Abone Ol

2 Nisan 2021 Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde Eylem Bekliyoruz!

Otizmli bireylerin aileleri 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde çocukları hakkında endişelerini kamuoyu ile paylaştı.

Farkında Olmak Yetmez, Eylem Bekliyoruz!

Otizm Dernekleri Federasyonu üyesi aileler yaptıkları açıklamada endişelerinden ve dileklerini dile getirdi.

Coronavirüs sürecinde yaşadıkları yeni deneyimleri ve endişelerini paylaşan aileler,  "Yeni sorumuz ve sorunumuz: “Covid'e yakalanırsam çocuğumla kim ilgilenecek?” olmuştur. Yaşadıkları her an bu sorunun cevabını açık ve net şekilde veremedikleri için kaygı duyan binlerce ailemiz var. Aynı aileler, dertlerini anlatamayan, sosyal ilişkilerinde sorun yaşayan, takıntı ve öfke nöbetleri geçirebilen otizmli çocuklarının Covid 19’a yakalanması durumunda; hastanede tedavi görmelerinin ne kadar zor olabileceğini biliyor, yaşanabileceklerden kaygı duyuyorlar." dedi.

EĞİTİMDEN VE SOSYAL HAYATTAN UZAK KALDILAR

Pandemi sürecinde hem sosyal hayattan hem de eğitimlerinden kritik bir şekilde uzak kalmak zorunda kalan otizmli bireylerin, günlük rutinlerinde büyük çapta bir değişiklik olduğunu ve öfke nöbetlerinin sıklaştığını söyleyen aileler, "Otizmin farkında olmak yetmez, eylem geçilmesini bekliyoruz." dedi.

Pandemi sürecinde çocuklarının geleceklerinden çalmaktan korkan aileler taleplerini bir basın duyurusu ile paylaştı.

"Farkında olmak yetmez, eylem bekliyoruz" sloganı ile yola çıkan Otizm Dernekleri Federasyonu yaptığı açıklamada,

-Otizmli bireyler, aileleri ve onlara eğitim veren öğretmenleri öncelikli aşı programına alınmalıdır.

-Öfke krizi geçiren otizmliler için 112 Acil Yardım Hizmetleri kapsamında müdahale edebilecek ekipler oluşturulmalıdır.

-Başta büyük şehirler olmak üzere, çocuk ve yetişkin yatılı psikiyatri klinikleri
oluşturulmalıdır.

-Ülke genelinde erken teşhis altyapısı tüm vatandaşlara eşit olarak sağlanmalıdır. Erken tanı için otizm müdahale protokolü hazırlanmalı ve uygulanması sağlanmalıdır. Teşhis sonrası aileye psikolojik destek sağlanmalı ve kendilerini bekleyen süreçler hakkında bilgilendirme/yönlendirme yapılmalıdır.

-Yerel yönetimlerin “Gündüzlü ve Geçici Bakım Merkezleri” oluşturmaları sağlanmalıdır.

-Kaynaştırma/Bütünleştirme öğrencilerine “Kolaylaştırıcı Personel” uygulaması için ilgili bölümlerde eğitim gören lise ve lisans öğrencileri zorunlu staj uygulaması ile kullanılabilmeli. Böylece ülke genelinde yaygınlaşması sağlanmalı ve sosyal adaleti
içerecek şekilde maliyeti ailelere yüklenmeden uygulanabilmelidir.

-İş Kur danışmanlık hizmetleri otizmli bireyleri de kapsayacak şekilde genişletilmeli;
“Destekli İstihdam Uygulama Uzmanları” yetiştirilmeli; işyerleri ve işverenlerin destekli istihdam konusunda bilgilenmesi ve işbirliği yapması sağlanarak otizmli bireylerin istihdam oranları artırılmalıdır.

-EKPSS'de özel gereksinim durumları göz önünde bulundurularak mevcut haliyle adil
olmayan sınav sisteminin acilen düzenlenmesi sağlanmalıdır.

-Otizmli bireylerin yasal mevzuatta tanımlı haklarından; kişi ve kurumların inisiyatiflerine bağlı olmaksızın yararlanabilmesi için uygulamalar denetlenmeli; haklara erişimin önündeki engeller tespit edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.

-Otizmin olmazsa olmazı özel eğitimin büyük ölçüde gerçekleştirildiği rehabilitasyon merkezlerinin eğitim personelinin ve verilen eğitimin niteliğinin artırılması için gerekli
çalışmalar yapılmalı; özel eğitim desteği süreleri mutlak suretle artırılmalıdır." diyerek taleplerini listeledi.