Abone Ol

4 büyük özel bankanın yöneticileri Erdoğan Biden görüşmesi öncesi Ankara'ya çağrıldı

Dört büyük özel bankanın üst yöneticilerinin, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun makam odasına çağrılarak uyarıldığı öne sürüldü.

4 büyük özel bankanın yöneticileri Erdoğan Biden görüşmesi öncesi Ankara'ya çağrıldı

Gazeteci Erdal Sağlam, Mesele Ekonomi kanalında yaptığı haftalık değerlendirmesinde, ABD Başkanı Joe Biden ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi kapsamında Endonezya'da görüşeceklerini aktardı. Sağlam, ABD'li kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, görüşmenin gayri resmi olacağını ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların da görüşmede gündeme geleceğini söyledi. Biden ve Erdoğan arasındaki olası zirvede İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı konusunun da konuşulması bekleniyor. 

Şartlarıma uyacaksınız mesajı

Gazeteci Sağlam, 'makroihtiyati' tedbirler nedeniyle bazı özel bankaların Merkez Bankası'na yönelttiği eleştirilerin ardından dört büyük özel bankanın genel müdürlerinin Ankara'ya çağrıldığı bilgisini paylaştı. Sağlam, şunları söyledi:

"Merkez Bankası sopasını çıkardı. Öğrendiğimiz kadarıyla dört büyük özel bankanın üst yöneticileri Ankara'ya, Şahap Kavcıoğlu'nun makamına çağrıldı. Kavcıoğlu'nun, üst düzey yöneticilere açıkça 'Ben bu programı uygulayacağım, siz de uyacaksınız' dediğini öğrendik. Merkez Bankası kaynakları ise  'Biz programımızda kararlıyız, bunu bankalara ilettik' diye söylüyor. Hatta, bir bankanın piyasa saatleri dışında işlem yapmaya devam ettiği, bankanın bu konuda da uyarıldığını söylüyorlar. 

Dolaylı yoldan öğrendiğimiz kadarıyla bankaların hesapları, yöneticilerinin önüne koyuluyor. Merkez Bankası tarafından hem tahvil hem kredi şartına uyacaksınız, sizin durumunuz iyi deniyor."

Bazı bankalar, Merkez Bankası tarafından uygulanan 'makroihtiyati' tedbirler nedeniyle uzun vadeli tahvil almak zorunda kaldıkları için uygulanan politikalara eleştiriler yöneltmişti. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yaptığı açıklamalarda krediye ayrılması gereken kaynağın tahvillere gitmek zorunda kaldığını belirtmişti.