Abone Ol

Yurtdışında dizi çekme modası

Zaman gazetesinden Gülcan Bağırkan, yurtdışında dizi çekme modasını köşesine taşıdı.

Yurtdışında dizi çekme modası

İşte Gülcan Bağırkan'ın o yazısı...

Geçtiğimiz yaz sezonundan itibaren yaklaşık 30 dizinin final yapması yapım şirketlerini harekete geçirdi. Kesenin ağzını açan yapımcılar hiçbir masraftan kaçınmaz oldu. Alınan kararla artık dizilerin ilk birkaç bölümü Yurtdışında çekilmeye başlandı. Buradaki ‘birkaç' ifadesinin altını özellikle çizmek gerekiyor. Moda haline gelen bu ülke değişikliğinin sebebi senaryoya katkı sağlamak değil. Amaç sadece reklam.

Fox TV'de ekrana gelmeye hazırlanan başrolünü Alican Yücesoy ve İbrahim Çelikkol'un paylaştığı Kördüğüm dizisinin çekimleri İtalya'nın Como ve Milano şehirlerinde  yapıldı. Star TV'de yayınlanacak Meryem Uzerli ile Murat Yıldırım ikilisinin oynadığı Gecenin Kraliçesi adlı yapım Fransa'da çekildi. Modaya ayak uyduran son proje ise  çekimleri Berlin'de devam eden Hayat Şarkısı.

Kördüğüm dizisinin çekimleri İtalya'nın Como ve Milano şehirlerinde yapıldı. Meryem Uzerli ile Murat Yıldırım ikilisinin oynadığı Gecenin Kraliçesi adlı yapım ise Fransa'da çekildi.

Diziden tanıtımlar yayınlanmaya başladığında hep izlemeye alışık olduğumuz Kızkulesi'nde gün batımı ya da İstanbul'un havadan çekilmiş gece sahneleriyle karşılaşmıyoruz. Yoğun bir müzik kullanımı eşliğinde artık çekimin yapıldığı ülkeden manzarayla açılıyor fragmanlar. Bir tarafta son model arabalar, lüks evler ve mücevherler bir tarafta 90'ların kliplerini andıran sahneler...

Yurtdışında dizi çekme modası - Resim: 1Kördüğüm dizisinden yeni tanıtım

Diziyi bir başka ülkede çekmekle sorunlar çözülmüyor ne yazık ki sadece üstü kapatılmış oluyor. Yapımcılar ve kanallar dizilerin halktan uzaklaştırılması üzerine getirilen eleştirilere kulak kapadıkça, TV sektörü daha çok sorunla karşılaşacak. Yerli yapımların yurtdışına satılmasının önünü açmak için takınılan hayalperest tavırların bir an önce bırakılması gerekiyor. Hikâyenin seyirciyle arasına konulan mesafe aşılmadıkça Avrupa'da çekim yapmak bile yetmeyebilir.