Abone Ol

15 Temmuz gecesi Çengelköy'de neler yaşandı?

15 Temmuz gecesi hükümete yönelik FETÖ tarafından yapılan askeri kalkışmada, Çengelköy’de darbeci asker rehin aldıkları 50 sivile “Sizin Allah’ınız Tayyip! Ona oy verdiğiniz için bugün böylesiniz,diyerek saldırdı.

15 Temmuz gecesi Çengelköy'de neler yaşandı?

Darbe girişiminde Kuleli Askeri Lisesinden Kuleli Lise Komutanı Mürsel Çıkrıkçı önderliğinde gelen yaklaşık 20 asker sabahın ilk ışıklarına kadar halka saldırdı. Istanbul'un sakin semtlerinden Çengelköy'de 1'i kadın, 17 kişi hayatını kaybetti, muhtar Can Cumurcu da dahil onlarca yaralı var.

Daily Sabah'tan Sena Alkan'a konuşan yaralılar darbecileri nasıl savurduklarını ve rehin düştüklerinde neler yaşadıklarını anlattı. Çengelköy'de kuru fasülyeci sahibi 58 yaşında Osman Akbulut, sekiz senedir Çengelköy esnafı. Kuleli Askeri Lisesi'nden gelen Çengelköy'de "Evinize dönün. Sıkı yönetim var." diyen ilk askerin karşısına dikilip, "Sıkı yönetim böyle olmaz. Amacın ne?" dediğini söylüyor.

15 Temmuz gecesi Çengelköy'de neler yaşandı? - Resim: 1Çengelköy'de darbeci komutanın emri: Direnen kalabalığa doğru ateş edin!

ALLAH AŞKINA HALKI TOPLA

"Hemen organize olduk. O askeri Kuleli'ye geri püskürttük. Sonra Tuncay'ın ( Çengelköy Polis Memuru Tuncay Aktay) yanına gittim. Bana dedi ki 'Abi mühimmatımız yok, Allah aşkına halkı topla,' " diyen Akbulut, Tuncay polisin sözünden sonra tüm halkı örgütledi ve sivil direnişi ilk başlatanlardan oldu.

Saatlerce darbecilere direndiklerini söyleyen Akbulut, darbecilerin direkt kendilerini hedef almasıyla iç sokaklara kaçtıklarını, birkaç arkadaşı ile Akbulut'un dükkanına saklandıklarını söyledi.

"Beni ve arkadaşlarımı dükkanımda buldular. Sokağa çıkartıp tek sıra yaptılar. Bir rütbeli bağırıyordu. 'Ulan şimdi sen zan altında değil misin? Sen nasıl müslümansın? Bak ona oy verdin, ülken ne hale geldi? Bunun suçlusu sensin,' daha neler neler," diyen Akbulut darbecilerin sabah 07:00'ye doğru birkaç telefon konuşması yaptığını ve sonra rehinelere biz gidiyoruz siz de biz gittikten sonra kalkabilirsiniz dediğini söylüyor.