Abone Ol

25 ülkenin büyükelçisi Çorum'da

ÇORUM Valiliği'nin daveti üzerine kente gelen Türkiye'de görev yapan 25 ülkenin büyükelçisi, Boğazkale İlçesi'ndeki Hititler'in başkenti Hattuşa'yı gezdi.

Tarihi gün! 25 ülkenin büyükelçisi Çorum'da

Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınışının 30'uncu, antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin Dünya Belleği Listesi'ne alınmasının da 15'inci yılı dolayısıyla Çorum Valiliği'nce etkinlikler düzenlendi. 2 gün sürecek kutlamalara Türkiye'de görev yapan 25 ülkenin büyükelçisi ve aileleri de katıldı.

25 ülkenin büyükelçisi Çorum'da - Resim: 1

Büyükelçiler, Sungurlu İlçesi'ndeki bir tesiste Vali Ahmet Kara, Garnizon Komutanı Kıdemli Jandarma Albay Ahmet Çelik, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru tarafından karşılandı.

25 ülkenin büyükelçisi Çorum'da - Resim: 2

İlk olarak Boğazkale İlçesi'ne giden büyükelçiler, Boğazköy Müzesi'ni ziyaret etti. Daha sonra Hattuşa Ören Yeri'nde bulunan Hitit surları, 71 metre uzunluğundaki yeraltı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, 31 tapınağı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nı gezen büyükelçilere Hititler ile ilgili bilgi verildi.
Hattuşa'nın ardından Alacahöyük'ü geçen büyükelçiler, Alacahöyük Müzesi, Aslanlı Kapı, Kral Mezarları ve ören yerlerini gezdi.

25 ülkenin büyükelçisi Çorum'da - Resim: 3

Vali Ahmet Kara tanıtım etkinliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini ve ülkenin terörle adının duyulması nedeniyle turizmde bir gerileme yaşandığını dile getirerek "Bu gerileme özellikle ilimizde daha belirgin bir vaziyete gelmiştir. Bu tanıtımla bu önyargıyı kırmak istedik" dedi. Büyükelçileri misafir etmekten son derece memnun olduklarını dile getiren Kara, "Eminimki Çorum'dan güzel duygularla ayrılacaklar. Ülkelerine güzel bilgiler ve güzel görüntüler götürecekler. Birçok elçi ve devlet adamı 'Türkiye'de terör var gidilmez' diyor, psikolojik açıklamalar yapıyorlar. Bunu da kırmış olduk en azından. Bazı büyükelçilerimiz bu endişe ile gelmek istememişler, ama gelenler 'Gayet memnunuz' diyorlar. Ankara, Londra'dan, Paris'ten daha güvensiz değil. Hem de Çorumumuz hiçbir güvenlik sorunu yoktur. Olmadığını bugün de gördüler" dedi.

25 ülkenin büyükelçisi Çorum'da - Resim: 4

Çorum ziyaretini değerlendiren İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, Türkiye'yi gezdikçe güzelliklerin daha çok farkına vardığını belirterek "Ülkenizin güzelliğiyle övünmelisiniz" dedi.

Singapur Büyükelçisi A Selverajah ise, Türkiye'nin güzel bir ülke olduğunu söyleyerek "Fantastik bir turizm potansiyeline sahip. Türkler çok misafirperverler. Çorum'da bunu birkez daha gördük. Dünyada en çok turist çeken altıncı ülke. Yerden göğe kadar turizm potansiyeli" diye konuştu.
Avusturya Büyükelçisi Klaus Otto Wölfer de açıklamasında "Bizim vatandaşlarımıza da 'güvenli mi, değil mi, gelinebilir mi?' diye sorular soruluyor. Gördük ki; şu an için güvenli, ancak Türk meslektaşlarımızla aramızdaki diyalogla bu açıdan bir sorun yaşamayacağız. Türkiye'deki bu durumun benzeri 40 yıl önce İngiltere'de, 30 yıl önce İspanya'da da vardı, ancak bizim yapmamız gereken bununla yüzleşmek ve bunun üstesinden gelmek. Bu olayı ciddiye almalıyız ama, sakin kafayla düşünmeliyiz" diye konuştu.

25 ülkenin büyükelçisi Çorum'da - Resim: 5

25 büyükelçisi Çorum’dan dünyaya barış mesajı verdi. Büyükelçiler Boğazkale’yi ziyaretleri sırasında Hattuşa'da bulunan dünyanın ilk dilek taşı olduğu belirtilen Yeşiltaş'ın etrafında toplanarak dünyanın barış ve huzur içinde olması dileğinde bulunarak toplu halde fotoğraf çektirdi.

Büyükelçilerin Çorum’daki ören yerlerini ziyaretleri sırasında geniş güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Büyükeçiler Boğazkale ve Alacahöyük’teki gezilerinin ardından Çorum kent merkezine bir otelde kendileri onuruna düzenlenen yemek ve tanıtım programına katıldı.
dha