMM'yi Yönetmesi Gündemde

14 Mayıs Pazar günü yapılan milletvekili genel seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu önce geçici sonuçları, daha sonra resmi kesin sonuçları ilan edecek.

75 Yaşındaki Gazeteci Cengiz Çandar'ın İlk Oturumda TBMM'yi Yönetmesi Gündemde

Kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmasını takip eden üçüncü günde saat 14.00'te çağrısız olarak toplanacak. TBMM İç Tüzüğü'nün, "İlk toplantı, ant içme ve göreve başlama" başlıklı üçüncü maddesine göre, ilk birleşimde, öncelikle milletvekillerinin ant içme töreni yapılacak.

Yeşil Sol Parti listesinden Diyarbakır 3. sırada aday gösterilen ve milletvekili seçilen 75 yaşındaki gazeteci Cengiz Çandar'ın ilk oturumda TBMM'yi yönetmesi gündemde.

Mazbataların alınmasından sonra yemin töreni için toplanacak TBMM Genel Kurulu, anayasa uyarınca "en yaşlı üye" tarafından açılacak ve yönetilecek.

TBMM'yi ilk oturumunda, eğer seçilirse Yeşil Sol Parti listesinden İstanbul 2. Bölge 3. sırada aday gösterilen Türkiye'nin en kıdemli gazetecilerinden 79 yaşındaki Hasan Cemal açacaktı. Yeşil Sol Parti, İstanbul 2. Bölge'de iki milletvekili çıkarınca, üçüncü sırada aday gösterilen Hasan Cemal seçilemedi.

YSK, henüz TBMM'ye seçilen en yaşlı üyeyi resmen duyurmasa da kamuoyuna yansıyan isimler arasında en büyük olan, yine Yeşil Sol Parti listesinden Diyarbakır 3. sırada aday gösterilerek milletvekili seçilen ve yine gazeteci olan 75 yaşındaki Cengiz Çandar'ın ilk oturumda TBMM'yi yönetmesi gündemde.

Daha büyük yaşta bir milletvekili olmaması durumunda, yemin töreniyle açılacak TBMM'ye 28. Dönem'in ilk oturumunda "en yaşlı üye" sıfatıyla Cengiz Çandar başkanlık yapacak.

Anayasa uyarınca, TBMM, Yüksek Seçim Kurulu'nun milletvekili genel seçimleri sonucu ilan etmesini izleyen 10. günde "and içme" töreni için "en yaşlı milletvekili"nin başkanlığında toplanıyor.