Abone Ol

Yaşlı kadın gelmese Tahir Elçi ölmeyecekti

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin çatışma sırasında öldüğü Yenikapı Sokak’ta aynı gün yapılan başsavcının incelemesi, el bobalı ve roketli saldırı sonucu yarım kalmıştı.

Yaşlı kadın gelmese Tahir Elçi ölmeyecekti

Güvenlik önleminin ardından Başsavcı Ramazan Solmaz, biri başsavcı vekili 2 savcı ve baro heyeti, dün saat 06.15’te polis eşliğinde olay yerinde inceleme yaptı.

Saat 06.50 sıralarında 2-3 el silah sesi duyuldu. Buna rağmen incelemeye devam edildi. Ancak saat 07.10’da heyetin bulunduğu yere 2-3 el ateş açıldı. Polis de karşılık verdi. Ardından heyetin çok yakınındaki zırhlı kobra aracına doğru atılan patlayıcı infilak etti. Sokağın girişini kapatan zırhlı aracın altında da kablo fark edildi. Teröristler sokağın başına kadar gelip ateş etmeyi sürdürünce heyet bölgeden uzaklaştırıldı. Güvenlik güçleri olay yeri işaretleme malzemelerini bırakmak zorunda kaldı.

"İNCELEMENİN BÜYÜK KISMI TAMAMLANDI"

Başsavcı Ramazan Solmaz yaptığı yazılı açıklamada, “Güvenlik güçleri ile bölücü terör örgütü mensupları arasında çıkan sıcak çatışma nedeniyle inceleme çalışmalarına devam etmenin can güvenliği açısından risk oluşturması nedeniyle olay yeri inceleme çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlanarak heyette ve koruma görevlilerinde herhangi bir yaralanma olmadan Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne dönülmüştür” dedi.

TBMM'de Elçi için komisyona ret

83 DELİL BELİRLENDİ

Ekipler ve baro heyetinin yarım kalan keşifle ilgili hazırladığı tutanağa göre ekip sokağın girişinden Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare’nin önüne kadar tespit edilen 83 delili numaralandırdı. Boş kovan ve mermi çekirdeğinin yanı sıra diğer delillerin toplanması için dedektör kullanıldı. 83 delilden 43’ü toplanırken, diğer 40 delil olay yerinde kaldı. Elde edilemeyen deliller arasında Elçi’nin başının arkasından girip kaşının üzerinden çıkan mermi çekirdeği de yer aldı. Ekipler Elçi’nin vurulduğu anın görüntülerine ulaşabilmek için sokaktaki tüm güvenlik kamerası görüntülerini topladı. Sokakta bulunan PTT Balıkçılar Şubesi’ne ait güvenlik kamera görüntüleri ile kebapçıya ait iç ve dış kamera görüntüleri de alındı.

DÖRT SUÇTAN ARANIYOR

Elçi vurulmadan önce Gazi Caddesi üzerinde 2 polisi şehit eden teröristlerden kimliği tespit edilen Mahsum Gürkan hakkında 4 ayrı olayın şüphelisi olduğu gerekçesiyle yakalama kararı bulunduğu öğrenildi. Son olayla ilgili hakkında yakalama kararı çıkarılan teröristin “Ülkenin birlik ve bütünlüğünü bozmak, kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs ve terör örgütü üyesi olmak” suçlarından hakkında açılan davada yakalama kararı olduğu belirtildi.

MÜFETTİŞLERİN DE İNCELEMESİ YARIM KALDI

Savcılık heyetinden 4 saat sonra İçişleri Bakanlığı müfettişleri zırhlı polis aracı eşliğinde sokağa giderek inceleme yaptı. Silah sesleri yükselince müfettişler çalışmalarını yarım bırakıp sokaktan çıktı. Gazi Caddesi’ndeyse güvenlik önlemleri alındı ve polis bazı şüphelilerde üst araması yaptı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKTI

Sur Kaymakamlığı, 2 polisin şehit edilmesi ve Tahir Elçi’nin öldürülmesi üzerine saldırganların yakalanması ve hendeklerin kapatılması için cumartesi günü saat 13.00’te 6 mahalle ve Gazi Caddesi’nde başlattığı sokağa çıkma yasağını dün saat 07.00’de kaldırdı. Yasağın kalkmasıyla çok sayıda vatandaş delil numaralarının bulunduğu yerden yaya olarak geçti.

"SOKAĞA 2 KİŞİ GİRDİ POLİSLER ATEŞ ETTİ"

Sokak esnafı 3 gün sonra işyerlerini açtı. Mardin Kebapevi başta olmak üzere birçok işyerinde hasar bulunuyor. Dönerci Saim Elaltındağ, “Tahir Elçi 2 metre önümde açıklama yapıyordu. Açıklama bittikten sonra sokağın başında silah sesleri duyuldu. Polisler oraya doğru ateş etti. Ben de oraya yönelince 2 kişinin sokağa girdiğini ve polislerin onlara ateş açtığını gördüm. Dönerim yanmasın diye tüpü kapatıp içeri girdim. Yerde yatan kişinin daha sonra Elçi olduğunu fark ettik” diye konuştu.

"YAŞLI KADIN GELMESE BELKİ ELÇİ ÖLMEYECEKTİ"

Mardin Kebapevi çalışanı Hadi Solmaz, “Açıklama bitmişti. Elçi ve gazetecilerayrılacakları sırada yaşlı bir kadın Elçi’nin yanına gelip Kürtçe, ‘Çatışma istemiyoruz, yeter’ diyordu. Basın ve Tahir Ağabey onu dinliyordu. İçeri girdiğim sırada çatışma çıktı. Uzun süre içeride mahsur kaldık. İşyerinin çatısından baktığımızda yerde yatan kişinin Elçi olduğ unu fark ettik. Yaşlı kadın gelmemiş olsaydı belki Elçi ölmeyecekti” dedi. İsmini vermeyen bir esnaf, “Bulunduğumuz sokakta sık sık olay çıkınca polisler genelde çelik yelek ve zırhlı araçlarla geliyordu. Sivil polisleri çelik yeleksiz görünce, YDG-H’liler ateş açar diye telaşlandık” diye konuştu.

BÜYÜK TAHRİBAT VAR

Elçi’nin hayatını kaybettiği tarihi minarenin çevresinde kan izleri bulunuyor. Çatışmada seken kurşunlar işyerlerine isabet etmiş. Savcıların ilk incelemesi sırasında minareye 12 metre mesafede zırhlı aracın geçtiği sırada el yapımı bombanın patlatılması sonucu da sokakta dev bir çukur oluşmuş. Birçok ev, işyeri ve araç ciddi hasar görmüş durumda. (Habertürk)