Abone Ol

10 saniyeye kadar ellemek taciz değilmiş.. Mahkemenin taciz kararı ülkeyi ayağa kaldırdı

İtalya'da bir cinsel taciz davasını inceleyen bir mahkeme, el yordamıyla yapılan 10 saniyeden daha az süren dokunmanın suç teşkil etmediğine karar verdi.

10 saniyeye kadar ellemek taciz değilmiş.. Mahkemenin taciz kararı ülkeyi ayağa kaldırdı

17 yaşında olan bir öğrencinin 66 yaşındaki okul hademesini tacizle suçlaması üzerine yapılan duruşmada beraat kararı verilmesi ve mahkemenin "kısa zaman" gerekçesini sunması ülke genelinde ve sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Bugün 18 yaşında olan Laura isimli öğrenci, Roma’da bir lisede Nisan 2022 yılında yaşanan olayda, hademe Antonio Avola’nın pantolonunun ve iç çamaşırının içine elini sokarak kendisini taciz ettiğini iddia ediyordu. Laura, okulun merdivenlerinden çıkarken belinden inen pantolonunu çektiği sırada, pantolonunun ve iç çamaşırının içinde bir el hissettiğini anlattı.

5-10 saniye arası süren tacizden sonra Avola öğrenciye, "Aşkım şaka yapıyordum, biliyorsun" dedi. Açılan davada ifade veren Avola da öğrenciye rızası dışında dokunduğunu kabul etti elini külotunun içine sokmadığını savundu.

Savcılık Avola hakkında 3,5 yıl hapis isterken mahkeme, "şehvet içerikli niyet" tespit edilemediği gerekçesiyle eylemi cinsel şiddet olarak kabul etmedi.

Mahkeme heyeti bu karara, eylemin süresini ve ısrarlı olmamasını da gerekçe gösterdi. Mahkeme, bu eylemin "hafif bir dokunuş" sayılabileceğine, "şaka amaçlı" yapıldığı iddiasının inandırıcı olduğuna hükmetti.

Bu karar, "10 saniyenin altındaysa taciz değil" gibi başlıklarla haberlere konu oldu; aralarında siyasetçiler ve sanatçıların da yer aldığı geniş bir kesimden tepki çekti.

Merkez-soldaki Demokratik Parti’den Avrupa Parlamentosu üyesi Brando Benifei, "10 saniye size az gibi geliyorsa bu süre boyunca elinizi ateşe sokun bakalım" diye tepki gösterdi.

Öğrenci derneği Ortaöğretim Öğrencileri Ağı da "Yine absürt bir nedenle, bu kez süresinden dolayı, bir taciz vakası taciz olarak kabul edilmiyor. Her yerde, özellikle de cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılığı tanımayı ve yıkmayı öğretmesi gereken okullarda kendimizi güvende hissetmek istiyoruz. Ama bu yine gerçekleşmiyor, okul binaları tanınmayan ve cezalandırılmayan tacizlerin sahnesi haline geliyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Tepkiler ve "kısa süreli elleme" etiketi sosyal medyada hızla yayıldı, internette bir isyan dalgası başladı.Ünlü isimlerin de dahil olduğu kullanıcılar "10 saniye" başlıklı videolarla karara tepki gösterdi.