Abone Ol

Hürriyet'ten ayrılan Vuslat Doğan Sabancı'dan ilk açıklama

Hürriyet'in tepe ismi Aydın Doğan'ın kızı Vuslat Doğan Sabancı Hürriyet gazetesindeki görevini neden bıraktı?

Hürriyet'ten ayrılan Vuslat Doğan Sabancı'dan ilk açıklama

Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, sıradışı bir karar aldı ve görevine bir süreliğine ara vereceğini açıkladı. Sabancı görevden ayrılma nedenini ise bugün Hürriyet gazetesine verdiği bir röportajla duyurdu.

Hande Fırat'ın 'Karargah Rahatsız' manşeti sonrası Hürriyet'te görevden almalar yaşanmıştı. Vuslat Doğan Sabancı'nın görevi bırakma kararı akıllara 'Karargah Rahatsız' manşetini getirdi ve Sabancı'nın siyasi nedenlerle görevin bırakmak zorunda kaldığı tartışmalarına neden oldu. Ancak Sabancı Hürriyet gazetesine verdiği röportajda kararının siyasi olmadığını söyledi ve ekledi:

"Bu nedenle referandumdan önce açıklıyorum."

Sabancı görevden ayrılma nedenine ilişkin ise kişisel gerekçeler sundu ve yapmak istediği ve ertelediği şeylerle ilgilenmek istediğini açıkladı.

HÜRRİYET'İ BIRAKMIYORUM ARA VERİYORUM

Sadece bir süreliğine ara veriyorum. 20 yıldır aralıksız Hürriyet’te çalışıyorum. Ancak odaklanmak ve kendimi geliştirmek istediğim, hep ertelediğim bazı konular var. Bunlara zaman ayırabilmek için Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bir süreliğine bırakıyorum. Ama Yönetim Kurulu üyeliğim devam edecek.

TÜRKİYE'DEN AYRILACAK MI?

Kutuplaşan dünyada medyanın oynaması gereken role... Bu çağda medya ne kadar hakiki, ne kadar samimi olabilir? Bu konuları dert edinen kanaat önderleriyle çalışmak, tartışmak ve hayata geçebilecek çözümler aramak istiyorum. Varmak istediğim nokta, medyanın insanlar ve kültürler arasında ‘samimi sohbetler’e ev sahipliği yapması. Beni asıl heyecanlandıran bu. Dünyadaki felsefi ve akademik tartışmalara dalıp, somut projelerle çıkmayı hayal ediyorum. Yani uluslararası ilişkilerimden besleneceğim ama tabii ki Türkiye’deyim.

ÖLÜM HABERİ KARARINI ETKİLEDİ

İki ay evvel Washington’da Trump’ın yemin törenini izliyordum. Telefonum çaldı. Arayan eşim Ali’ydi. “Maalesef Reda’yı kaybettik” dedi. Karda çığ altında kalmış. Ali’nin kardeşi gibi yakın çocukluk arkadaşı, benim can dostum... Ansızın gitti.

İlk kez yaşıtım olan yakın bir dostum beklenmedik bir şekilde vefat etti. Çok sarsıldım. Bu olay beni hayat muhasebesi yapmaya itti. Sahip olduğumuzu düşündüğümüz hiçbir mevkinin veya gücün asıl sahibi biz değiliz. Bunu kabullenmek, insana bambaşka bir özgürlük duygusu veriyor.

Ertelediğim her şeyi düşündüm. Evet, şanslı bir insan olarak doğdum. Ama bu benim yıllardır hem yoğun tempoda hem de büyük stres altında çalıştığım gerçeğini değiştirmiyor. Sonuçta sadece kendimden ve ailemden değil, binlerce çalışma arkadaşımdan ve hatta Türkiye’de medya sektöründen kendimi sorumlu hissediyorum. Daima bu duygularla çalışıyorum.

Hürriyet'ten ayrılan Vuslat Doğan Sabancı'dan ilk açıklama - Resim: 1

SİYASİ BİR KARAR DEĞİL BU NEDENLE REFERANDUMDAN ÖNCE AÇIKLIYORUM

Bu kararı kesinlikle günübirlik olaylara, siyasi ortama bakarak almadım. Siyasi değil şahsi bir karar. Tam da bu sebeple, referandum sonucuyla ilişkilendirilmemesi için şimdi açıklıyorum.

AYDIN DOĞAN NE TEPKİ VERDİ?

Sevindiğini söyleyemem. Kabullenmesi kolay olmadı. Ama bunun işimizi daha iyi yapmak için gerekli olduğuna ikna olunca kararımı destekledi.

VUSLAT DOĞAN SABANCI KİMDİR?

Bilkent Üniversitesi’nde Ekonomi okudu. New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinde çalıştı. Columbia Üniversitesi’nde, Uluslararası İlişkiler ve Medya alanında yüksek lisans yaptı. 1997 yılında Hürriyet’in dijitalleşme sürecini başlattı ve yönetti. 2000-2010 arasında Türkiye’yi temsilen IPI’da (Uluslararası Basın Enstitüsü) Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Ömür boyu onursal üyeliğe seçildi. 2004 yılında Hürriyet İcra Kurulu Başkanı, 2010’da ise Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
2005’te ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyasını ve Türkiye’deki ilk ‘Aile İçi Şiddet Yardım Hattı’nı (AİÇ) başlattı. 2011’de ‘Ev Kadınlarına Mikro Kredi Projesi’ için çalışmaya başladı. 2015’ten beri yurtdışında İslam’ın doğru tanınması için projeler yürütüyor.

Vuslat Doğan Sabancı, Pegasus Havayolları sahibi Ali Sabancı ile evli, iki erkek çocuk annesi.