Abone Ol

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal

1993'te Mesut Akusta Son Söz Sevginin'de rol aldığında kimse tahmin edebimiyordu 20 yıldan fazla bir süre sonra nasıl bir şey ortaya çıkacağını. Karagül dizisinin fenomen kötü karakteri Kendal, kelimenin tam anlamıya ekranlarda terör estiriyor. Özellikle Karagül izleyicilerine her Cuma...

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal

Radikal'den Oktay Volkan Alkaya,  Kendal karakterinin başarısı ve neden bu kadar nefret edildiği hakkında kaleme aldığı yazı..

Bir zamanlar Dallas'ın JR'ı vardı toplum hatta bütün dünya olarak nefret ettiğimiz. Kötü karakter denince o zalım gülüşüyle Larry Hagman gelirdi hepimizin aklına. Aradan yıllar geçti, sayısız dizi gördük, izledik müptelası olduk. Ancak Kendal gibi bir karaktere maruz bırakılmamıştık. Hainlik, zalimlik, terbiyesizlik ne ararsanız hepsi tek bir bünyede toplanmış! Bu karakterin oluşmasında her ne kadar senaristlerin parmağı olsa da, Mesut Akusta'nın da hayretler uyandıran oyunculuğu da çok büyük bir etken. Kendal karakter olarak insanlığa bir hakaretse biz de sizler için 5 maddede Kendal'ı derledik;

1. Mesut Akusta faktörü

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 1

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım, Mesut Akusta yüz ifadesi itibariyle şair yürekli bir Don Juan oyanıtlası bir oyuncu değil. Tamam bu konuda hemfikiriz ancak bir Kendal da değil! Bir insan bu kadar kötü bir karakteri nasıl bu kadar güzel taşır üstünde, inanmak mümkün değil. Sanki Kendal gerçekmiş de, özel hayatında Mesut Akusta'yı canlandırıyormuş gibi bir durum söz konusu. Ki beklenir Kendal'dan! Mesut Akusta 1993'te Son Söz Sevgilim dizisiyle başlamış tecrübeli ve usta bir aktör. 90'lı yıllarda Kara Melek'in ilk iki sezonunda canlandırdığı Hidayet karakteriyle geniş kitlelere yüzünü tanıtan Akusta'nın ilk sinema tecrübesi de 1998 yapımı Herşey Çok Güzel Olacak adlı başrollerini Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson'un paylaştığı filmdi. Bu filmdeki küçük rolüyle beyazperdeye adım atan Akusta, takip eden yıllarda pek çok dizi ve filmde sürekli yer alan bir isim oldu. Çalışkan bir oyuncu olan Akusta, neredeyse ömrünün tamamnını setlerde geçirdi desek yanlış olmaz. Kurtlar Vadisi Pusu'dan tutun Ezel'e, Deli Yürek'ten tutun En Son Babalar Duyar'a kadar pek çok efsane dizide rol alan Akusta'nın oyunculukta eline su dökebilen yoktur.

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 2

Ancak her ustanın bir ustalık eseri olur ya, Kendal da Akusta için odur! Senaryodan resmen kanlı canlı ekranlarımızı kırıp hayatımıza giren Kendal, Mesut Akusta'nın oyunculuğunda kendisini bulmuş bir karakter. Başka bir aktör olsaydı belki de Kendal karakterini bugün kimse konuşuyor olmazdı. O deli bakışlar, o yüz ifadesi, o ses tonu, o duruş... Mesut Akusta'nın kendisinden bile daha gerçek sanki Kendal. Bu sebeple bugün bir Kendal gerçeği varsa Mesut Akusta'nın hakkı ilk teslim edilmesi gereken kişidir.

2. Kimdir bu Kendal?

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 3

Peki karakterin ruhunu kazandıranın hakkını verdik, peki ya onu yazanlar? Karagül dizisinin senaristleri gelin bakın nasıl bir hikaye çizmişler Kendal için. Yani kağıt üstünde bir bakalım Kendal kimmiş;

Kendal genç yaşta evlenmiş bir ağa. Spastik bir oğlu var ve onun yüzüne bile bakmıyor hain. Başka erkek çocuk doğuramadığı için de karısını gözden çıkartmış umrunda değil. Kuma getiriyor karısının üstüne. Bununla da yetinmiyor yeğeninin ilişkisi olduğu bir kadınla ilişkiye girerek ondan erkek evlat bekliyor. Bu da yetmiyor, kardeşiyle de geçinemiyor Kendal onu boğarak öldürüyor. Para için yapamayacağı şey yok Kendal'ın ve bu hırsı yüzünden her bölüm ayrı bir entrika, her bölüm ayrı bir zalimlik peşinde.

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 4

Şimdi bir karakteri bu kadar kötü yazacak ne vardı diye sormak istiyoruz senaristlere ancak, bırakalım dağınık kalsın vardır bir bildikleri. Ancak Türkiye'deki dizi sektöründe dünyadaki muadillerini bile solda sıfır bırakacak bir psikopat yarattıkları için ödül almaları gerektiğini de belirtmemiz gerekir.

3. Kendal'ı kötü yapan faktör: kıskançlık

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 5

Aslında Kendal karakterini temelden sarsan, onun bu kadar nefret edilesi bir insan evladına çeviren faktör kardeş kıskançlığıdır. Halfeti’nin ağası Mehdi’nin ilk erkek çocuğu olarak davullarla zurnalarla kurbanlarla kutlanarak dünyaya gözlerini açar. Mehdi oğullarına daha küçük yaşlarından itibaren güçlü olmayı, erkek olmayı ve bu topraklara uyacak ağalar olmakla ilgili herşeyi öğretmek ister. Babasının Murat’ı daha çok sevdiğine emin olan Kendal, içten içe öz kardeşini kıskanır. Nihayetinde kardeşini öldürecek olan Kendal belki tek çocuk olsa, bu kadar kötü bir travma yaşamayacaktır kim bilir...

4. Kendal için mutluluğun tarifi

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 6

Babasının ölümüyle tek otorite haline gelen Kendal, ağa olur. Murat’ın da işlerinin kötü olduğu haberi gelir. Bu Kendal’ı daha da keyiflendirir. Hatta Murat’ın gelip artık ondan para istemesi de egosunu okşar. Kendal dünyanın en mutlu insanıdır çünkü ailesi ve halkının kahramanı artık kendisidir. Böyle bir dünya Kendal'ın tam da hayalindeki gibidir.

5. Kendal'ın tek eksiği

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 7

Kendal kendisinde en büyük eksiklik olarak sağlıklı bir erkek evlada sahip olamayışını görür ve bu eksikliğini gidermek için elinden geleni ardına koymaz. Spastik oğlunu defterden siler, ilk karısını gözü bile görmez. Kuma getirir, kuma kız çocuk doğurunca gider başka bir ilişkiye yelken açar. Ortalığı karman çorman eder Kendal bir erkek evlat uğruna.

Bonus: Kendal'ı öldür hakkını ver!

5 maddede Karagül'ün kötü adamı Kendal - Resim: 8

Bir dizi düşünün ki yola Özcan Deniz ve Yavuz Bingöl'ü başrol oyuncuları olarak seçmiş ve bu şekilde yola çıkmış... Daha dizide olayların gelişim sürecinde Özcan Deniz ve sonrasında da yakın zamanda Yavuz Bingöl diziden çeşitli sebeplerle ayrıldı. Normal şartlarda ya dizinin yayın hayatı sona erer ya da diziye aynı popülerlikte bir ismi transfer etmek durumunda kalır. Ancak hayır, Karagül dizisinde böyle bir şey olmadı. Neden? Çünkü yapımcılar da, izleyiciler de fark ettiler ki diziyi asıl sürükleyen karakter Kendal'dı. Hala Cuma günlerini zirvede götüren Karagül dizisinin tartışmasız yıldızı Kendal, tek başına diziyi sürükleyişiyle kötü karakterler arasında çok farklı bir yere sahip!