Abone Ol

37 ilde TİKTOK operasyonu: Aralarında sosyal medya Fenomenleri de var

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, TikTok üzerinden sanal para ticaretiyle 1,2 milyar TL kara para aklandığının tespiti üzerine yapılan operasyonda sosyal medya fenomenlerin de aralarında olduğu 120 şüpheliyi gözaltına aldı.

37 ilde TİKTOK operasyonu: Aralarında sosyal medya Fenomenleri de var

Bir suç örgütü çalıntı kredi kartları ve anlaştıkları kişilerin kartlarından yaptıkları ödemelerle büyük bir dolandırıcılığa imza attı.

Polisin yaptığı tespite göre, suç şebekesi bazı TikTok fenomenleriyle anlaşma yaptı. Komisyon karşılığı yapılan anlaşmaya göre; şebeke yöneticileri sosyal medya uygulaması TikTok üzerinde para yerine geçen jetonlar satın aldı.

Sanal para gibi kullanılan bu jetonlar (aslan, kalp, gözlük, spor araba vs.) fenomenlere gönderildi. Bu yöntemle fenomenlere yüklü miktarda para gönderildi. Daha sonra çete üyeleri bu paraların büyük kısmını fenomenlerden geri alarak küçük bir komisyon ödedi.

Normal bir süreç gibi görünen işlemlerin çalıntı kartlar ve anlaşılan kişilerin kartları üzerinden yapıldığı öğrenildi. Çetenin, jetonları çalıntı ya da kopyalamamış kartlarla satın aldığı iddia edildi.

Çetenin bu yöntemle, çalıntı ve kopyalanmış kartlardaki parayı akladığı belirtildi. Ayrıca "hesapçı" adı verilen kişilerin de kartlarının kullanıldığı belirtildi.

Çetenin kullandığı hesapçılara önce yüksek limitli kredi kartı aldırıldığı belirtildi. İddiaya göre, çete üyeleri, bu kişilere TikTok üzerinden jeton aldırarak, sosyal medya fenomenlerine gönderdi. Daha sonra bankaları arayan kart sahipleri, “Bilgim dışında kartım kullanılmış” diyerek başvuru yaparak paralarının iadesini aldı. Şebeke üyeleri, bu yöntemle sosyal medya fenomenlerinden komisyon karşılığı paraları aldı. Ayrıca hesapçılara da komisyon ödendi.

Siber polisin yaptığı çalışmada, 215 şüpheli belirlendi. Çalışmalarından sonra şüphelilerin yakalanması için 37 ilde operasyon gerçekleşti. Baskında, aralarında sosyal medya fenomenlerinin de olduğu 120 şüpheli yakalandı.

MASAK ve polisin çalışmalarında belirlenen 42 fenomene ait bin 700 banka hesabı, tüm sanal para varlıklarına, 32 daire, bir villa, dokuz arsa, altı işyeri, 38 lüks otomobil, 14 şirkete ait ortaklık paylarına mahkeme kararıyla el konuldu.