Abone Ol

Darbe mağdurlarına mahkemeden şok yanıt!

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül darbesi döneminde işkence görüp mağdur olduklarını belirten 365 kişinin suç duyurusunu karara bağladı...

Darbe mağdurlarına mahkemeden şok yanıt!

Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, (DHA)- ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül darbesi döneminde işkence görüp mağdur olduklarını belirten 365 kişinin suç duyurusu üzerine Kenan Evren'in de aralarında bulunduğu dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri hakkında yürüttüğü soruşturmada, 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verdi. Karar, geçtiğimiz günlerde suç duyurusunda bulunanlara tebliğ edildi.
Türkiye'nin dört yanından çok sayıda kişi, 15 Eylül 2010'da bulundukları kentlerdeki adliye binalarına gidip 12 Eylül darbesi döneminde işkence görüp mağdur olduklarını belirterek Kenan Evren'in de aralarında bulunduğu dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Osman Sedat Celasun, Nurettin Ersin, Nejat Tümer ve Ali Tahsin Şahinkaya hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'na yönlendirilen dilekçelerin ardından soruşturma başlatıldı.
"İTİRAZ EDECEĞİZ"
Bu süreçte suçlanan bazı kişilerin öldüğü, Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül Davası'nda ise Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında 18 Haziran 2014'te aynı suçlamalardan ömür boyu hapis cezası verildiği saptandı. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı, suçlanan kişilerin ölmesi, daha önce verilen mahkeme kararı ile zaman aşımı gerekçeleriyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
12 Eylül sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunan kişilerden birisi olan Seyhan İlçe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güven Boğa, 3 Kasım'da kendisi ve diğer kişilere tebliğ edilen karara karşı itiraz hakkını kullanacağını söyledi. 11 Eylül 1980'de Adana'da gözaltına alınıp işkence gördüğünü, mağdur edildiğini anlatan Boğa, "Mağduriyetimizin giderilmesini, tazminat taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. Darbecilerle mutlaka hesaplaşacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI


Darbe mağdurlarına mahkemeden şok yanıt! - Resim: 1
Darbe mağdurlarına mahkemeden şok yanıt! - Resim: 2